Τράπεζες, κυκλικές μετοχές και εταιρείες υπό αποκρατικοποίηση αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που τοποθετούν σημαντικότατα κεφάλαια. Ενδιαφέρον που όμως διαχέεται, πέραν των 8 υποψήφιων μετοχών για τον MSCI Greece των αναδυομένων, και στην υπόλοιπη αγορά, αδιακρίτως συγκριτικών αποτιμήσεων. Και αυτό, διότι τώρα οικοδομούνται θέσεις ενώπιον ενός από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στην πρόσφατη ιστορία των διεθνών αγορών: της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και μάλιστα σε βαθμό υψηλότερο των επίσημων εκτιμήσεων. Ως προεξοφλητικός μηχανισμός, το Χρηματιστήριο λειτουργεί αυτήν την ώρα με ακριβώς αυτόν τον τρόπο.
Όπως επισημαίνεται στον μεγάλο αριθμό εκθέσεων που έχουν εκδώσει και συνεχίζουν να εκδίδουν οι ξένοι οίκοι για τα επόμενα βήματα, αφού ολοκληρωθεί αυτό το πρώτο κύμα εισροών, όλα θα κριθούν ανάλογα με την πρόοδο στο μέτωπο της οικονομίας, της ευρωπαϊκής συνεννόησης για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, πάντως, η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτήν τη φάση τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες των ξένων που εμφανίζονται εξαιρετικά δραστήριοι:
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται τα παθητικά διαχειριζόμενα funds που παρακολουθούν τους δείκτες της MSCI. Η μετάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα τέλη Νοεμβρίου στις αναδυόμενες αποτελεί τον καταλύτη ροών που ενδέχεται να αγγίξουν βραχυπρόθεσμα το 1 δισ. και μεσοπρόθεσμα τα 2 δισ. ευρώ, αν βασιστεί κανείς στους υπολογισμούς που κάνουν γι΄ αυτό το θέμα οίκοι όπως η HSBC και η Citi.
Οι εισροές αυτές εκτιμώνται από μεγάλους ξένους οίκους ότι μπορεί να ανέλθουν από 500 εκατ. ευρώ άμεσα έως και 1,5 δισ. ευρώ μεσοβραχυπρόθεσμα. Η HSBC υπολογίζει τις εισροές στα 827 εκατ. δολάρια (611 εκατ. ευρώ), εν όψει της ένταξης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στον MSCI, με τις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν, λόγω της ένταξής τους στον δείκτη της χώρας, να είναι ο ΟΠΑΠ, η Εθνική, η Jumbo, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η Folli Follie, η ΔΕΗ και η Alpha Bank.
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα ενεργητικά διαχειριζόμενα funds που δεν δεσμεύονται από τους δείκτες, αλλά βλέπουν την προοπτική που αφενός η μετάταξη διαμορφώνει, αφετέρου η βελτίωση των οικονομικών δεικτών στην Ελλάδα επιτείνει.
Μεταξύ αυτών και ο Mark Mobius, εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group, που ήρθε στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα και δήλωσε πως «διακρίνουμε κάποια αμυδρά σημάδια που μαρτυρούν ότι ίσως η δύσκολη οικονομική δοκιμασία που περνά η Ελλάδα φτάνει σε ένα σημείο καμπής και αναζητούμε τις ευκαιρίες επένδυσης. Το "κλειδί", φυσικά, είναι να βρούμε μετοχές οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ποιότητας που θέτουμε». Όπως αποκάλυψε, η ομάδα των αναλυτών που έχει επιφορτιστεί με την ελληνική αγορά εξετάζει 41 ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους της ανάπτυξης ακινήτων, των τυχερών παιχνιδιών, της τεχνολογίας, του εμπορίου και από τον τραπεζικό κλάδο, μεταξύ άλλων.
Τέλος, στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται πολύ πιο επιθετικά κεφάλαια hedge funds και μεγαλοεπενδυτές, που μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα μεταξύ των βασικών συναλλασσομένων στα warrants των ελληνικών τραπεζών αλλά και στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Μεταξύ αυτών είναι ο John Paulson, που επιβεβαίωσε προ ημερών πως το fund συμφερόντων του, Paulson & Co., έχει χτίσει μεγάλες θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Στη λίστα των ξένων funds που επενδύουν επιθετικά στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, βρίσκονται και τα Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital, Och-Ziff, Wellington Capital, Farallon Capital, QVT Financial, Fidelity, θεσμικοί όπως η Paramount Services και πιο παραδοσιακά ονόματα, όπως τα Fortress, Sal. Oppenheimer, Rockefeller & Co., Capital Group, Third Point και Soros Fund Management.
«Φρέσκο χρήμα»
Ήδη περισσότερα από 1 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, σε αγοραστικές τοποθετήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επενδύθηκε σε τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης του Large Cap 25. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει εισέλθει στο Χ.Α από το 2007 και στηρίζει την εκτίμηση πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα διεθνώς, τόσο για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια όσο και τους μακροχρόνιους θεσμικούς.
Πηγή:www.capital.gr
Ωστόσο, δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις περί ρίσκου που παραμένει στο τραπέζι. Έτσι, η Citigroup αναφέρει τώρα ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα προσπαθεί μεν να μειώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, προκειμένου να αποφύγει ένα τρίτο δάνειο, το οποίο μοιραία θα συνοδευτεί από νέα μέτρα λιτότητας, ωστόσο προειδοποιεί πως ένα τρίτο δάνειο μπορεί να είναι αναπόφευκτο. Παράλληλα, η Commerzbank εκτιμά ότι οι σχεδιασμοί του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή στις αγορές το 2014 δεν είναι ρεαλιστικοί και προβλέπει ότι, λόγω των υψηλών κινδύνων, οι ιδιώτες επενδυτές είναι απίθανο να δανείσουν τη χώρα με αποδεκτά επιτόκια.
Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα επιτύχει έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό σε πρωτογενές επίπεδο φέτος, ενώ θεωρεί ότι ο κυβερνητικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 είναι φιλόδοξος.
Πηγή:www.capital.gr
Ωστόσο, δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις περί ρίσκου που παραμένει στο τραπέζι. Έτσι, η Citigroup αναφέρει τώρα ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα προσπαθεί μεν να μειώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, προκειμένου να αποφύγει ένα τρίτο δάνειο, το οποίο μοιραία θα συνοδευτεί από νέα μέτρα λιτότητας, ωστόσο προειδοποιεί πως ένα τρίτο δάνειο μπορεί να είναι αναπόφευκτο. Παράλληλα, η Commerzbank εκτιμά ότι οι σχεδιασμοί του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή στις αγορές το 2014 δεν είναι ρεαλιστικοί και προβλέπει ότι, λόγω των υψηλών κινδύνων, οι ιδιώτες επενδυτές είναι απίθανο να δανείσουν τη χώρα με αποδεκτά επιτόκια.
Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα επιτύχει έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό σε πρωτογενές επίπεδο φέτος, ενώ θεωρεί ότι ο κυβερνητικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 είναι φιλόδοξος.
Μήνυμα από ΗΠΑ
Φαίνεται, όμως, πως η διάθεση ανάληψης ρίσκου ή η εκτίμηση ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο επικρατεί. Αυτό φάνηκε και στις επαφές που είχε το top management των ελληνικών τραπεζών, που γύρισε αυτήν την εβδομάδα από συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνοντας επίσης το πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον της μητρόπολης των αγορών. Μεταξύ των οίκων με τους οποίους είχαν επαφές οι ελληνικές τράπεζες αναφέρονται και οι Fortress, Baupost Group, Paulson & Co., Sal. Oppenheimer, Rockefeller & Co., Franklin Templeton, Capital Group, Third Point και York Capital, ονόματα που γίνονται ολοένα και πιο γνώριμα στην Ελλάδα.
Πέραν αυτών, τις ελληνικές τράπεζες είδαν και οι Bank of America, UBS, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank και Credit Agricole, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα δύσκολα περνούσε απαρατήρητη από τους συμμετέχοντες στην αγορά η εδώ παρουσία της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας μαζί με διαχειριστές κεφαλαίων των Charlemagne Capital, Indus Capital, Fred Alger Management, Artisan Partners, Pine Bridge Investment, AGI, Union Investment, Lazard, SG Alpha, GAM, CIM Investment Management, Lan sdown e P artn ers, Sandglass Capital Mgt, RCM Asset Management, Bramshott Capital, Generali, CQS, Henderson, Morgan Stanley Asset Management και Pioneer.
Υπόθεση αποκλειστικά για τα blue chips η ανάκαμψη στη Λ. Αθηνών
Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια κινούνται «εντός γραμμής» και εστιάζουν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση
Με προσοχή και συντεταγμένα. Έτσι κινούνται τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα και τα funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές και τα οποία κατά κύριο λόγο θεωρούνται πιο επιθετικά, επιλέγοντας κατά βάση να τοποθετηθούν σε μετοχές του FTSE 25 και ιδίως σε αυτές που θα ενταχθούν στον δείκτη MSCI σε λίγες εβδομάδες.
Βασικοί υποψήφιοι να ενταχθούν στον δείκτη της Morgan Stanley Emerging Markets και με μεγάλη στάθμιση είναι οι Πειραιώς, Εθνική, Alpha, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Folli Follie και Jumbo, μετοχές στις οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα καταγράφονται αυξημένες εισροές κεφαλαίων. Οι εισροές αυτές ξεκίνησαν στην πράξη μετά το roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου περισσότερα από 100 funds πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τιε αποστολές 27 εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων. Μεταξύ των ξένων που έδωσαν το «παρών» ήταν οι Capital World Investors, UBS Wealth Management, Fidelity, J.P. Morgan Asset Management, Lazard Asset Management, BlackRock, HSBC, PIMCO, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Centaurus, Kohlberg Kravis Roberts, Marathon Asset Management, Fairfax Financial Holdings, Gladstone Partners, Nomura Asset Management, Lansdowne Partners, Wellington Management και Morgan Stanley.
Και τώρα τα funds αυτά αγοράζουν, και μάλιστα πολλά εξ αυτών όχι ενεργητικά, αφού το 50% και πλέον των κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές είναι «παθητικής» διαχείρισης, δηλαδή ακολουθούν τους δείκτες και σταθμίζουν, αναλόγων με αυτούς, τις θέσεις τους στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Ανεξαρτήτων, πάντων, του τρόπου που αγοράζουν οι ξένοι, η ουσία είναι πως οι παραπάνω μετοχές και ορισμένες «περιφερειακές» που διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (απομοχλευμένες, υψηλό cash flow, διασπορά εργασιών κ.ά.) θα αποτελέσουν τον «πυρήνα» της ανόδου στην αγορά. Καθώς το ενδιαφέρον θα διαχέεται, θα διευρυνθεί και ο αριθμός των μετοχών που θα ευνοηθούν, αλλά ακόμη είναι άκαιρο να ειπωθεί πότε θα συμβεί αυτό και ποιες θα είναι αυτές οι μετοχές.
Ποιοι ξεχωρίζουν
Στην παρούσα φάση, πέραν των μετοχών που θα ενταχθούν στον MSCI, τίτλοι όπως η Βιοχάλκο, η Aegean Airways, η EXAE, o Φουρλής, η Lamda Development, o Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ Τέρνα έχουν προσελκύσει επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον. Πιο αναλυτικά:
Ιδιαίτερη δυναμική καταγράφεται στη μετοχή του ΟΤΕ, που προσέγγισε επίπεδα τιμών φθινοπώρου 2010. Η αγορά προσδοκά περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού και προσβλέπει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2013. Την περασμένη εβδομάδα δοκίμασε την περιοχή των 9 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό 52 εβδομάδων τα 9,06 ευρώ), για να επιστρέψει στα 8,70 ευρώ. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 69%.
Η ΔΕΗ προέρχεται από ένα ράλι της τάξης του 1 17% τον τελευταίο χρόνο, με τη μετοχή να προσεγγίζει τα 10 ευρώ. Ωστόσο, απέχει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά της (36 ευρώ το 2007), ενώ, εξαιτίας της «υπερθέρμανσης» του τίτλου, οι αναλυτές ήδη αναφέρουν πως πρόκειται για υπεραγορασμένη τοποθέτηση. Η υπεραπόδοση αποδίδεται στην πρόοδο που έχει γίνει με τιε μεταρρυθμίσει στην αγορά ενέργειας, ωστόσο η Goldman Sachs εντοπίζει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσει του συστήματος ηλεκτροδότησης και στην επικείμενη αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.
Ο τιτάνας μπορεί να μη συμπεριληφθεί στους δείκτες της MSCI, ωστόσο, έπειτα από πολύ καιρό (τέλη του 2009), προσέγγισε την περιοχή των 20 ευρώ, έχοντας καταγράψει άνοδο 36% από την αρχή του χρόνου. Το τελευταίο διάστημα η μετοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που έχουν φτάσει να κατέχουν σχεδόν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, από 30% νωρίτερα. Game changer ήταν η έκθεση της Goldman Sachs, με την οποία επαναδιατύπωνε τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή και τοποθετούσε την τιμή-στόχο στα 19,3 ευρώ, τονίζοντας ότι αναμένει μια πολυετή ανάκαμψη των αμερικανικών δραστηριοτήτων.
Με τιμές-στόχους που πλέον κινούνται σε επίπεδα άνω των 10 ευρώ, η μετοχή της Jumbo σπεύδει να... επιβεβαιώσει τα reports. Πρόκειται για έναν τίτλο που έχει ήδη καταγράψει απόδοση 68% από την αρχή του έτους και που συγκεντρώνει από τα μεγαλύτερα ποσοστά εισροών ξένων κεφαλαίων. Οι αναλυτές θεωρούν πως τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2014, λόγω μείωσης των ναύλων και ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ η διοίκηση έχει προαναγγείλει πως οι μέτοχοι έχουν λαμβάνειν διπλή επιστροφή κεφαλαίου (ή μερίσματος) το 2014.
Σημαντικές αποδόσεις καταγράφουν ήδη και η ΕΧΑΕ (η εταιρεία θεωρείται ένας «έμμεσος» τρόπος να κεφαλαιοποιηθεί η άνοδος του Χρηματιστηρίου), η Fourlis (οι αναλυτές εκτιμούν πως θα ευνοηθεί από τη σταδιακή βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στην Ελλάδα), η Ελλάκτωρ (από την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων αλλά και τη διευρυμένη παρουσία τηε στο κομμάτι των παραχωρήσεων και στις αγορές του εξωτερικού), η Lamda Development (ωε βασικός «παίκτης» στην αγορά της ανάπτυξης ακινήτων, που ενδιαφέρει σημαντικά τους ξένους επενδυτές), αλλά και η Aegean Airlines (η οποία, μετά και την οριστική απόκτηση της Olympic, αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς παίκτες για τις αερομεταφορές στη Ν.Α. Ευρώπη).
capital.gr
Φαίνεται, όμως, πως η διάθεση ανάληψης ρίσκου ή η εκτίμηση ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο επικρατεί. Αυτό φάνηκε και στις επαφές που είχε το top management των ελληνικών τραπεζών, που γύρισε αυτήν την εβδομάδα από συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνοντας επίσης το πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον της μητρόπολης των αγορών. Μεταξύ των οίκων με τους οποίους είχαν επαφές οι ελληνικές τράπεζες αναφέρονται και οι Fortress, Baupost Group, Paulson & Co., Sal. Oppenheimer, Rockefeller & Co., Franklin Templeton, Capital Group, Third Point και York Capital, ονόματα που γίνονται ολοένα και πιο γνώριμα στην Ελλάδα.
Πέραν αυτών, τις ελληνικές τράπεζες είδαν και οι Bank of America, UBS, Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank και Credit Agricole, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα δύσκολα περνούσε απαρατήρητη από τους συμμετέχοντες στην αγορά η εδώ παρουσία της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας μαζί με διαχειριστές κεφαλαίων των Charlemagne Capital, Indus Capital, Fred Alger Management, Artisan Partners, Pine Bridge Investment, AGI, Union Investment, Lazard, SG Alpha, GAM, CIM Investment Management, Lan sdown e P artn ers, Sandglass Capital Mgt, RCM Asset Management, Bramshott Capital, Generali, CQS, Henderson, Morgan Stanley Asset Management και Pioneer.
Υπόθεση αποκλειστικά για τα blue chips η ανάκαμψη στη Λ. Αθηνών
Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια κινούνται «εντός γραμμής» και εστιάζουν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση
Με προσοχή και συντεταγμένα. Έτσι κινούνται τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα και τα funds που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές και τα οποία κατά κύριο λόγο θεωρούνται πιο επιθετικά, επιλέγοντας κατά βάση να τοποθετηθούν σε μετοχές του FTSE 25 και ιδίως σε αυτές που θα ενταχθούν στον δείκτη MSCI σε λίγες εβδομάδες.
Βασικοί υποψήφιοι να ενταχθούν στον δείκτη της Morgan Stanley Emerging Markets και με μεγάλη στάθμιση είναι οι Πειραιώς, Εθνική, Alpha, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Folli Follie και Jumbo, μετοχές στις οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα καταγράφονται αυξημένες εισροές κεφαλαίων. Οι εισροές αυτές ξεκίνησαν στην πράξη μετά το roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου περισσότερα από 100 funds πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τιε αποστολές 27 εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων. Μεταξύ των ξένων που έδωσαν το «παρών» ήταν οι Capital World Investors, UBS Wealth Management, Fidelity, J.P. Morgan Asset Management, Lazard Asset Management, BlackRock, HSBC, PIMCO, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Centaurus, Kohlberg Kravis Roberts, Marathon Asset Management, Fairfax Financial Holdings, Gladstone Partners, Nomura Asset Management, Lansdowne Partners, Wellington Management και Morgan Stanley.
Και τώρα τα funds αυτά αγοράζουν, και μάλιστα πολλά εξ αυτών όχι ενεργητικά, αφού το 50% και πλέον των κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές είναι «παθητικής» διαχείρισης, δηλαδή ακολουθούν τους δείκτες και σταθμίζουν, αναλόγων με αυτούς, τις θέσεις τους στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται. Ανεξαρτήτων, πάντων, του τρόπου που αγοράζουν οι ξένοι, η ουσία είναι πως οι παραπάνω μετοχές και ορισμένες «περιφερειακές» που διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (απομοχλευμένες, υψηλό cash flow, διασπορά εργασιών κ.ά.) θα αποτελέσουν τον «πυρήνα» της ανόδου στην αγορά. Καθώς το ενδιαφέρον θα διαχέεται, θα διευρυνθεί και ο αριθμός των μετοχών που θα ευνοηθούν, αλλά ακόμη είναι άκαιρο να ειπωθεί πότε θα συμβεί αυτό και ποιες θα είναι αυτές οι μετοχές.
Ποιοι ξεχωρίζουν
Στην παρούσα φάση, πέραν των μετοχών που θα ενταχθούν στον MSCI, τίτλοι όπως η Βιοχάλκο, η Aegean Airways, η EXAE, o Φουρλής, η Lamda Development, o Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ Τέρνα έχουν προσελκύσει επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον. Πιο αναλυτικά:
Ιδιαίτερη δυναμική καταγράφεται στη μετοχή του ΟΤΕ, που προσέγγισε επίπεδα τιμών φθινοπώρου 2010. Η αγορά προσδοκά περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού και προσβλέπει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2013. Την περασμένη εβδομάδα δοκίμασε την περιοχή των 9 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό 52 εβδομάδων τα 9,06 ευρώ), για να επιστρέψει στα 8,70 ευρώ. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 69%.
Η ΔΕΗ προέρχεται από ένα ράλι της τάξης του 1 17% τον τελευταίο χρόνο, με τη μετοχή να προσεγγίζει τα 10 ευρώ. Ωστόσο, απέχει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά της (36 ευρώ το 2007), ενώ, εξαιτίας της «υπερθέρμανσης» του τίτλου, οι αναλυτές ήδη αναφέρουν πως πρόκειται για υπεραγορασμένη τοποθέτηση. Η υπεραπόδοση αποδίδεται στην πρόοδο που έχει γίνει με τιε μεταρρυθμίσει στην αγορά ενέργειας, ωστόσο η Goldman Sachs εντοπίζει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσει του συστήματος ηλεκτροδότησης και στην επικείμενη αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.
Ο τιτάνας μπορεί να μη συμπεριληφθεί στους δείκτες της MSCI, ωστόσο, έπειτα από πολύ καιρό (τέλη του 2009), προσέγγισε την περιοχή των 20 ευρώ, έχοντας καταγράψει άνοδο 36% από την αρχή του χρόνου. Το τελευταίο διάστημα η μετοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που έχουν φτάσει να κατέχουν σχεδόν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, από 30% νωρίτερα. Game changer ήταν η έκθεση της Goldman Sachs, με την οποία επαναδιατύπωνε τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή και τοποθετούσε την τιμή-στόχο στα 19,3 ευρώ, τονίζοντας ότι αναμένει μια πολυετή ανάκαμψη των αμερικανικών δραστηριοτήτων.
Με τιμές-στόχους που πλέον κινούνται σε επίπεδα άνω των 10 ευρώ, η μετοχή της Jumbo σπεύδει να... επιβεβαιώσει τα reports. Πρόκειται για έναν τίτλο που έχει ήδη καταγράψει απόδοση 68% από την αρχή του έτους και που συγκεντρώνει από τα μεγαλύτερα ποσοστά εισροών ξένων κεφαλαίων. Οι αναλυτές θεωρούν πως τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2014, λόγω μείωσης των ναύλων και ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ η διοίκηση έχει προαναγγείλει πως οι μέτοχοι έχουν λαμβάνειν διπλή επιστροφή κεφαλαίου (ή μερίσματος) το 2014.
Σημαντικές αποδόσεις καταγράφουν ήδη και η ΕΧΑΕ (η εταιρεία θεωρείται ένας «έμμεσος» τρόπος να κεφαλαιοποιηθεί η άνοδος του Χρηματιστηρίου), η Fourlis (οι αναλυτές εκτιμούν πως θα ευνοηθεί από τη σταδιακή βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στην Ελλάδα), η Ελλάκτωρ (από την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων αλλά και τη διευρυμένη παρουσία τηε στο κομμάτι των παραχωρήσεων και στις αγορές του εξωτερικού), η Lamda Development (ωε βασικός «παίκτης» στην αγορά της ανάπτυξης ακινήτων, που ενδιαφέρει σημαντικά τους ξένους επενδυτές), αλλά και η Aegean Airlines (η οποία, μετά και την οριστική απόκτηση της Olympic, αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς παίκτες για τις αερομεταφορές στη Ν.Α. Ευρώπη).
capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου