12 Οκτωβρίου 2013

Θα πρεπει να επιδιωχθει ενα γερο κουρεμα, δηλωνει ελληνας καθηγητης του Γιειλ


«Η προβλεπόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την ελληνική οικονομία», ανέφερε σε συνέντευξη του προς την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Γέιλ, Κώστας Μεγήρ.
Πρόσθεσε ότι «προφανώς σήμερα υπάρχει μια σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με πέρυσι».
 
Ο καθηγητής Μεγήρ επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο στόχους. Πρώτον, «να συνεχιστούν οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται για να δημιουργηθεί μια οικονομία όπου οι αγορές, τόσο η αγορά εργασίας, όσο και η αγορά προϊόντων, θα λειτουργούν σωστά και ο δημόσιος τομέας θα είναι σαφώς μικρότερος σε μέγεθος, αλλά κυρίως πιο λειτουργικός».  Δεύτερον, «θα πρέπει να επιδιωχθεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ένα γερό κούρεμα για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της».
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Γέιλ: «Η πραγματικότητα είναι ότι εκεί που έχει φτάσει το εθνικό εισόδημα της Ελλάδας, απλά για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του χρέους θα πρέπει η χώρα να έχει ετήσιο πλεόνασμα 5%, που θα αφαιρείτε από την ελληνική οικονομία και θα πηγαίνει για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων. Όχι άδικα» τονίζει ο κ. Μεγήρ «μας τα έχουν δανείσει αυτά τα χρήματα, τα χρωστάμε, αλλά αν το δούμε από μια ευρωπαϊκή προοπτική θα συνέφερε όλους, και την Ευρωζώνη και την Ελλάδα, να γίνει μια σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους και να επέλθει επιτέλους σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς πλέον απειλούνται όχι μόνο οι οικονομικοί θεσμοί, αλλά και οι πολιτικοί».

Ο καθηγητής Οικονομικών τονίζει ότι «ο κόσμος δεν θα δεχθεί, για πολύ ακόμα, τα σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί εάν δεν υπάρχει θετική προοπτική και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αναδιάρθρωση του χρέους», ενώ προσθέτει ότι «θα πρέπει να αναγνωρισθεί η προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός.  Η Ελλάδα έκανε μια προσαρμογή στο έλλειμμα της που είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία, τουλάχιστον σε καιρό ειρήνης».
 
Όσον αφορά την διάσταση που εμφανίζεται στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων, ο καθηγητής Μεγήρ αναφέρει ότι η πραγματικότητα πιθανότατα βρίσκεται κάπου στη μέση. «Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση έχει πολιτικούς περιορισμούς σε αυτά που λέει και δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα. Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν υπόψη τους ένα πιο αισιόδοξο σενάριο και το ΔΝΤ μια πιο πεσιμιστική πρόβλεψη. Νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση», τόνισε ο καθηγητής οικονομικών.
 
Ο Κώστας Μεγήρ υποστηρίζει ότι η κρίση κρύβει και ευκαιρίες. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν γιατί μας τις επιβάλλουν, αλλά γιατί είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία», ενώ προσθέτει ότι «μετά από 30 χρόνια λαϊκίστικης διακυβέρνησης είχε καταλήξει η ελληνική οικονομία να είναι εντελώς κρατικίστικη, ακόμα και ο ιδιωτικός τομέας εξαρτιόταν από τα κρατικά συμβόλαια, οι αγορές ήταν δέσμιες χιλιάδων νομοθετημάτων που τις επιβάρυναν, υπήρχε μια διαπλοκή διάφορων μικροσυμφερόντων που εμπόδιζαν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αυτά πρέπει να διορθωθούν».
 
Ο καθηγητής Μεγήρ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και στους ευρωπαίους εταίρους τους, για λάθος χειρισμούς και σοβαρές παραλείψεις στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, όταν ήταν ακόμα στο ξεκίνημα του. «Ήμασταν πάντα 10 βήματα πίσω από εκεί που θα έπρεπε να ήμαστε, όσον αφορά τις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν». Οι μεν ευρωπαίοι προσπάθησαν, αρχικά, να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα με δημοσιονομικά μέτρα, «υπήρχε ένα τεράστιο χρέος που τρόμαζε τους πάντες και έπρεπε να αντιμετωπισθεί.
Από την άλλη πλευρά» επισημαίνει ο καθηγητής οικονομικών «η τότε ελληνική κυβέρνηση εθελοτυφλούσε, οι περισσότεροι έλληνες πολιτικοί δεν ήθελαν να δουν το πρόβλημα ή απλά δεν καταλάβαιναν το μέγεθος του. Μην ξεχνάτε ότι πολύ από αυτούς συμμετείχαν σε κυβερνήσεις που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, οπότε ήταν δύσκολο να αρνηθούν το παρελθόν τους».
 
«Προτίμησαν να πάρουν δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα» επισημαίνει ο Ελληνο-Αμερικανός οικονομολόγος «γιατί δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν κεκτημένα συμφέροντα και να προχωρήσουν τις διαθρωτικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι με φανερά εισοδήματα και συνταξιούχοι, δημιουργώντας ένα γενικότερο αίσθημα αδικίας στον ελληνικό λαό».
 
Τέλος, ο καθηγητής Μεγήρ επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ θετικές οι πρόσφατες αποφασιστικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την βελτίωση του πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη γενικότερη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης».





































 mignatiou.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου