31 Οκτωβρίου 2013

Energean και Ocean Rig "σαλπαρουν" για βαθια νερα


Το deal που ανακοινώθηκε χθες και αφορά στη συνεργασία της μοναδικής εν Ελλάδι εταιρείας με δραστηριότητα στο upstream (παραγωγή πετρελαίου) της Energean Oil & Gas υπό το Μαθιό Ρήγα, με την Ocean Rig του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις δύο εταιρείες και όχι μόνο. Η μεν Energean αποκτά «διαβατήριο» για τα κοιτάσματα σε βαθιά νερά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις έρευνες σε Ελλάδα, Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική. Αλλά και η Ocean Rig που μέχρι σήμερα είχε δραστηριότητα μόνο στο κομμάτι των γεωτρήσεων, εγγράφει στο «βιογραφικό» της κοινής εταιρείας, την παραγωγική εμπειρία που έχει η Energean και η οποία αποτελεί προϋπόθεση σχεδόν για το σύνολο των διαγωνισμών για υδρογονάνθρακες ανά τον κόσμο.

Διότι μπορεί μεν η Ocean Rig να έχει κύκλο εργασιών κοντά στο 1 δισ. δολάρια και να εμφανίζει ανεκτέλεστο – ακόμη και για τα πλοία που δεν έχει παραλάβει – ύψους 5,8 δισ., και να έχει διεκπεραιώσει γεωτρήσεις μεγάλου θαλάσσιου βάθους για λογαριασμό μεγαθηρίων του κλάδου όπως η Petrobras, η Conoco Philips και η Total, ωστόσο η ίδια δεν έχει καθόλου παραγωγή.

Στον αντίποδα η Energean, η οποία ήδη μετρά στο ενεργητικό της ηχηρά deals όπως αυτό με τη Third Point του Daniel Loeb, εκτός από την πρόσβαση σε τεχνογνωσία γεωτρήσεων σε βάθη άνω των 1000 μέτρων (στην Καβάλα το βάθος είναι περίπου 40 μέτρα και οι μεγαλύτερες γεωτρήσεις που έχουν γίνει ήταν οριζόντιες με μήκος 5 χλμ) αποκτά νέες δυνατότητες πρόσβασης σε δανεισμό και κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τις επενδυτικές της δραστηριότητές.

Θυμίζουμε ότι η Energean εκτός από το επενδυτικό της πρόγραμμα για τη συνέχιση και αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο με τέσσερις γεωτρήσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. δολαρίων, έχει επίσης επιλεγεί στο διαγωνισμό open door για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, ενώ έχει παρουσία και στην Αίγυπτο όπου διαχειρίζεται παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ήδη πάντως με την ανακοίνωση της συνεργασίας, θεωρείται ότι δημιουργείται ένας ισχυρός παίκτης στην αγορά υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Τι κάνει ο στόλος της Ocean Rig
H εισηγμένη στο Nasdaq, Ocean Rig δραστηριοποιείται στις γεωτρήσεις πολύ μεγάλου βάθους (Ultra Deep Water) έχοντας από το 2001 πραγματοποιήσει 161 γεωτρήσεις συνολικά για 31 πελάτες σχεδόν σε όλο τον κόσμο και σε περιοχές με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Είναι θυγατρική της επίσης εισηγμένης στον Nasdaq, ναυτιλιακής Dry Ships συμφερόντων επίσης του Έλληνα εφοπλιστή Γεωργίου Οικονόμου. Η  Ocean Rig  η κεφαλαιοποίηση της οποίας είναι της τάξης των  2,45 δισ. δολ ελέγχει στόλο από έντεκα πλοία-γεωτρύπανα (7ης και 6ης γενιάς) και πλωτές εξέδρες γεώτρησης (5ης γενιάς) εκ των οποίων επτά ήδη βρίσκονται στην διάθεσή της, δύο παραδίδονται εντός του 2013 και δύο το 2015.

Η μετακόμιση στο Μαρούσι
Τον περασμένο Φεβρουάριο το ανθρώπινο δυναμικό της Ocean Rig μεταφέρθηκε σταδιακά από το Stavanger της Νορβηγίας στο Μαρούσι όπου και τα γραφεία της ιδιωτικής ναυτιλιακής του Έλληνα εφοπλιστή Cardiff Marine αλλά και άλλων επιχειρήσεων ενδιαφέροντος του. Σύμπτωση ίσως αλλά στην ίδια περιοχή, στο ύψος της Φραγκοκλησιάς και μάλιστα πολύ κοντά βρίσκονται και τα γραφεία της Energean. H μετεγκατάσταση αφορούσε σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες για το core προσωπικό της διαχειρίστριας της Ocean Rig το οποίο απασχολείται μεταξύ άλλων και με τις ανά τον πλανήτη ναυλώσεις των εξειδικευμένων πλοίων-τρυπανιών. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες ναυτιλιακές της διεθνούς off shore βιομηχανίας που ειδικεύεται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, αερίου και πετρελαίου, από υπεράκτια κοιτάσματα μεγάλου βάθους.

Πώς η Ocean Rig πέρασε στα χέρια του Οικονόμου
Η DryShips εξαγόρασε προ εξαετίας τη νορβηγική εξειδικευμένη ναυτιλιακή Ocean Rig και την εισήγαγε (spin off) αργότερα στο Nasdaq ενώ είχε εν τω μεταξύ αναπτύξει τον στόλο της από πλοία τρυπάνια (drill ships). Ανάπτυξη που χρειάστηκε και συνεχίζει να στηρίζεται σε τραπεζικές και όχι μόνο χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων. Είναι χαρακτηριστικό του εκτοπίσματος που έχει αποκτήσει, καθώς η ενεργοβόρα παγκόσμια οικονομία αναζητά κοιτάσματα σε ολοένα και πιο βαθιά νερά, το ότι η κεφαλαιοποίηση της μητρικής DryShips είναι της τάξης του 1,145 δισ. δον έναντι 2,45 δισ. της θυγατρικής επισημαίνουν ναυτιλιακά στελέχη της off shore βιομηχανίας. 

Επιχειρηματικό αντικείμενο της Ocean Rig είναι η ναύλωση των drill ships της σε ενεργειακούς ομίλους προκειμένου να εντοπιστούν και να εξορυχτούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η αξία των πλοίων αυτών είναι της τάξης των 650 εκατ. δολ. για το κάθε ένα ενώ οι ναύλοι τους ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ημερησίως. Αυτός ο στόλος καθιστά την Ocean Rig την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του είναι μόλις τα 2,9 χρόνια. Είναι, δηλαδή ο τέταρτος νεότερος στόλος στον κόσμο. Η εταιρεία είναι επίσης η μία από τις δύο παγκοσμίως, των οποίων το σύνολο του στόλου τους είναι ικανό να πραγματοποιεί γεωτρήσεις πολύ μεγάλου βάθους.

Ποιος είναι ο Γιώργος Οικονόμου
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Οικονόμου χαρακτηρίζεται συχνά από τα διεθνή ναυτιλιακά μέσα ενημέρωσης ως ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές και ως προς το μέγεθος ισάξιος του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή, του Γιάννη Αγγελικούση, καθώς ελέγχει και αυτός στόλο της τάξεως των 100 πλοίων, όπως υπογραμμίζει το Lloyd’s list. Σημαντικές επενδύσεις έχει ακόμα σε πολλούς εμπορικούς κλάδους, σε ακίνητα αλλά και στην Τέχνη με μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς   ιδιωτικες συλλογές. Μπήκε στη ναυτιλιακή βιομηχανία το 1976 μετά την αποφοίτησή του από το MIT το 1976 όπου και έλαβε B.A. και M.S. σε Naval Architecture και Marine Engineering και ένα ακόμα master σε Shipping και Shipbuilding Management. Το 2008 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε πρώτη φορά μεταξύ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.































capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου