6 Φεβρουαρίου 2014

Διοδια: τεραστιες αυξησεις και ελεγχοι στις Εθνικες – Τι θα πληρωνουμε


Αυξήσεις που φτάνουν και το 60% επιβλήθηκαν από χθες τα μεσάνυχτα στα διόδια των εθνικών αυτοκινητοδρόμων της χώρας, ενώ στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών τοποθετήθηκαν ειδικές συσκευές που θα “συλλαμβάνουν” τους παραβάτες.

—Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Οι αυξήσεις στα διόδια για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη φτάνουν έως 60% με αποτέλεσμα το ταξίδι με επιστροφή να κοστίζει 56 ευρώ από 44,30, ενώ από Αθήνα για Λαμία το κόστος ξεπερνά πλέον τα 22 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι οδηγοί θα πληρώνουν τα παρακάτω ποσά ανά σταθμό διοδίων:

* Αφίδνες Η τιμή από 2,10 ευρώ θα αυξηθεί στα 3,35 ευρώ

* Πλευρικά διόδια στο Καπανδρίτι 2,05 ευρώ από 1,20 ευρώ

* Πλευρικά διόδια της Μαλακάσας στα 1,45 ευρώ από 90 λεπτά

* Πλευρικά διόδια Οινοφύτων αύξηση 25 λεπτά

* Μετωπικά διόδια της Θήβας 3,95 ευρώ από 2,55 ευρώ

* Πλευρικά διόδια της Θήβας στα 1,55 ευρώ από 1 ευρώ

* Μετωπικά διόδια της Τραγάνας 3,90 ευρώ από 2,45 ευρώ

* Πλευρικά διόδια της Τραγάνας 3,15 ευρώ από 2 ευρώ

Η Νέα Οδός ενεργοποιεί παράλληλα νέα εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες στους σταθμούς Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων. Το ποσοστό έκπτωσης ξεκινά από 5% από την πρώτη, έως και τη δέκατη διέλευση και θα φθάνει έως και το 50% για περισσότερες από 50 διελεύσεις το μήνα, από τους σταθμούς αυτούς.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυξήσεις επιβλήθηκαν χωρίς να έχει γίνει επανεκκίνηση των έργων κι ενώ οι εργολάβοι έχουν ήδη εισπράξει 1,3 δισεκατομμύρια Ευρώ.

—Αθήνα-Κόρινθος-Πάτρα

Όπως ανακοίνωσε η Ολυμπία Οδός οι οδηγοί πλέον θα καταβάλλουν διόδια και στις δύο κατευθύνσεις σε Ελευσίνα και Ισθμό.

Σε λειτουργία θα τεθούν και οι πλευρικοί σταθμοί στους ανισόπεδους κόμβους Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων (στους κλάδους εξόδου από Κόρινθο και εισόδου προς Κόρινθο) και στον κόμβο Αγίων Θεοδώρων (στον κλάδο εξόδου από Αθήνα και στον κλάδο εισόδου προς Αθήνα).

—Αυξήσεις και στα διόδια Πελασγίας και Μοσχοχωρίου

Αυξάνεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης το αντίτιμο στα διόδια Πελασγίας και Μοσχοχωρίου στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και αυτό στην ουσία σημαίνει πως οι οδηγοί θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον 80 και 90 λεπτά αντίστοιχα στους δύο σταθμούς, καθώς το αντίτιμο στην Πελασγία θα διαμορφωθεί στα 3,50 ευρώ από 2,70 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στο Μοσχοχώρι, στα 4 ευρώ από 3,10 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις αυτές ισχύουν μόνο για τους οδηγούς που πληρώνουν με μετρητά, καθώς για όσους διαθέτουν πομποδέκτη, είτε της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, είτε των συνεργαζόμενων διαλειτουργικών αυτοκινητοδρόμων, οι τιμές διοδίων στην Πελασγία και το Μοσχοχώρι παραμένουν ίδιες με σήμερα» σημειώνει η εταιρία.

—Ηλεκτρονικός έλεγχος στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου

Ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής της παράβασης μη καταβολής χρημάτων ως τέλος διοδίων θα λειτουργήσουν σε σταθμούς διοδίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «την Τετάρτη 5.2.2014 και από ώρα 00:01 θα πραγματοποιηθεί έναρξη λειτουργίας Ειδικών Ηλεκτρονικών Τεχνικών Συσκευών προς βεβαίωση παραβάσεων μη καταβολής διοδίου τέλους σε Σταθμούς Διοδίων κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου».

Κατά πληροφορίες, οι συσκευές αυτές θα «φωτογραφίζουν» τους παραβάτες όπως γίνεται με τις τροχονομικές παραβάσεις και η κλήση θα επιδίδεται στον παραβάτη ταχυδρομικώς.

Ειδικότερα οι συσκευές θα λειτουργούν στο 26ο χιλιόμετρο στα διόδια Ελευσίνας, στο 33ο χιλιόμετρο στον πλευρικό σταθμό διοδίων του κόμβου 3 Νέας Περάμου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και στο 41ο χιλιόμετρο στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων κόμβου 5 Πάχης στα ρεύματα κυκλοφορίας προς Αθήνα και προς Κόρινθο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε βάρος των παραβατών επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ, καθώς και το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για είκοσι ημέρες, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 29 παρ. 10 και 103 παρ. 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».



econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου