17 Μαΐου 2013

Κομισιον: Μερικη επιστροφη της Ελλαδας στις αγορες το 2014


Για πρώτη φορά στα χρόνια του μνημονίου μια ελληνική κυβέρνηση τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν ξεπερνώντας τους στόχους του μνημονίου, ανέφερε ανώτερο κοινοτικό στέλεχος κατά την παρουσίαση του αναθεωρημένου μνημονίου και της έκθεσης προόδου της Κομισιόν που το συνοδεύει.

Η ίδια πηγή εκτίμηση ότι είναι εφικτή η μερική επάνοδος στις αγορές το 2014, ωστόσο χαρακτήρισε δύσκολη την ολική επαναφορά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης, η οποία όμως δεν θα αποφασιστεί τώρα.

Επίσης, ερωτηθείσα για τα σενάρια περί μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, η ίδια πηγή ανέφερε ότι είναι μακρύς ο δρόμος έως ότου μπορούν να γίνουν μειώσεις φόρων. "Ομολογώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", είπε, λέγοντας ότι έχει δει σχετικά δημοσιεύματα και πρόσθεσε "Πρέπει να λέμε την αλήθεια".

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τον Ιούνιο εάν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας, θέτοντας όμως και ένα δίλημμα: εάν υπάρχει περιθώριο ή κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα το χρησιμοποιήσει για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή για άλλα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και της ανεργίας των νέων.

Η ίδια πηγή προανήγγειλε νέα μέτρα στο λιανεμπόριο, με παρεμβάσεις στο καθεστώς που ισχύει κατά την περιοδο των εκτπώσεων, στην ευελιξία του ωραρίου και στην ελάφρυνση των περιορισμών για τους εμπόρους τις Κυριακές.

Χρηματοδοτικό κενό 2,8 δισ. ευρώ

Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει χρηματοδοτικό κενό 2,8 δισ. ευρώ αλλά και δημοσιονομικό κενό 4,2 δισ. ευρώ για τη τη διετία 2015-2016. Σύμφωνα με την κοινοτική πηγή ωστόσο, η Κομισιόν κρατά αποστάσεις από την εκτίμηση των υπηρεσιών της, χαρακτηρίζοντας "αβέβαιες" τις προβολές αυτές και κάνοντας λόγο για πιθανή τροποποίηση. Ο ίδιος παράγοντας εξήγησε ότι το κατά πόσο θα μειωθεί ή και θα κλείσει αυτή η τρύπα θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας αλλά και από το κάτα πόσο τα όποια επιπλέον έσοδα έχουν μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα.

Ποια είναι η νέα γενιά μέτρων

Νέο "ψαλίδι" στις δημόσιες επενδύσεις και "κούρεμα" φοροαπαλλαγών και φοροεκπτώσεων αναφέρεται ρητά στο κείμενο του μνημονίου ως πιθανή επιλογή των ελληνικών αρχών για να καλύψουν την "τρύπα" του 2015-2016. Αναλυτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της άρσης φοροαπαλλαγών και φοροεκπτώσεων, της παράτασης μέτρων που λήγουν, αλλά και των στοχευμένων μειώσεων στις τρέχουσες δαπάνες.

Η ευρωπαϊκή αρχή σημειώνει πως οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο για το 2015, όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου του 2013, όταν θα έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα για τη διετία 2014-2015, συμβατό με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% έως το 2015.

Στα 2,5 δισ. ευρώ ο στόχος αποκρατικοποιήσεων

"Αυγάτισε" εκ νέου ο στόχος αποκρατικοποιήσεων στο νέο μνημόνιο, καθώς από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά υποχώρησε -σύμφωνα με πληροφορίες- στα 2 δισ. ευρώ στο κείμενο του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρα και πλέον επαναπροσαρμόζεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 1,1 δισ. ευρώ πρέπει να έρθουν στο α΄ εξάμηνο.Κοινοτικό στέλεχος ανέφερε με νόημα ότι επιχειρείται η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της χώρας, αφού μέρος της καλύπτεται από τα έσοδα αυτά και ουσιαστικές καθυστερήσεις θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο πρόγραμμα. Προανήγγειλε ότι εάν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν θα πρέπει να εξεταστούν οι αιτίες τους και σε περίπτωση που φανεί ότι υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης του ΤΑΙΠΕΔ στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να βρεθούν λύσεις.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός στόχος αποκρατικοποιήσεων έως το 2020 φτάνει στα 22 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή αναφέρει ότι ενώ έχει γίνει πρόοδος στην προετοιμασία των παγίων προς αποκρατικοποίηση, η συνολική ταχύτητα της διαδικασίας παραμένει μη ικανοποιητική.

Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο

Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για το ελληνικό μνημόνιο.

"Πρώτη φορά στα χρόνια μνημονίου η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα από τους στόχους", ανέφερε κοινοτική πηγή κατά την παρουσίαση της έκθεσης

Τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου έχει φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο και υλοποιούνται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει αναλυτικότερα η Κομισιόν, προειδοποιώντας ωστόσο πως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η καθυστερημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά και να καταστεί αποτελεσματική η νέα, ημιαυτόνομη φορολογική διοίκηση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Τα πτωτικά κόστη εργασίας, με τη βοήθεια της επιτυχούς μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα του κόστους, ωστόσο απαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να επισπευστεί η μετακύλιση της εξοικονόμησης κόστους στις τιμές.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, το οικονομικό outlook παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, δηλαδή διατηρούνται οι προοπτικές για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Ξεχωριστά η Επιτροπή αναφέρει πως αν και η Ελλάδα ανακτά γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνεται ξεκάθαρα, η προσαρμογή των τιμών είναι ακόμη ανεπαρκής. Η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα, υποστηριζόμενη από τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις της εργασιακής αγοράς, ενισχύει την ελληνική ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ενθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο στόχος του MoU για μείωση του ονομαστικού εργασιακού κόστους (σε όλη την οικονομία) κατά 15% στο διάστημα 2012-2014, πιθανότατα θα επιτευχθεί, με αποτέλεσμα την ανάκτηση της θέσης της ανταγωνιστικότητας του 1995 σε σχέση με την ευρωζώνη. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,8% το 2013 και 0,4% το 2014, με τον πληθωρισμό να παραμένει καλά χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης μέχρι το 2016.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί κατακόρυφα από το -11,7% του ΑΕΠ το 2011 στο 1,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2014. Αν και υπάρχουν μερικά στοιχεία ότι το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος έχει ξεκινήσει να περνάει και στις τιμές, μια σημαντικά πιο ισχυρή προσαρμογή στις τιμές από ό,τι έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, θα βοηθούσε να συγκρατηθεί η πτώση στο διαθέσιμο εισόδημα και να ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Αυτό επισημαίνει την ανάγκη για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα για να αποφευχθούν τα "δημοσιονομικά κενά" στον προϋπολογισμό του 2013 και 2014 και για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές έλλειμμα αυτή τη διετία. Αναφέρει μάλιστα ότι μεγαλύτερο μέρος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, το 2013 και 2014, έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό εφαρμοστεί. Η Επιτροπή αναφέρεται στην υστέρηση εσόδων από τη συλλογή των κοινωνικών εισφορών, αλλά και στα χαμηλότερα των αναμενόμενων έσοδα από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο ντήζελ.

Αβέβαιες οι προοπτικές μετά το 2014

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικές προοπτικές μετά το 2014 παραμένουν αβέβαιες, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων. Εντός του τρέχοντος μακροοικονομικού πλαισίου, το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στο 1,7% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 2,1% του ΑΕΠ. Τα μέτρα για την κάλυψη των κενών αυτών θα αποφασιστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2014 το φθινόπωρο.

Δημόσια διοίκηση

Η Επιτροπή τονίζει ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να καταστεί αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος ο δημόσιος τομέας. Ο κανόνας 1/5, σε συνδυασμό με την αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αναμένεται να οδηγήσουν στην επιδιωκόμενη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο, κατά τουλάχιστον 150.000, την περίοδο 2011-2015, ωστόσο δεν εκπληρώνουν την ανάγκη πρόσληψης νέων εργαζομένων με υψηλά προσόντα και νέων ανθρώπων σε τομείς προτεραιότητας όπως π.χ. η φορολογική διοίκηση.

Καθυστερήσατε με ΔΕΗ, να έχετε πουλήσει μέχρι το 2015

Στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνονται τα εξής:

Η κυβέρνηση συνέχισε την εναρμόνιση και εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου, ωστόσο η αγορά χτυπήθηκε από σοβαρά προβλήματα ρευστότητας (εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών) τα οποία όπως επισημαίνεται έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής με επείγουσα χρηματοδότηση προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Τα δάνεια αυτά που δόθηκαν με εγγύηση του κράτους από το Παρακαταθηκών, και έχει παραταθεί η αποπληρωμή τους (Μάιος 2013 για ΔΕΗ και Ιούλιος 2013 για ΔΕΠΑ). Προβλήματα χρηματοδότησης ωστόσο εντοπίζονται και στις ΑΠΕ και τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, όπου έχουν δημιουργηθεί μη βιώσιμα χρέη. Ελήφθησαν μέτρα αναφέρει η έκθεση όπως η έκτακτη εισφορά ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν και νέα αλλά και να αντιμετωπιστεί δομικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα ώστε να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2014. Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά αναφέρεται ότι η έκτακτη εισφορά δεν είναι αρκετή και ότι το σύστημα παραμένει ασταθές χρηματοδοτικά. Παρότι τα μέτρα είναι απαραίτητα, μακροπρόθεσμα χρειάζονται και νέα για την μακροπρόθεσμη ισορροπία του συστήματος. Και κυρίως όπως επισημαίνεται πρέεπι να υπάρξει εθελοντικό σχέδιο για τη μόνιμη μείωση των ποσοστών απόδοσης των φωτοβολταϊκών, ώστε να καλυφθεί το πιθανό κενό που θα ξεκινήσει να δημιουργείται από τον Ιούλιο του 2015 όταν και θα σταματήσει η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου.
Η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα προκαταρκτικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να εξειδικεύσει πλήρως πριν την επόμενη δόση.  Επίσης τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ. Η αποκρατικοποίηση (πώληση μικρής ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και είσοδος στρατηγικού στη μητρική) πρέπει να έχει τελειώσει το 2015.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου