13 Απριλίου 2013

Βρεθηκαν τα αρχαιοτερα εμβρυα δεινοσαυρων στην Κινα

Τα αρχαιότερα απολιθώματα εμβρύων δεινοσαύρων ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα. Τα ευρήματά τους θεωρούνται πολύ σημαντικά λόγω της παλαιότητάς τους – εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 190 εκατομμυρίων ετών- αλλά κυρίως, επειδή «ρίχνουν φως» στην μυστηριώδη μέχρι σήμερα εμβρυϊκή ζωή των
προϊστορικών ζώων.

   Τα εν λόγω απολιθώματα βρέθηκαν σε μια ανασκαφή στην περιοχή Lufeng της επαρχίας Υunnan στην Κίνα από παλαιοντολόγους του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερα από 200 οστά τα οποία ανάγονται στην Πρώιμη Ιουράσια Περίοδο – είναι με άλλα λόγια, κατά πολύ παλαιότερα από τα απολιθώματα εμβρύων που έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα.

   Οι ερευνητές, εξετάζοντας τα ευρήματα, διαπίστωσαν ακόμη ότι τα έμβρυα των δεινοσαύρων αναπτύσσονταν σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Συγκεκριμένα, τα οστά τους  φαίνονται να διαθέτουν πολλά και μεγάλου μεγέθους αιμοφόρα αγγεία καθώς και κύτταρα από τα οποία δημιουργούνται τα οστά, ενώ η δομή τους δείχνει ότι τα έμβρυα λύγιζαν τα πόδια τους μέσα στο αυγό για να δυναμώσουν τους μυς τους! Αυτή η διαπίστωση σε συνδυασμό με τη σύγκριση των δειγμάτων από διαφορετικά έμβρυα, υποδηλώνουν κατά τους ειδικούς, ότι η ανάπτυξή τους ήταν υπερβολικά ταχεία.

din5

   «Αν αυτός ο εμβρυϊκός ρυθμός ανάπτυξης συνεχιζόταν στο στάδιο της επώασης και στο νεανικό στάδιο τα πλάσματα αυτά μεγάλωναν υπερβολικά γρήγορα» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Robert Reisz. Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως οι δεινόσαυροι να διατηρούσαν αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης και σε μεταγενέστερα στάδια προκειμένου να αποφεύγουν τους θηρευτές τους, ξεπερνώντας τους σε μέγεθος.

   Επιπλέον, οι παλαιοντολόγοι προς έκπληξή τους βρήκαν στον ιστό των μηριαίων οστών οργανικό υλικό – θεωρείται το αρχαιότερο που έχει ανιχνευτεί μέχρι σήμερα. Σε αυτό ανιχνεύτηκαν σύνθετες πρωτεΐνες και οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για κολλαγόνο το οποίο πιστεύουν ότι σε επόμενες έρευνες θα τους βοηθήσει να συγκρίνουν τα νέα ευρήματα με απολιθώματα άλλων ειδών. «Αυτό μας δείχνει ότι ίσως και άλλα απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν οργανικά κατάλοιπα» ανέφερε ο παλαιοντολόγος Reisz, «απλώς δεν τα έχουμε εξετάσει με τον σωστό τρόπο».

din4






telegraph.co.uk

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου