27 Νοεμβρίου 2013

Αναβρασμος στο Πενταγωνο για τη «Νυχτερινη Αστραπη»


Αναβρασμός επικρατεί στα γραφεία του Πενταγώνου τις τελευταίες μέρες ενόψει της νυχτερινής σύνθετης άσκησης η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο παγωμένο Πεδίο Βολής του Έβρου.

Οι επιχειρήσεις που θα γίνουν εκεί, είναι τόσο σημαντικές και εμπεριέχουν αντικειμενικές δυσκολίες και απαιτήσεις που απαιτούν λεπτομερέστατη προετοιμασία και σχεδίαση.

Παρών στη διεξαγωγή της άσκησης θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος , ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός του ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και πολλοί επιτελείς.

Η δυνατότητα διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύκτας υψηλής έντασης και πυκνότητας αποτελούν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προαπαιτούμενο για την κυριαρχία στο θέατρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κάποια σενάρια της άσκησης προβλέπεται η υπέρβαση φίλιων τμημάτων και την εκτέλεση αντεπίθεσης από ενισχυμένο συγκρότημα ίλης. Στην αντεπίθεση θα κληθούν να συμμετάσχουν επιθετικά ελικόπτερα για την προσβολή επίγειων στόχων ενώ θα υπάρξει και αεροκίνηση στρατευμάτων με μεταφορικά ελικόπτερα.

Την κυριαρχία θα επιχειρήσει να την παρέχει στο θέατρο των επιχειρήσεων η Πολεμική Αεροπορία που επίσης θα προσβάλλουν επίγειους στόχους.Από το έδαφος θα ρίχνονται πυκνά πυρά από πληθώρα χερσαίων οπλικών συστημάτων, όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, όλμουςαντιαρματικά μέσα και από άλλα βαρέα όπλα πεζικού.

Αναμένεται να συμμετάσχουν η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «Έβρος», η XIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία , το «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» που διαθέτει με άρματα μάχης Leopard 2HEL αλλά και μονάδες άλλων σχηματισμών.

Τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια δεν έχει γίνει άλλη φορά τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων αποκλειστικά και μόνο τη νύκτα. Όλοι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εύχονται αύριο το βράδυ να πάνε όλα καλά.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου