10 Φεβρουαρίου 2013

Ακμη, ενα προβλημα που ταλαιπωρει τους εφηβους


Η ακμή είναι μία δερματική νόσος που εμφανίζεται κατά την εφηβεία, σε κορίτσια από 14 -17 και σε αγόρια από 16 -19 ετών, σε μερικές όμως περιπτώσεις μπορεί να μεταπέσει σε ακμή ενηλίκων. Οφείλεται κυρίως… στην αυξημένη παραγωγή ορμονών, που αναγκάζουν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα με αποτέλεσμα να φράξουν οι πόροι του δέρματος και να δημιουργηθούν οι κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες (μαύρα στίγματα και άσπρα σπυράκια της εφηβείας), βλατίδες, φλυκταινίδια ακόμη και ουλές.
Εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να επεκταθεί στο στήθος, στην πλάτη, στους ώμους και στους γλουτούς, στα σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων.
Η ακμή παρουσιάζεται με διάφορες μορφές όπως ως κοινή ακμή της εφηβείας, ως φλεγμονώδης κυστική ακμή που είναι μια βαρύτερη μορφή, ως νεογνική ακμή που εμφανίζεται στα νεογνά και οφείλεται στην επίδραση των ορμονών της μητέρας κατά την διάρκεια της κύησης, ως φαρμακευτική ακμή λόγω λήψης φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνης, αντισυλληπτικά κ.α.), ως κοσμητική ή τροπική ακμή (τύπου Μαγιόρκας) από την χρήση καλλυντικών ή λαδιών για μαύρισμα από άτομα με κληρονομική προδιάθεση και τέλος ως προκλητή ακμή που την προκαλούν οι ίδιοι οι ασθενείς μηχανικά, σκαλίζοντας το δέρμα τους.
Στόχος της θεραπευτικής αγωγής, που πρέπει να γίνεται πάντα κάτω από την παρακολούθηση του Δερματολόγου, είναι ο έλεγχος της ακμής, ώστε το εξάνθημα να βρίσκεται σε ύφεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα έως ότου υποχωρήσει πλήρως και μόνιμα.
Η θεραπεία μπορεί να είναι μόνο τοπική ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Η τοπική θεραπεία συνίσταται σε ειδικά σαπούνια και σε τοπικές κρέμες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της σμηγματόρροιας (σμηγματορυθμιστικές), ή στην απόφραξη των σμηγματογόνων πόρων (απολεπιστικές) ή στην αντιμετώπιση των μικροβίων και γενικότερα της τοπικής φλεγμονής (αντιβιοτικές).
Σε βαρύτερες μορφές ακμής ή σε μη ανταπόκριση στην τοπική θεραπεία, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει τον συνδυασμό με τοπική και συστηματική αγωγή με την λήψη αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων από το στόμα π.χ. Ισοτρετινοϊνης που πρέπει όμως να συνοδεύεται από γενικές εξετάσεις και συχνή παρακολούθηση από τον δερματολόγο.
Ο έφηβος δεν πρέπει να ξεχνάει μερικούς χρυσούς κανόνες όπως το πλύσιμο του προσώπου του 1-2 φορές την ημέρα, τα μαλλιά του να είναι καθαρά και να μην πέφτουν στο πρόσωπο και φυσικά να μην σκαλίζει και να μην σπάει τα σπυράκια του γιατί θα δημιουργηθούν ουλές στο μέλλον.
Η ακμή δεν προκαλείται από την κακή υγιεινή αλλά επιβαρύνεται, δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών αρκεί να γίνεται με μέτρο και γενικότερα ο έφηβος πρέπει να ακολουθεί μια καλή και ισορροπημένη υγιεινή διατροφή. Επίσης η χρήση καλλυντικών δεν απαγορεύεται αρκεί να είναι ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα, μπορείτε δε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.
Δρ. Πέννυ Εμμανουήλ
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Διευθύντρια ΕΣΥ στο Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης &
Κυβερνήτης των Λεσχών Lions Ν. Ελλάδας και Νήσων
ygeiaonline.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου