9 Δεκεμβρίου 2013

Συγχρονα ατομικα υλικα αστυνομικου : Νεες αναγκες και καινουργια δεδομενα

Υπό αντίξοες συνθήκες οι Έλληνες αστυνομικοί καθημερινά προσπαθούν με τα πενιχρά μέσα που έχουν στην διάθεση τους να ανακόψουν το κύμα εγκληματικότητας.


Γράφει ο Γιάννης Νικήτας*

Η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία έτη οδηγεί αναπόφευκτα στην αναπροσαρμογή τόσο της εκπαίδευσης όσο και της υλικοτεχνικής υποδομής που πρέπει να διαθέτουν οι αρχές ασφαλείας. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα υλικά που πρέπει να φέρει ο «απλός» αστυνομικός του 2013 ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην αποστολή που του έχει ανατεθεί, της προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κάθε μία ώρα σε όλη την Ελλάδα γίνεται μία ληστεία και 11 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ κάθε δύο ημέρες ένας άνθρωπος δολοφονείται. «Πρωταθλήτρια» στις ληστείες είναι η Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη», οι ληστείες σε σπίτια, σε σχέση με το 2010, αυξήθηκαν κατά 125,7 %, σε καταστήματα κατά 51,5%, ενώ στα βενζινάδικα ο αριθμός των ληστειών αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 119%. Οι κλοπές-διαρρήξεις στην Αττική αυξήθηκαν κατά 11,7%. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το 2011 εξάρθρωσε 547 εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν στη χώρα ενώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. εξιχνιάστηκαν 24.719 υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, όπου καταγράφεται αυξημένο το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών.

Στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ, καθημερινά απασχολούνται περίπου 15.000 αστυνομικοί, δηλαδή το ένα τρίτο σχεδόν του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η χώρα μας αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνεχίζει να ανιχνεύεται το 80% με 90% των ανθρώπων, που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το 2011, 99.500 άτομα συνελήφθησαν να περνάνε παράνομα τα σύνορα της χώρας μας. Σε ένα ακήρυχτο πόλεμο έχει εξελιχθεί το μέτωπο της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, πόλεμο στον οποίο σφαγιάζονται καθημερινά Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχουν λόγια που θα μπορούσαν να περιγράψουν την άθλια αυτή κατάσταση, το καρκίνωμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία από τους λαθρομετανάστες που κατά εκατομμύρια έχουν κατακλύσει την κατ ευφημισμό αυτή χώρα. Ανήμπορη, αιφνιδιασμένη και χωρίς δύναμη να αντιδράσει περιμένει υπομονετικά τη μοίρα της, στα χέρια των δολοφόνων της. Ποτέ άλλοτε ο ελληνικός λαός δεν είχε περιέλθει σε μια τέτοια πρωτοφανή αδράνεια και ύπνωση βλέποντας την πατρίδα του αλλά και τον ίδιο να κατακρεουργείται έτσι απλά από τους πλιατσικολόγους και δολοφόνους των Βαλκανίων και του Καυκάσου και να μην αντιδρά.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες οι Έλληνες αστυνομικοί καθημερινά προσπαθούν με τα πενιχρά μέσα που έχουν στην διάθεση τους να ανακόψουν το κύμα εγκληματικότητας. Βρίσκονται αντιμέτωποι με πολεμικά όπλα, χειροβομβίδες ακόμα και πολυβόλα! Η πολιτεία καθυστερεί δραματικά στον εφοδιασμό των αστυνομικών με βαρύτερα όπλα στο κατάλληλο διαμέτρημα, με τα κατάλληλα σκοπευτικά και τις κατάλληλες σφαίρες πχ θραυσματοποιούμενες. Ο μέσος αστυνομικός είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένος και ελλιπώς εξοπλισμένος. Τα ατομικά υλικά του αστυνομικού μετά την εκπαίδευση διαδραματίζουν το σπουδαιότερο ρόλο ως προς την αποδοτικότητα του, στην μάχη κατά του εγκλήματος. Υπό αυτό το πρίσμα προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εφοδιασμού των αστυνομικών με εκείνα τα υλικά που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Φυσικά όσες αλλαγές πραγματοποιηθούν επιβάλλεται να συνοδεύονται και από το κατάλληλο αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο.

Οπλισμός
Ο οπλισμός των αστυνομικών υστερεί δραματικά έναντι των κακοποιών. Οι τελευταίοι διαθέτει την απαραίτητη ισχύ πυρός προκειμένου να καταφέρνουν να διαφεύγουν ή να κάνουν τους αστυνομικούς να αποχωρούν. Για να το πούμε απλά με 9άρια πιστόλια δεν τα βάζεις με ΑΚ-47... Τα μεγέθη είναι κατανοητά ακόμα και για τον πλέον αδαή. Οι αστυνομικοί και ειδικότερα οι ένστολοι των υπηρεσιών πρώτης γραμμής όπως της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων, του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων (όπου υπάγονται τα ΟΠΚΕ) της Διεύθυνσης Ασφάλειας είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν έστω και κάποια από τα ακόλουθα υλικά.

1. Νέο Διαμέτρημα στο όπλο χειρός. Τα περισσότερα στιγμή όπλα χειρός πιο γνωστά ως πιστόλια είναι της τάξης των 9 χλστ. Έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες που προήλθαν μέσα από πραγματικές περιπτώσεις πως οι κακοποιοί που χτυπήθηκαν από διαμέτρημα των 9 χλστ συνέχισαν να βάλουν εναντίων των αστυνομικών μέχρι να δεχθούν και επιπλέον σφαίρες παρά το ότι ήταν σχεδόν αιμόφυρτοι. Οι αστυνομικοί οφείλουν να στραφούν στο διαμέτρημα 0.45 της ίντσας με μεγαλύτερη ανασχετική ισχύ άρα και μεγαλύτερη φονικότητα κατά του στόχου.
2. Τυφέκια Εφόδου. H ύπαρξη όπλων κυρίως διαμετρήματος 5,56 χλστ για την αντιμετώπιση των κακοποιών που φέρουν καλάσνικοφ, υποπολυβόλα, καραμπίνες μέχρι και πολυβόλα RPK είναι επιβεβλημένη. Οι αστυνομικοί χρειάζονται την κατάλληλη ισχύ πυρός για να μπορέσουν να απαντήσουν στα «εχθρικά» πυρά. Είναι αδύνατο να μπορέσεις να «σηκώσεις κεφάλι και να ρίξεις» τονίζουν χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις φονικές βολίδες του ΑΚ-47 «χρειάζεσαι κάτι ανάλογο» σημειώνουν. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πως μετά το «πιστολίδι» του Βόρειου Χόλυγουντ τον Φεβρουάριο του 1997 όπου οι δράστες επί 44 λεπτά άντεχαν στα πυρά των αστυνομικών και είχαν τραυματίσει αρκετά άτομα ενώ από θαύμα το Λος Άτζελες δεν είχε θρηνήσει αθώα θύματα. Η Αστυνομία του Λος Άτζελες αναγνωρίζοντας το κενό έσπευσε από την άλλη κιόλας στιγμή να εφοδιαστεί με σύγχρονα τυφέκια Μ4. Οι αστυνομικοί οι οποίοι είναι οι πρώτοι που θα επιληφθούν του περιστατικού οφείλουν να κατέχουν τον οπλισμό ώστε να το αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα. Ο ερχομός μονάδων τύπου ΟΠΚΕ ή ΕΚΑΜ συνήθως καθυστερεί με τους αστυνομικούς να είναι έρμαια των κακοποιών. Τόσο σε περιπολικά όσο και σε μοτοσυκλέτες είναι απαραίτητη η ύπαρξη τυφεκίων όπως το ΗΚ416 σε ειδικούς οπλοβαστούς.

3. Ενδεδειγμένες σφαίρες για χρήση από τα τυφέκια εφόδου με σκοπό τον παραμερισμό παράπλευρων απωλειών. Όπως προαναφέραμε από τις πρώτες κιόλας γραμμές του άρθρου ο εξοπλισμός των δραστών αναβαθμίζεται και πολλά είναι τα παραδείγματα που τους βλέπουμε εφοδιασμένους με αλεξίσφαιρα γιλέκα, κεραμικές πλάκες ακόμα και υλικά κέβλαρ σε διάφορα μέρη του σώματος. Κατά συνέπεια αυτά τα υλικά τους κάνουν «άτρωτους» και φυσικά τους δίνουν το περιθώριο να «μάχονται» για αρκετή ώρα έναντι των αστυνομικών μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να διαφύγουν. Από την άλλη μεριά τα αστυνομικά πυρά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο στοχευόμενα προς τους κακοποιούς ώστε να αποφευχθούν οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες που θα πλήξουν το «γόητρο» της Ελληνικής Αστυνομίας. Επομένως, η αστυνομία χρειάζεται σφαίρες με περιορισμένη διατρητικότητα ώστε να μην υπάρξουν επιπλέον απώλειες πλην του εγκληματία. Την λύση σε αυτό το ζήτημα δίνουν οι σφαίρες κοίλης αιχμής γνωστότερες και ως hollow point. Οι σφαίρες μετά την πρόσκρουση στους ανθρώπινους ιστούς διαλύονται και κατ' επέκταση δεν δημιουργούν διαμπερή τραύματα.

4. Σκοπευτικά βοηθήματα. Το αστικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από πολλές αντιξοότητες με κύρια αυτή την ύπαρξη αθώων πολιτών ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των κακοποιών και των αστυνομικών. Είναι λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη για την ύπαρξη σκοπευτικών μέσων όπως είναι τα σκοπευτικά ερυθρής κουκκίδας (red dot), καταδεικτών λέιζερ (ειδικά για την νύχτα) τα οποία βοηθούν στην άμεση σκόπευση και αυξάνουν κατακόρυφα την ευστοχία των πυρών.

Προστασία.
1. Αλεξίσφαιρο γιλέκο. Είναι το άλφα και το ωμέγα ειδικά για τον αστυνομικό του 2013 όπου η χρήση όπλων είναι κάτι παραπάνω από συχνό φαινόμενο. Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να φροντίσει ώστε όλοι οι αστυνομικοί να φέρουν αλεξίσφαιρα γιλέκα ακόμα και αυτοί που υπηρετούν σε γραφεία, σε διοικητικές υπηρεσίες διότι ο κίνδυνος εγκυμονεί παντού. Πρέπει να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός και να γίνει μαζική προμήθεια αλεξίσφαιρων γιλέκων τα οποία θα είναι ελαφρά, εργονομικά και εύχρηστα. Τη σήμερον ημέρα οι αστυνομικοί δαπανούν από την φτωχή τους τσέπη χρήματα για να αγοράσουν οι ίδιοι επειδή η πολιτεία δεν τους καλύπτει ούτε στα αυτονόητα...

Η επιθυμία της προστασίας έναντι όπλων, ιστορικά είναι τόσο παλιά όσο και τα όπλα. Προστασία από τα όπλα χειρός και τα θραύσματα οβίδων παρείχαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο προστατευτικοί θώρακες, αποτελούμενοι από μεταλλικό υλικό. Αυτό το είδος προστασίας από μεταλλικό υλικό υπήρξε πολύ βαρύ, δεν ήταν ευέλικτο, περιόριζε το χρήστη στις κινήσεις του και δεν μπορούσε να φοριέται συνεχώς. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ειδικοί πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά. Τότε διαπιστώθηκε ότι ένα πακέτο αποτελούμενο από πολλές στρώσεις είχε τη δυνατότητα να σταματήσει σφαίρες και θραύσματα, αφομοιώνοντας τα. Μια μαζική παραγωγή σε εκείνη τη χρονική περίοδο δεν ήταν δυνατή λόγω του ότι δεν υπήρχε τόση ποσότητα διαθέσιμη. Στις αρχές της δεκαετίας του '40 άρχισε η μαζική παραγωγή γιλέκων από νάιλον σε συνθετική υφέσιμη ίνα. Συγκεκριμένα, από το 1941 εξοπλίσθηκαν οι Αμερικάνικες Δυνάμεις με τέτοιου είδους αλεξίσφαιρα γιλέκα από νάιλον. Στα μέσα του 1960 η εταιρεία Dupont κατάφερε να επεξεργαστεί με ειδικό τρόπο την ίνα από νάιλον, κατασκευάζοντας το υλικό Para-Aramid, γνωστό και ως Kevlar, που ήταν μη ευέλικτο υλικό, μη αδιάβροχο και με μόνο πέντε χρόνια διάρκεια αμετάβλητης προστασίας, ενώ είχε και αρκετό βάρος. Στις αρχές του 1980 η εταιρεία DSM κατασκεύασε μια πιο ανθεκτική ίνα από υλικό Polyethylen. Από τα τέλη του 1990 καθιερώθηκε η ονομασία του HPPE (High Performance Poly Ethylene) και η UHMWPE ( Ultra High Molecular Wight Poly Ethylene) από την εταιρεία DSM, με το εμπορικό όνομα Dyneema. Ένα αρκετά ευέλικτο υλικό, αδιάβροχο, που επιπλέει στο νερό, παρέχει πλευρική κάλυψη, εγγυάται δέκα χρόνων διάρκεια αμετάβλητης προστασίας, ενώ είναι ιδιαίτερα ελαφρύ. Στην Αμερική το υλικό αυτό έχει την προστατευόμενη ονομασία «Spectra» και στην Ιαπωνία την «Τoyobo».

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι τα κριτήρια επιλογής αλεξίσφαιρου γιλέκου είναι ανάλογα με : την επιχειρησιακή και υπηρεσιακή χρήση, την επικινδυνότητα, άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως πυρομαχικά, εκρηκτικά, την πιστοποίηση που διαθέτουν, το βαλλιστικό υλικό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το αλεξίσφαιρο γιλέκο εκτός από το να προστατεύουν αυτόν που το φοράει από τραύματα προσφέρουν και ψυχολογική δύναμη σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σχετικά με τη χρήση του αλεξίσφαιρου γιλέκου υπάρχουν οι εξής βασικοί κανόνες: εσωτερική χρήση (απόκρυψη), Δυνατότητα ευελιξίας κινήσεων, βάρος λιγότερο των 2Kg, παροχή πλευρικής κάλυψης, δυνατότητα αντιμαχαιρικής προστασίας, επένδυση από βαμβακερό υλικό και όχι συνθετικό (λόγω επαφής του σώματος, καιρικών συνθηκών π.χ. κρύο- ζέστη). Να σημειωθεί πως το αλεξίσφαιρο που θα πρέπει να επιλεγεί να είναι επιπέδου IV.

2. Κεραμικές πλάκες. Αδήριτη η ανάγκη για την ύπαρξη κεραμικών πλακών μέσα από τα αλεξίσφαιρα ειδικά για τους αστυνομικούς των Αστυνομικών Τμημάτων, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων κτλ. Επισήμως, μόνον η ΕΚΑΜ διαθέτει τέτοιες πλάκες και μόλις πρόσφατα αποκτήθηκαν και πλάκες που αντέχουν σε πολλαπλά χτυπήματα. Οι κεραμικές πλάκες σώζουν ζωές και παρά το βάρος τους ένας ανασταλτικός παράγοντας, είναι επιβεβλημένο υλικό για τον αστυνομικό που είναι καθημερινά στο πεζοδρόμιο. Είναι μεγάλη ανάγκη να αγοραστούν κεραμικές πλάκες που να αντέχουν πολεμικά διαμετρήματα όπως το 7,62 x 51 χλστ. Μέσα από εξαντλητικές δοκιμές πρέπει να επιλεχθεί ένας ενιαίος τύπος και οι αστυνομικοί να τις φέρουν συνέχεια κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους.

Μη θανατηφόρα όπλα.
1. Όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης- τέιζερ. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με παλαιστές προερχόμενους από το Ανατολικό Μπλοκ ή άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα ακινητοποιήσουν και συνεπώς να τα ελέγξουν. Τα όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης- τέιζερ είναι το ενδεδειγμένο βοήθημα γι' αυτές τις περιπτώσεις αφού εύκολα και αποτελεσματικά ακόμα και ένας μικρόσωμος αστυνομικός μπορεί να συλλάβει τον κακοποιό σχετικά εύκολα. Όλες οι Ευρωπαϊκές αστυνομικές έχουν προμηθευτεί τέιζερ και τα μέχρι τώρα διδάγματα χρήσεως είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.

2. Όπλα πλαστικών σφαιρών. Είναι κοινώς παραδεκτό πως τα πληρώματα τόσο των περιπολικών της Άμεσης Δράσης όσο και των μοτοσυκλετιστών έχουν έρθει αντιμέτωπα με ταραξίες και κάθε λογής αντιεξουσιαστές που είναι εφοδιασμένοι με φονικά μέσα. Η απάντηση του νόμου πρέπει να είναι σκληρή και αμείλικτη προς αυτά τα άτομα. Η χρήση θανατηφόρων όπλων δεν είναι η καταλληλότερη πλήν ακραίων περιπτώσεων καθώς δύναται να επιδεινώσουν την όλη κατάσταση και επομένως η χρήση όπλων πλαστικών σφαιρών όπως το Γαλλικό Flashball ή το Βελγικό FN- 303 είναι η ιδανική επιλογή. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και τακτικές καραμπίνες με σφαίρες καουτσούκ. Τα «όπλα» αυτά θα φέρονται σε ειδικούς οπλοβαστούς και πλέον οι αστυνομικοί θα νιώθουν ασφαλείς απέναντι σε αυτού του είδους τις απειλές.

3. Σπρέι Πιπεριού. Ένα σχετικά πιο ήπιο μέσο σε σχέση με τα δύο προαναφερόμενα με σκοπό να κάμψει την σωματική αντίσταση των ποινικών.

Εξάρτυση- γιλέκο μάχης.
Όλα τα παραπάνω μέσα πρέπει να βρίσκονται σε έναν ενιαίο φορέα και να είναι εργονομικώς τοποθετημένα. Η λύση είναι η ύπαρξη μιας σύγχρονης εξάρτυσης με τον αστυνομικό να φέρει όλα τα υλικά του πάνω σε αυτή και να μπορεί να τα χρησιμοποιεί ευκολότερα και γρηγορότερα όποτε παραστεί η ανάγκη.
Λοιπά ατομικά υλικά (φαρμακείο, χειροπέδες, αστυνομική ράβδος).

1. Αστυνομική Ράβδος.

2. Χειροπέδες.

3. Φαρμακείο. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη φαρμακείου το οποίο θα έχει αιμοστατικούς επιδέσμους, επιδέσμους τουρνικέ, τριγωνικούς επιδέσμους και γενικότερα τα υλικά που χρειάζονται ώστε ο αστυνομικός εύκολα να μπορεί να βοηθήσει είτε ένα τραυματισμένο πολίτη είτε έναν αιμόφυρτο συνάδελφο του ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους κακοποιούς. Ειδικότερα, οι επίδεσμοι τύπου τουρνικέ μπορούν εύκολα και άμεσα να σταματήσουν αιμορραγίες βαλλιστικών τραυμάτων και να σώσουν ανθρώπινες ζωές μέσα σε δευτερόλεπτα μέχρι τον ερχομό ασθενοφόρου και την διακομιδή σε νοσοκομείο. Πρόκειται για πολύτιμο χρόνο όπου η υλικοτεχνική υποδομή σε συνδυασμό με την εκπαίδευση σώζουν ανθρώπινες ζωές. Είναι εγκληματική η αμέλεια μη ύπαρξης ατομικών φαρμακείων στους αστυνομικούς και μεγαλύτερων φαρμακείων στα περιπολικά.

4. Πολυεργαλείο. Το πολυεργαλείο όσο παράξενο και εάν φαίνεται εκ πρώτης όψεως είναι ένα χρήσιμο βοήθημα σε διάφορες περιπτώσεις που θα χρειαστεί να επέμβει ο αστυνομικός. Από τεχνικά ζητήματα έως ένα σωρό άλλες περιπτώσεις.

5. Αντιβαλλιστικά γυαλιά. Τα αντιβαλλιστικά γυαλιά όπως μαρτυρούν αναφορές στρατιωτικών που έζησαν τον πόλεμο στα πεδία του Ιράκ και του Αφγανιστάν έχουν σώσει το πολυτιμότερο αγαθό την ανθρώπινη όραση.

6. Γάντια χειρός. Οι αστυνομικοί που έρχονται αντιμέτωποι με τοξικομανείς οφείλουν είναι εφοδιασμένοι με ειδικά γάντια για να μην διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους. Επιπροσθέτως, τακτικά γάντια είναι αναγκαία και για τον χειρισμό των όπλων σε ανταλλαγή πυρών.




defenceline.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου