28 Φεβρουαρίου 2013

Οι ειδησεις που ερχονται στο banking – Η Τροικα δινει χρονο ανοχης στις τραπεζες για τις αμκ μετα τον Απριλιο – Η Alpha ανακοινωνει αυξηση – Η Εθνικη πιεζεται να πωλησει την Finansbank – Ετοιμαζουν τεχνικη ανοδο της αγορας

Πλούσιο από τραπεζικές ειδήσεις θα είναι το επόμενο διάστημα.
Το www.bankingnews.gr επιχειρεί όχι μόνο να τις καταγράψει αλλά το κυριότερο να τις προσεγγίσει χρονικά πότε δηλαδή θα εξαγγελθούν και υλοποιηθούν.

Οι εξελίξεις – θετικές ειδήσεις θα ξεκινήσουν από αύριο Παρασκευή καθώς είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση των τραπεζιτών με εκπροσώπους της Τρόικα.
Η Τρόικα έχει αποδεχθεί οι ελληνικές αρχές να δώσουν λίγο χρόνο ανοχής για τις αμκ πέραν του Απριλίου.
Οι τραπεζίτες ωστόσο φαίνεται ότι έχουν βάλει τα μεγάλα μέσα ποντάροντας όχι μόνο στην μικρή ανοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και σε κάποια αλλαγή «όρου ανακεφαλαιοποίησης. Πλέον δεν μιλάμε για αλλαγές όρων αλλά για αλλαγή όρου» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης.
Αν υπάρξει εξέλιξη και από αυτό το μέτωπο θα ισχυροποιήσει τις θετικές ειδήσεις για τον κλάδο.
Αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου είναι πιθανό να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου η Alpha bank ύψους 2,5 δις ευρώ.
Κάποιοι διαρρέουν ότι εκείνη την περίοδο ίσως να ξεκινήσει μια τεχνικής υφής άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηριζόμενοι από ορισμένους ξένους ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία ώστε να βοηθήσουν το κλίμα για την υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίου.
Όπως έχει επισημανθεί ειδικά για την Alpha ο στόχος του 10% έχει εξασφαλιστεί και πλέον η διοίκηση ποντάρει για υψηλότερα.
Με τα 150 εκατ της Credit Agricole και με τα 100 εκατ από Paramount και Κωστόπουλο έχει εξασφαλιστεί το 10% και στόχος είναι το 15% με 20%.
Στα μέσα Μαρτίου θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα της αμκ και η Πειραιώς ύψους 5,3 δις ευρώ. Και η Πειραιώς έχει εξασφαλίσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής τα 530 εκατ με τα 275 εκατ από την Millennium bank, 175 εκατ από την Societe Generale και τα υπόλοιπα από τους λοιπούς μετόχους, PPF, ICT, Σάλλα και Βαρδινογιάννη.
Η Εθνική η οποία άμεσα θα ανακοινώσει την νέα επιτροπή που θα υλοποιήσει την συγχώνευση με την Eurobank πιέζεται ώστε να πωλήσει όλη την Finansbank.
Σε ερώτηση του www.bankingnews.gr σε  πηγές στην Τρόικα αν υπάρχει θέμα να δείξουν τον δρόμο της πώλησης της Finansbank στην Εθνική αναφέρθηκε ότι « οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και το εξωτερικό όχι μόνο την Ελλάδα».
Η δήλωση αυτή στελέχους της Τρόικα αποδεικνύει ότι η διοίκησης της Εθνικής θα υποχρεωθεί να μελετήσει πολύ σοβαρά το θέμα της Finansbank με πιθανότητα να εξαναγκαστεί να πουλήσει μέρος ή το σύνολο της θυγατρικής.
Σημειώνεται ότι στην συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Qatar με τον εμίρη της χώρας ετέθη το θέμα πώλησης της Finansbank 100% στο Qatar αλλά αποφάσεις ακόμη δεν έχουν παρθεί.
Και ενώ η Εθνική Ελλάδος βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς για να αντιμετωπίσει την μεγάλη κεφαλαιακή πρόκληση των 15,5 δις ευρώ μαζί με την Eurobank που φθάνει τα 17,8 δις μαζί με τις προνομιούχες μετοχές και ίσως αγγίξει τα 20 δις αν προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής τράπεζας είχε ετοιμάσει σχέδιο με βάση το οποίο η Εθνική θα αποπλήρωνε και τα 9,75 δις ευρώ που τις αναλογούσαν με βάση την ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης ήταν το εξής.
Να εξαγοράσει την Emporiki παίρνοντας τα 3 δις ευρώ της Credit Agricole, πουλώντας όλη την Finansbank περίπου 5 δις ευρώ και εξαγοράζοντας την Geniki με συμφωνία με την Societe General με τίμημα κοντά στο 1 δις ευρώ.
Το σχέδιο αυτό η διοίκηση το είχε επικοινωνήσει στην κυβέρνηση ενώ είχε κάνει κρούσεις σε Credit Agricole, Qatar και Societe Generale.
Η Εθνική με βάση αυτό το σχέδιο θα αποπλήρωνε άμεσα τα 9,75 δις ευρώ και τα εναπομείναντα κεφάλαια π.χ. για την αποπληρωμή των προνομιούχων και την ενίσχυση των ιδίων της κεφαλαίων θα τα συγκέντρωνε από αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακά καθώς και με συμμετοχή του Qatar στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ελλάδος.
Η διοίκηση με τις εκλογές αντικαταστάθηκε και το σχέδιο αυτό πάγωσε.
Γεγονός πάντως είναι ότι η Εθνική ή θα κρατικοποιηθεί ή θα πωλήσει την Finansbank δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Πέτρος Λεωτσάκος
bankingnews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου