11 Οκτωβρίου 2013

Ξυπνησε το φονικο ρηγμα της Βολβης !!



Ύστερα από 35 χρόνια μετά το φονικό χτύπημα των 6,5 Ρίχτερ, το ρήγμα της Βόλβης ξύπνησε δίνοντας έναν σεισμό μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, ο οποίος έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Είχε να κάνει σεισμό τόσο αισθητό, 35 ολόκληρο χρόνια !!

Κούνησε για αρκετά δευτερόλεπτα, σηκώνοντας στο πόδι πολλούς Θεσσαλονικείς αλλά και κατοίκους της Μακεδονίας. Το 1978 είχε αφαιρέσει τη ζωή σε 50 ζωές. Η περιοχή αυτή, αν και δεν δίνει πολλούς σεισμούς, θεωρείται πως μπορεί να δώσει κατά καιρούς και ανά αρκετά δεκάδες χρόνια, μεγάλους σε μέγεθος σεισμούς.

Το 1977 είχε γίνει σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Ρουμανία, ενώ αμέσως ένα χρόνο μετά το 1978, έγιναν 6,5 Ρίχτερ στη Βόλβη. Πριν λίγες μέρες 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκαν στη Ρουμανία, ενώ το πρωί της Παρασκευής σεισμός 4,2R, έγινε στη Βόλβη. Τα ρήγμα αυτά, ανήκουν στα ρήγματα της Σερβομακεδονικής ζώνης και μπορούν αρκετές φορές να επηρεάσουν το ένα το άλλο.

To 1978, οι σεισμοί είχαν αρχίσει από τον Μάιο, με 5,4 Ρίχτερ. Όλοι πίστεψαν ότι ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο στις 20 Ιουνίου, έγινε ο μεγάλος και φονικός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ. Ενδιάμεσα σε αυτούς τους 2 σεισμούς, γινόντουσαν και άλλοι προσεισμοί, οι οποίοι όμως θεωρήθηκαν ως μετασεισμοί των 5,4R. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε μία τέτοια εξέλιξη, σε ένα από τα πιο ύπουλα θα λέγαμε ρήγματα του ελληνικού χώρου.

Περιμένουμε και τις απόψεις των σεισμολόγων, για το μη αναμενόμενο ξύπνημα του ρήγματος της Βόλβης. Χρόνια είχαν να σημειωθούν τόσοι πολλοί σεισμοί σε όλη την Ελλάδα, καθώς σε Κρήτη, Φθιώτιδα και Πελοπόννησο, διαρκώς κάνει σεισμούς όπως γνωρίζετε και από το περασμένο καλοκαίρι.






greek-weather.org

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου