1 Μαρτίου 2014

Εισβολη στην Κριμαια αποφασισαν οι Ρωσοι(ΒΙΝΤΕΟ)


Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση στην Κριμαία, έπειτα και από το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκρίνει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην ημιαυτόνομη περιοχή, αρνούμενος διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Η πρόταση έγινε αποδεκτή ομόφωνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Άνω Δούμας, Βαλεντίνα Ματβιένκο διέταξε την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων να ζητήσει από τον Πρόεδρο Πούτιν να ανακαλέσει τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ.

Ο Β. Πούτιν κατέθεσε το Σάββατο σχετική πρόταση στη ρωσική Βουλή, επικαλούμενος την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών. Ζήτησε δε επίσημα την παρουσία και τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή». Στόχος είναι η «ομαλοποίηση της κατάστασης στη χερσόνησο της Κριμαίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Το αίτημα του Πούτιν, το οποίο έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα, αποτελεί την πρώτη επίσημη ενέργεια που αποτυπώνει την ετοιμότητα του Κρεμλίνου να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Παράλληλα, αποτελεί την απάντηση του Πούτιν προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε καλέσει τη Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται γενικά το έδαφος της Ουκρανίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έπειτα από την εξέλιξη αυτή ανέφερε: «Παρακολουθούμε στενά το θέμα, διαβουλευόμαστε με τους εταίρους μας και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το πιθανό κόστος, για το οποίο ο Πρόεδρος μίλησε χθες».

Την ίδια ώρα, ο εκτελών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως για την κατάσταση στην Ουκρανία στις 21.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτρείο Ίταρ-Τας. «Η Μόσχα αναμένει ότι η διεθνής κοινότητα θα επηρεάσει το καθεστώς του Κιέβου έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία», ανέφερε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Γενική κινητοποίηση του στρατού ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα» ζήτησε από την πλευρά του ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ένας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.



πηγη
πηγη

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου