15 Ιανουαρίου 2013

Αναπτυξη στηριγμενη σε οκτω τομεις

Εντοπίζοντας οκτώ τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κάλεσε χθες ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συμφωνήσουν σε ένα πολυετές Ελληνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ζητώντας να συναποφασιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό χάρτη ύστερα από τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τη βράβευση του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως «με τον εξοστρακισμό του φαντάσματος της δραχμής έχουμε περισσότερα εχέγγυα για να πετύχουμε όσα οραματιζόμαστε», ενώ αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση είπε πως θα ήθελε να είναι ένας από αυτούς που θα αποκαταστήσουν έστω και μερικώς, κάποιες από τις απώλειες των πολιτών. Κάτι που όπως είπε θα έκανε μόνο εάν δεν διακινδύνευε την εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.
«Οφείλω να πράξω το καθήκον μου, ώστε κάποιος διάδοχός μου στο εγγύτερο δυνατόν μέλλον να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα, το κοινωνικό μέρισμα προς τους πολίτες», δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα οι οκτώ τομείς που μπορούν να στηρίξουν ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με ένα σταθερό και αποτελεσματικό κράτος δικαίου, είναι οι εξής:
  1. Απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη με συμμετοχή στη διακίνηση και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.
  2. Ναυτιλιακές επενδύσεις.
  3. Αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια διακίνηση και εμπορία αγαθών, ως εμπορική πύλη. Εκτίμησε δε πως πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ο Διεθνής Αερολιμένας να προσελκύσει περισσότερες εμπορικές πτήσεις.
  4. Επέκταση τουριστικής βιομηχανίας.
  5. Η δημιουργία υγιούς τραπεζικού συστήματος που θα συνδράμει στην ανάπτυξη.
  6. Εξωστρέφεια στον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία τροφίμων - ποτών.
  7. Διεθνής επέκταση εταιρειών στην πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, όπου -όπως είπε- η Ελλάδα μελλοντικά μέσα από συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί να δημιουργήσει διεθνείς πρωταθλητές και σε αυτόν τον κλάδο.
  8. Συνδρομή της οικονομικής διπλωματίας στην προσέλκυση επενδύσεων.



 www.imerisia.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου