29 Ιανουαρίου 2013

Εντονο ενδιαφερον στο Cιty για την Ελλαδα


Πέραν του αναμενομένου ήταν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, στις συναντήσεις που ξεκίνησαν χθες στο Λονδίνο, μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και εκπροσώπων διεθνών επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον αυτό παραμένει σε καθαρά ενημερωτικό επίπεδο, εντούτοις είναι σαφές ότι το κλίμα έχει αλλάξει απέναντι στην Ελλάδα. Ενώ πριν από μερικούς μήνες κανένας ξένος δεν ήθελε να ακούσει Ελλάδα, τώρα πλέον όχι μόνο ακούνε, αλλά πάνε ένα βήμα περισσότερο θέλοντας να μάθουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Ωστόσο απέχουν ακόμη, από τη στιγμή που το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί και σε τοποθετήσεις στην Ελλάδα.
Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός είναι ότι οι ξένοι, εκπροσωπούνται σε κορυφαίο επίπεδο στις συγκεκριμένες συναντήσεις, κάτι που δεν συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Γ. Προβόπουλος είχε χθες αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους της UBS, της Morgan Stanley, της J.P. Morgan και της Goldman Sachs.
Σήμερα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με κορυφαία στελέχη από τους Financial Times και τον Economist.
Οι συναντήσεις θα κλείσουν με συναντήσεις που θα έχει ο επικεφαλής της ΤτΕ με εκπροσώπους της Citigroup, της Deutsche Bank καθώς και άλλους επενδυτικούς οίκους. Οι ξένοι εξέφρασαν την έκπληξη, αλλά και απέδωσαν τα εύσημα στον Γ. Προβόπουλο, για το γεγονός ότι στην περίοδο της κρίσης δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ για τους Έλληνες καταθέτες.
Επίσης ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε αναλυτικά τα δημοσιονομικά άλματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στις αλλαγές που συντελούνται.
Οι ξένοι έδειξαν ενδιαφέρον για την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς και τους όρους με τους οποίους αυτή θα πραγματοποιηθεί.









Θανάσης Παπαδής
www.imerisia.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου