28 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνικο: καμποσο πρασινο πασπαλισμενο με μπολικο -ιδιωτικο- τσιμεντο


Τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού υπέβαλε η Lamda Development του Ομίλου Λάτση σε συνεργασία με αραβικά και κινεζικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου σε επόμενη συνεδρίασή του θ’ αποφασίσει για την εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και την πληρότητα των δικαιολογητικών. Τότε, κι εφόσον αποφανθεί θετικά για την εγκυρότητα της προσφοράς, θ’ ανοιχτεί η οικονομική προσφορά της εταιρείας η οποία παραμένει σφραγισμένη. Η διαδικασία αυτή αξιολόγησης της προσφοράς της Lamda θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες πριν από την υποβολή της προσφοράς, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με τη οποία αποφασίζεται το ελληνικό Δημόσιο να συνυπογράψει το σχέδιο σύμβασης της αγοραπωλησίας (του 100%) των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. Η συνυπογραφή θα γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι οποίοι εξουσιοδοτήθηκαν κατάλληλα.

Η Lamda Development, λίγο μετά την υποβολή της προσφοράς της απέστειλε ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιώντας τη σύνθεση του επενδυτικού σχήματος που διεκδικεί τα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προσφορά της υποστηρίζεται από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια που δεν κατονομάζονται. Η Αl Maabar είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων μεικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής. Είναι θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development, η οποία είναι κρατικά ελεγχόμενο επενδυτικό κεφάλαιο του Αbu Dhabi.

Από την άλλη πλευρά, η Fosun Group, είναι γνωστή στη χώρα μας από την επένδυσή της στη Folli – Follie. Η εταιρεία στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και για τον ΟΠΑΠ, αλλά τελικά δεν υπέβαλε προσφορά. Εν γένει ο κινεζικός κολοσσός παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Η εταιρεία, δημιουργήθηκε το 1992, έχει έδρα τη Σαγκάη, και δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλειών.

O διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου σε γραπτή δήλωσή του που διανεμήθηκε μετά την υποβολή της προσφοράς, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ως «μια πολύ σημαντική ημέρα για την Εταιρεία αλλά και την Ελλάδα, αφού ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου αποφάσισαν να επενδύσουν στη χώρα μας, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας». Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης τη συνολική επενδυτική πρόταση που υποβλήθηκε, ως «το μεγαλύτερη ιδιωτικό έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα», το οποίο, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ανάπτυξη του ακινήτου θα συμβάλει στην ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000 στρεμμάτων, το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. περιλαμβάνει την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού για 99 έτη με τη μέθοδο της επιφανείας, εκ των οποίων για το 30% της έκτασης θα παραχωρηθεί η πλήρης κυριότητα. Η σύμβαση είναι υπό την αίρεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου και την έγκρισή της σύμβασης από την Ελληνική Βουλή.

—Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τίμημα 500 εκατ. Ευρώ που προτίθεται να καταβάλλει η Lamda για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού για 99 έτη. Περίπου 2000 στρέμματα θα γίνουν πάρκο, ενώ το 30% του συνόλου θα τσιμεντοποιηθεί για την κατασκευή 2500 κατοικιών.

Αυτά τα στρέμματα που θα χτιστούν θα περάσουν στην ιδιοκτησία της Lamda και όχι απλά στην κυριότητα για 99 έτη. Επίσης, η έκταση του Ελληνικού θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση στον Άγιο Κοσμά και τη θάλασσα μέσω υπογειοποίησης της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, την οποία εξυπακούεται ότι θα πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: το τίμημα των 500 εκατ. Ευρώ για αυτό το προνομιακό οικόπεδο των 6200 στρεμμάτων είναι αρκετό;

Γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν εξετάζει εναλλακτικές του τύπου Μητροπολιτικό Πάρκο στο σύνολο της έκτασης και δημιουργία μιας πρότυπης “Πόλης των Επιστημών” κατά το πρότυπο της Βιλέτ στο Παρίσι; Άλλωστε το μοναδικό πράγμα που “πουλούσε” η Αθήνα ακόμα και κατά την περίοδο της απόλυτης παρακμής της στους ύστερους Ελληνιστικούς και βυζαντινούς χρόνους ήταν η παιδεία και ο πολιτισμός.

Η μακέτα που παρουσίασε η Lamda Development παρουσιάζει μια έκταση αποκομμένη από τον αστικό ιστό με τεράστια συγκροτήματα “πολυτελών” -μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια- κατοικιών ακροβολισμένα στα τέσσερα άκρα του οικοπέδου, τα οποία περισσότερο Νότιο Αφρική θυμίζουν παρά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ελληνικό με την απόλυτη ευθύνη της κομματοκρατίας που αυτή τη στιγμή το πωλεί σε ιδιώτες, μόνο ως κακόγουστο άλλοθι μπορεί να εκληφθεί.

econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου