21 Δεκεμβρίου 2014

Ηλεκτρονικο τσιγαρο: το ιδιο αποτελεσματικπ με τα αυτοκολλητα νικοτινης – Έρευνα


Εξίσου αποτελεσματικό με τα αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης είναι στη διακοπή του καπνίσματος το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως προέκυψε από έρευνα του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

Από το διάστημα που άρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά, περίπου πριν δέκα χρόνια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έκανε θραύση με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία θα εκτοπίσει τα συμβατικά τσιγάρα.

«Η έρευνά μας είναι σημείο αναφοράς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του συγκεκριμένου προϊόντος. Τώρα δείξαμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τουλάχιστον το ίδιο αποτελεσματικό όσο τα συμβατικά προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης», δήλωσε ο Δρ. Chris Bullen, επικεφαλής της μελέτης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 657 ενήλικες που επιθυμούσαν να κόψουν το κάπνισμα. Οι ερευνητές χορήγησαν σε 300 εξ αυτών ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη, ενώ σε μια δεύτερη ομάδα, περίπου 300ατόμων, έδωσα αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης.

Οι επιστήμονες έδωσαν επίσης σε μια τρίτη ομάδα 70ατόμων ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία ωστόσο δεν περιείχαν νικοτίνη. Και οι τρείς ομάδες χρησιμοποίησαν τα προϊόντα που προμηθεύτηκαν για13 εβδομάδες.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, μετά από έξι μήνες το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχε την ίδια αποτελεσματικότητα με τα αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης, αφού και στις δυο ομάδες το ίδιο ποσοστό συμμετεχόντων, 6 με 7%, κατάφερε να κόψει επιτυχώς το κάπνισμα.

Αντίθετα, από την ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη, μόλις το4% κατάφερε να προχωρήσει στη διακοπή του καπνίσματος.

Από τους συμμετέχοντες που δεν κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα, το 60% της ομάδας του ηλεκτρονικού τσιγάρου μείωσε στα μισά τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε. Σε ό,τι αφορά την ομάδα που χρησιμοποίησε επιθέματα νικοτίνης, μόνο το 41% κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των τσιγάρων.

Εκτός αυτού οι καπνιστές αποδείχθηκαν μεγάλοι θαυμαστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ειδικότερα το90% των ατόμων που το χρησιμοποίησαν δήλωσαν ότι θα το σύστηναν σε φίλους τους, ενώ από τη δεύτερη ομάδα μόνο οι μισοί είπαν πως θα σύστηναν τα επιθέματα νικοτίνης σε φίλους.

Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν τις ίδιες παρενέργειες ανάμεσα στο ηλεκτρονικό τσιγάρα και τα επιθέματα νικοτίνης. Η συχνότερη παρενέργεια και στις τρείς ομάδες ήταν τα αναπνευστικά προβλήματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στην Βαρκελώνη της Ισπανίας.

econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου