18 Φεβρουαρίου 2013

Η ανακεφαλαιοποιηση δεν θα αρει το αδιεξοδο του ελληνικου banking – Τα 50 δισ προβληματικα δανεια ναρκοθετουν την ποιοτητα – Οι συστημικες τραπεζες ειναι τυποις βιωσιμες – Θα χρειαστουν επιθετικη απομοχλευση πριν προσελκυσουν ξενους

 
Οι κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες κατανοούν και αναγνωρίζουν, η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού banking δεν θα άρει το αδιέξοδο του κλάδου.
Κανείς λογικός νους δεν αποδέχεται την άποψη ότι με τα 27,5 δις ευρώ οι τράπεζες διασώθηκαν.

Τυπικά διαθέτουν κεφάλαια και σίγουρα είναι ασφαλείς οι καταθέσεις αλλά αν δεν προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης θα έχει αποτύχει.
Οι έλληνες τραπεζίτες δηλώνουν ευθαρσώς «δυστυχώς με βάση τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν δίδεται κίνητρο στους ιδιώτες να συμμετάσχουν ενεργά και όχι τυπικά.
Το 10% είναι τυπική συμμετοχή και όχι ενεργή.
Για να μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα χρειάζεται να υιοθετηθεί από την Τρόικα μια ρηξικέλευθη λύση.
Οι τράπεζες διαθέτουν 50 με 52 δις ευρώ προβληματικά δάνεια σε σύνολο 234 δις ευρώ.
Όμως δεν είναι σαφές αν το τελικό ποσό των προβληματικών δανείων είναι 50 δις ευρώ.
Η ΤτΕ και η Blackrock διενήργησαν πολύ σημαντική διαγνωστική μελέτη αλλά το πρόβλημα των NPLs είναι δυναμικό και όχι στατικό.
Άπαξ και προβλέπεται ύφεση άνω του 5% και το 2013 και ενώ συζητώνται ακόμη και θέματα haircut στα δάνεια – τα οποία και ορθώς απορρίπτονται – είναι ξεκάθαρο ότι τα προβληματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν συνεχίζοντας να δαπανούν κεφάλαια.
Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια NAMΑ κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας ώστε να υπαχθούν μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων μαζί με κεφάλαια που έλαβαν οι τράπεζες.
Η ΤτΕ θεωρεί ότι δεν αποτελεί λύση καθώς η NAMA δεν είναι η αντικειμενικά ορθή λύση, στην Ιρλανδία η αποτελεσματικότητα της NAMA αμφισβητείται.
Όμως είναι γεγονός όπως εξηγούν κορυφαίοι τραπεζίτες ότι «οι ελληνικές τράπεζες για να προσελκύσουν ιδιωτικό κεφάλαιο καθιστώντας επιτυχή την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιώδη απομόχλευση.
Οι ελληνικές τράπεζες κουβαλάνε για να ειπωθεί απλά πολύ σαβούρα και πρέπει να απαλλαγούν από την σαβούρα.
Οι συστημικές τράπεζες μπορεί λοιπόν λόγω αυτής της σαβούρας (σαβούρα στα ελληνικά σημαίνει άχρηστα αντικείμενα ή αγγλικά junk) να μην είναι βιώσιμες στο μέλλον.
Χρειάζεται να αλλάξουν άρδην πολλά. Όποιος πιστεύει ότι θα πάρουν 27,5 δις δεν θα βρουν ιδιώτες επενδυτές και θα διαθέτουν 50-52 δις προβληματικά δάνεια και θα έχουν καταστεί υγιείς θα διαψευστεί».
Οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με αυτή την άποψη πρέπει να απαλλαγούν από την σαβούρα.
Η ΤτΕ θεωρεί ότι οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να σπάσουν σε good και bad bank ούτε να μεταφερθούν δάνεια σε NAMA γιατί θα χρειαστούν επιπλέον 20-30 δις νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Η ΤτΕ θέτει ένα ρεαλιστικό προβληματισμό ο οποίος είναι αντικειμενικά ρεαλιστικός.
Όμως το ερώτημα παραμένει για να είναι επιτυχής η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει οι τράπεζες να προσελκύσουν τώρα και ΚΥΡΙΩΣ στο μέλλον ιδιωτικά κεφάλαια.
Αν κανείς δεν ενδιαφερθεί θα είναι επιτυχημένη ή αποτυχημένη η ανακεφαλαιοποίηση ως προς το σκέλος της ουσίας που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας;
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες, για να καταλήξουν σε ξένους ή για να ενδιαφερθούν οι ξένοι μετοχικά,  πρέπει να είναι μικρότερες (απομόχλευση) καθαρότερες (χωρίς τα προβληματικά δάνεια).
Αυτό το ιδανικό σενάριο για τις τράπεζες αποτελεί και το χειρότερο σενάριο για την οικονομία.
Η απομόχλευση των τραπεζών γεννά δημιουργεί και παράγει νέα ύφεση στην οικονομία.
Όταν αντί οι τράπεζες να μεγαλώνουν, μικραίνουν αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η οικονομία συρρικνώνεται άρα δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Για την Ελλάδα οι τράπεζες είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Ο γκρεμός είναι η διάχυτη ανησυχία ότι δεν θα βρουν ιδιώτες επενδυτές όχι για το 10% αλλά για να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών στο μέλλον.
Παραμένοντας ως έχουν, με δανειακά κεφάλαια ούτε ιδιώτες θα προσελκύσουν, ούτε την οικονομία θα επανεκκινήσουν.
Αν όμως απομοχλεύσουν τους ισολογισμούς τους, θα προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές αλλά η απομόχλευση γεννά ύφεση.
Στην κυριολεξία δίκοπο μαχαίρι.
Το συμπέρασμα δεν είναι εύκολο.
Οι τράπεζες για να διασωθούν χρειάζονται απομόχλευση και το κυριότερο να απαλλαγούν από την σαβούρα που κουβαλούν και είναι τα προβληματικά δάνεια.
Δεν μπορεί να χτιστεί το banking του μέλλοντος με παραδοχές του παρελθόντος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πέτρος Λεωτσάκος 
bankingnews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου