28 Φεβρουαρίου 2013

Ενα τηλεσκόπιο στην Τασμανια ανοιγει νεους οριζοντες στην επιστημη


Ένα καινούργιο τηλεχειριζόμενο τηλεσκόπιο που είναι τοποθετημένο στο Μπίζντεϊ Τίαρ στην Τασμανία, επιτρέπει σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να δουλέψουν συλλογικά, εξ’ αποστάσεως, παρατηρώντας ουράνια φαινόμενα. Το τηλεσκόπιο Χάρλινγκτεν είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, επιτρέποντας στους ειδικούς να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του, με μια απλή σύνδεση ίντερνετ. Στόχος είναι η μελέτη του δικού μας γαλαξία, των σούπερνοβα και άλλων αστρικών σχηματισμών, που είναι αδύνατον να μελετηθούν από το βόρειο ημισφαίριο.
«Το τηλεσκόπιο λειτουργεί, συλλαμβάνοντας το φως που εκπέμπουν πολύ μακρινά αντικείμενα. Το πρώτο κάτοπτρο επανακατευθύνει το φως σε ένα δεύτερο κάτοπτρο, το οποίο μετά οδηγεί το φως σε μία κάμερα. Μία από τις βασικές αποστολές μας είναι η αναζήτηση πλανητών γύρω από διάφορα αστέρια. Ελπίζουμε να βρίσκουμε περίπου 20-30 πλανήτες το χρόνο», αναφέρει ο αστρονόμος Άντριου Κόουλ.
Το τηλεσκόπιο ζυγίζει τέσσερις τόνους και κόστισε περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Η εγκατάσταση έγινε από μια ομάδα πέντε επιστημόνων.
Το πρόγραμμα έχει αναλάβει η Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, γι’ αυτό και η πρόσβαση είναι ελεύθερη όχι μόνο στους επιστήμονες, αλλά και στους φοιτητές. Θα επιτρέψει δηλαδή σε μεταπτυχιακούς ερευνητές να πειραματιστούν και να ακονίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο πρωτοποριακό όργανο. «Έχω ήδη δεχτεί emails από ανθρώπους από τη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γερμανία που ρωτούν πότε θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο» τονίζει ο Άντριου Κόουλ.
Το τηλεσκόπιο Χάρλινγκτεν θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του Φεβρουαρίου. Οι δυνατότητες που θα μας προσφέρει, είναι απεριόριστες. Ανάμεσά τους, θα είναι και η παρατήρηση εκατοντάδων αστεριών που είναι παρόμοια με τον δικό μας Ήλιο. Αυτή η έρευνα θα βοηθήσει να καταλάβουμε τη διακύμανση της ηλιακής ενέργειας και τις πιθανές επιπτώσεις της στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη μας.









euronews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου