Απώλειες ύψους 16 δισ. ευρώ καταγράφει η ελληνική οικονομία από τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν με τίτλο "Το παζλ των χαμένων εξαγωγών"...
Αν και η χώρα μας ελέγχει περίπου το 16% της παγκόσμιας ναυτιλίας και αποτελεί κομβικό σημείο για το διεθνές εμπόριο, όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή έκθεση οι εξαγωγικές της επιδόσεις είναι πενιχρές.
Από τα μοντέλα που αναλύουν οι υπογράφοντες την έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τους το ΑΕΠ, το μέγεθος των εμπορικών εταίρων και τις γεωγραφικές αποστάσεις, προκύπτει ότι οι εξαγωγές προστιθέμενης αξίας είναι 33% χαμηλότερες από το 1995 έως το 2009, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα μόλις στην 31η θέση από τις 39 χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ που εξετάστηκαν.
Την ίδια ώρα, η έκθεση σημειώνει ότι είναι παράδοξο πως η Ελλάδα παραμένει κλειστή οικονομία και οι εξαγωγές χτυπήθηκαν από τη διεθνή κρίση.
Όμως σε αντίθεση με άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης και σε μια τριετία κάλυψαν τις απώλειες, η Ελλάδα κατάφερε να ανακάμψει οριακά, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε το εργατικό κόστος κατά 13,3% την περίοδο 2009 - 2013.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές είναι 32,6% χαμηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν να είναι αν δεν υπήρχαν οι στρεβλώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι αν υπολογιστεί η αξία των εξαγωγών του 2013 (συνολικά 50 δισ. ευρώ), η χώρα θα έπρεπε να είχε 16 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα.
Αναφορικά με τους λόγους που η ελληνική οικονομία παραμένει κλειστή, σχετίζονται με τη χαμηλή ποιότητα των θεσμών σημειώνοντας ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου θα μπορούσε να μειώσει κατά 54% - 78% το κενό ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές εξαγωγές.
Έτσι, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως, παρόλο που η χώρα μας έχει πετύχει τεράστιες βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα του κόστους από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα προσαρμογής, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και παράγοντες εκτός κόσμους στην ανταγωνιστικότητα, όπως είναι τα υποβόσκοντα θεσμικά ελλείμματα προκειμένου να ξεκλειδωθεί η προοπτική ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών.
Τα επιτεύγματα
Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη της Κομισιόν, έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξε ότι από το 2010 μέχρι το 2013 η Ελλάδα μείωσε σε 5 από 15 τα βήματα που απαιτούνται για να ξεκινήσει μια επιχείρηση, ενώ παράλληλα αν και το 2010 χρειάζονταν 20 ημέρες για να δοθεί έγκριση για εξαγωγικές δραστηριότητες, το 2013 η έγκριση αυτή μπορούσε να ληφθεί μέσα σε 16 ημέρες.
Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ημερών για την έκδοση άδειας κατασκευής μειώθηκε από 170 σε 105. Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει σειρά θεμάτων που πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω.
Από τις μετρήσεις βρέθηκε ότι οι τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και της γεωργίας αποτελούν συντριπτικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα σε αντίθεση με τον κλάδο μεταποίησης.
Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα με ποιον τρόπο θα πρέπει να σχεδιαστεί η ανάπτυξή της. Αν θα πρέπει δηλαδή να εστιάσει στην ενίσχυση των πλεονεκτημάτων της ή στη βελτίωση των κλάδων που υστερεί.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου