28 Νοεμβρίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Αναστελλονται οι γεωτρησεις της Energean στην Καβαλα



Της Μανταλένας Πίου

Αναστέλλει επ' αόριστον το πρόγραμμα των γεωτρήσεων στον Πρίνο η Energean Oil, καθώς δυσκολεύεται να διασφαλίσει χρηματοδότηση από ξένες τράπεζες όσο δεν τροποποιείται ο νόμος που την υποχρεώνει να πουλά το σύνολο της παραγωγής της στα Ελληνικά Πετρέλαια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενεργοποιήσει τη σύμβαση με την BP, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών η επίλυση του θέματος, καθώς η τροποποίηση της συμφωνίας για την πώληση της παραγωγής του Πρίνου έχει ήδη αποσταλεί στα Ελληνικά Πετρέλαια και μόλις δώσουν το «πράσινο φως» θα προχωρήσει προς υπογραφή και από την Energean.

Από τον Φεβρουάριο του 2013 η εταιρεία έχει υπογράψει εμπορική συμφωνία με την BP για την πώληση για έξι χρόνια του συνόλου της παραγωγής της, μία συμφωνία που μπορεί να κάνει τραπεζικά χρηματοδοτήσιμο από ξένα πιστωτικά ιδρύματα το επενδυτικό πρόγραμμα σε αντίθεση με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θέτει το σημερινό καθεστώς, το οποίο στηρίζεται σε νόμο του 1999, που υποχρέωνε τα τότε κρατικά ΕΛΠΕ να αγοράζουν το πετρέλαιο του Πρίνου, όταν είχε περιέλθει σε κρατικό έλεγχο, μετά την αποχώρηση των Καναδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean είχε ενημερώσει το υπουργείο για δανειοδοτική πρόταση από μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, η οποία όμως αποσύρθηκε λόγω της εκκρεμότητας της σύμβασης με τη ΒΡ. Οι πιστώσεις θα μπορούσαν να καλύψουν όχι μόνον τις δαπάνες στον Πρίνο αλλά και την έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης στο κοίτασμα Ε, για το οποίο το ύψος των επενδύσεων φθάνει στα 100 εκατ.δολ.

Η τρίτη και η τέταρτη γεώτρηση στον Πρίνο, που αναστέλλονται, είναι οι πιο δαπανηρές του επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους 60 εκατ. δολ. Ο κ. Ρήγας πρόσθεσε πάντως ότι μεγάλο πρόβλημα είναι και η εύρεση νέου γεωτρύπανου.

Ας σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η χρήση ενός γεωτρύπανου κοστίζει περί τα 200.000 δολ./ημέρα. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιείται σήμερα νέα συνάντηση στο υπουργείο για την οριστικοποίηση των συμβάσεων του open door για τις παραχωρήσεις υδρογονανθράκων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου