6 Μαρτίου 2013

Ψηφιστηκε επι της αρχης το νομοσχεδιο για τα ναρκωτικα


Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφυγές και διαπραγμάτευση στο θέμα των ναρκωτικών, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ζήτησε ευρεία σύγκληση.


Την αναζήτηση συγκλίσεων ώστε να ψηφιστεί ει δυνατόν και ομόφωνα το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, ζήτησε από την Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακώτης, τονίζοντας πως αποτελεί ένα βήμα μπροστά, δίνει λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα και αντανακλά τις επιταγές της κοινωνίας.
Παρά το γεγονός ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο εκτός από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε ειδικώς στον εισηγητή της ΝΔ, Αν. Νεράντζη και την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου οι οποίοι εξέφρασαν ο μεν κριτική για τη δομή του νομοσχεδίου και επιφυλάξεις η δε τον κατηγόρησε ότι ενέδωσε μπροστά στις αντιρρήσεις της ΝΔ.
Ο κ. Νεράντζης καταλόγισε στον υπουργό πως επέδειξε «ιδιαίτερη εμμονή» κι έτσι η Επιτροπή καταψήφισε τα άρθρα 62 και 83 και εξέφρασε αντιρρήσεις για τη δομή του νομοσχέδιου και επιμέρους επιφυλάξεις. Είπε ότι ο υπουργός παρέλαβε έναν άρτιο κώδικα ναρκωτικών και αποπειράται να παραδώσει ένα κείμενο που είναι περί παντός του επιστητού. «Δεν έπρεπε να χαλάσει η αυτοτέλεια και το αμιγές ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου», είπε.
Η κα Κατριβάνου είπε συγκεκριμένα ότι ύστερα από την αντίθεση της ΝΔ το νομοθέτημα γίνεται πιο δειλό και αποκτά πιο σκληρό χαρακτήρα, ωστόσο - όπως είπε - το κόμμα της παρά την ύπαρξη ιδιαίτερα προβληματικών διατάξεων το ψηφίζει επί της αρχής γιατί αφορά τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας και τις οικογένειες τους. Καταλόγισε δε στον υπουργό ότι ενέδωσε στη λογική των αυξημένων ποινών.
«Έπρεπε να απαντήσω γιατί ο ενώ η κα Κατριβάνου με κατέταξε στους υποκύψαντες ήρθε ο κ. Νεράντζης με έναν οξύτατο αντιπολιτευτικό και προσωπικό τόνο να με συνεφέρει. Είμαι ο υποκύψας υπουργός ή ο υπουργός με τις εμμονές; Απαντώ. Δεν εισάγουμε το τέλειο νομοσχέδιο. Είναι όμως ένα βήμα μπροστά. Και προσήλθα στο Κοινοβούλιο για να αναζητήσω συγκλίσεις. Για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Γιατί δίνει λύσεις», είπε ο Ρουπακιώτης. Απαντώντας δε στην κριτική ότι το νομοθέτημα υποκύπτει στις επιταγές της τρόικας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την κυρία τρόικα σας διαβεβαιώνω ότι δεν την συνάντησα μπροστά μου. Ότι κάνουμε το κάναμε το κάναμε εμείς στο υπουργείο δικαιοσύνης».
Δίνοντας απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν την αυστηροποίηση των ποινών ο κ. Ρουπακιώτης είπε από τους 12.850 κρατούμενους οι 4.250 είναι από ναρκωτικά και άλλοι 400 είναι κρατούμενοι που συνδέονται με το νόμο περί ναρκωτικών κι από τους 1000 ισοβίτες οι 400 είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών. «Γιατί επιβάλλονται ποινές μέγιστες, τέτοιες που δεν ισχύουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τι αποτέλεσμα λοιπόν έφεραν. Τους 300 θανάτους το χρόνο ή τους τόσους κρατούμενους;»
Ο κ. Ρουπακιώτης κάλεσε τους βουλευτές να αναρωτηθούν γιατί θέλουμε την καταστολή «για να εντυπωσιάσουμε;» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλα δεν μπορεί να τα διαπραγματευτείς με το να έχεις την αποδοχή κάποιων ενόψει εκλογών κάποτε. Το θέμα των ναρκωτικών δεν μας δίνει το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης με την ψήφο. Είναι ανίερη μια τέτοια διαπραγμάτευση».
Ακόμη διερωτήθηκε προς το Σώμα: «Γιατί το νομοθέτημα έγινε δεκτό από όλους τους κοινωνικούς φορείς, γιατί κάποιοι το αρνείστε. Ποια είναι η σταθερή σας αναφορά; Η κοινωνία ή οι ιδεοληψίες; Με ποιους είστε;».
Τόνισε με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται το δικαίωμα στη θεραπεία, γίνεται διάκριση των αδικημάτων και της βαρύτητάς τους και αναζητώνται οι ποινές, οργανώνονται τα εποπτικά και συντονιστικά όργανα και συστηματοποιείται η οργάνωση αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, ενώ υπάρχουν διατάξεις που διευκολύνουν τις ανθρώπινες συνθήκες και δίνουν την δυνατότητα να λιγοστέψει η βία, διατάξεις για τη διαφθορά και διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τέλος ο κ. Ρουπακιώτης αφού ζήτησε όλων τις προτάσεις είπε πως το νομοσχέδιο αυτό δεν δίνει περιθώριο για διαφυγές και διαπραγμάτευση. «Οι φυλακές βράζουν. Έχουμε κάθε μέρα ένα επεισόδιο. Αν δεν δώσουμε ότι δεσμευτήκαμε για ανθρώπινες συνθήκες στις φυλακές θα κληθείτε εσείς να χειριστείτε τις κρίσεις στις φυλακές» είπε καταλήγοντας.
Από το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Τριαντάφυλλος είπε πως το νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις γι΄αυτούς που έχουν ανάγκη και μεγάλες ποινές για τους εμπόρους αλλά ανέφερε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει δεύτερο μέρος στο νομοσχέδιο.
Από τους ΑΝΕΛ δήλωσε ότι καταψηφίζει η κα Γιαταγάννα ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι αποποινικοποιείται ουσιαστικά η καλλιέργεια χασίς και νομιμοποιείται η κατ' οίκον καλλιέργεια.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Πανούσης υπερψήφισε την αρχή του νομοσχεδίου και τόνισε πως της ποινικοποίησης προέχει η πρόληψη, η θεραπεία, και επανένταξη των χρηστών ναρκωτικών. Όπως ανέφερε είναι άλλο χρήστης, άλλο βαποράκι κι άλλο έμπορος.
«Κάθετα αντίθετος» δήλωσε από την ΧΑ ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος ζήτησε αυστηροποίηση των ποινών, να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο και να επανέλθει η θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών.
Ο Γιάννης Γκιόκας, επίσης καταψήφισε εκ μέρους του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι στοχεύει στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.









kathimerini.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου