31 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλαδα εχει περασει το σημειο καμπης


Με την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τους κινδύνους που εμφάνιζε τα προηγούμενα χρόνια και έχει μπει ξανά στο μικροσκόπιο των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων, η αναλύτρια της JP Morgan Asset Management, Maria Paola Toschi, περιγράφει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η κ. Toschi τάσσεται υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τις αμερικανικές και δίνει... τον τόνο για το 2014, αναμένοντας ένα παρόμοια καλό έτος σε χρηματιστηριακό επίπεδο, με το 2013.

- Πριν 4 μήνες είχατε πει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις παγκόσμιες επενδυτικές ευκαιρίες. Σήμερα, αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον ξένων funds, δικαιώνεστε. Αλλάζει πραγματικά το κλίμα;

Πιστεύω ότι η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι πολύ διαφορετική από την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως έχει κάνει πολλά περισσότερα γιατί βρισκόταν σε πολύ χειρότερη θέση. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μία διαδικασία επαναξιολόγησης της Ευρώπης από πλευράς επενδύσεων. Αυξάνεται η έκθεση των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων στην Ευρώπη, κυρίως σε μετοχές, γιατί οι επενδυτές μετοχών ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν πρώτοι την Ευρωζώνη και τώρα επιστρέφουν, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή θα είναι μακρά και δύσκολη για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία. Αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις γιατί η ανεργία είναι υψηλά και αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό περιβάλλον και η κατανάλωση θα παραμείνουν σε πολύ άσχημα επίπεδα. Βλέπουμε όμως σημάδια αισιοδοξίας – και για την Ελλάδα. Δεν ξέρω, ειλικρινά, αν η χώρα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης για να πετύχει τους στόχους, αλλά αυτό εκτιμώ ότι πλέον δεν έχει σημασία, γιατί η Ελλάδα έχει καταλάβει την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Πιθανώς, η Ελλάδα έχει κάνει τα περισσότερα θετικά βήματα, μαζί με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τώρα το σημαντικό είναι να συνεχίσετε προς την σωστή κατεύθυνση.

- Τι θα συμβουλεύατε έναν πελάτη σας, να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα, ή να περιμένει;

Θα του έλεγα να τοποθετήσει μόνο ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του στην Ελλάδα και να μην ξεχνάει ότι πρέπει να έχει ένα διαφοροποιημένο και εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, η Ευρώπη κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο. Πολλοί επενδυτές αναθεωρούν στην παρούσα φάση για την Ελλάδα. Βλέπετε την πολύ σημαντική ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έχει σχεδόν διπλασιάσει τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές ξανασκέφτονται την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιφέρειας, ωστόσο το βασικό μήνυμα είναι το εξής: μην αναλαμβάνετε μεγάλο ρίσκο, να παραμένετε ισορροπημένοι και διαφοροποιημένοι, αλλά αρχίστε να αυξάνετε την έκθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

- Ακόμη και ο Mark Mobius είπε ότι η Ελλάδα φτάνει σε σημείο καμπής. Συμφωνείτε με αυτό;

Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ήδη περάσει το σημείο καμπής. Ίσως το σημείο αυτό το πέρασε τώρα αλλά όταν έγινε η μεγάλη παρέμβαση στο δημόσιο χρέος. Το “καράβι”, κατά τη γνώμη μου έχει ήδη στρίψει... Τώρα είναι η στιγμή για την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και να ξαναμπεί σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν χώρες όπως η Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θετικό μήνυμα γιατί όπως γνωρίζετε προερχόμαστε από μία πενταετία συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει σίγουρα ότι οι υπερβολικοί κίνδυνοι έχουν περάσει, θα μπορούσαν ίσως να γίνουν κάποιες διορθωτικές ενέργειες στο χρέος, όπως συζητείται με την Τρόικα. Όμως δεν είναι αυτό το σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι η διαδικασία ξεκίνησε, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολος ο δρόμος, γιατί πρέπει οι Έλληνες να ξανασκεφτούν τι θέλουν για το μέλλον, για παράδειγμα σε θέματα παραγωγής, δομών, παραγωγικότητας κ.ά. Θα πρέπει να εξισορροπήσετε την οικονομία σας, ρίχνοντας το βάρος των αλλαγών στο δημόσιο τομέα και τη μεταποίηση. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επαναξιολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ίσως να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν σε κάποιες χώρες φορολογικές ελαφρύνσεις, στην περίπτωση που επενδύει σε συγκεκριμένους τομείς. Ίσως είναι μία λύση για να ανακάμψουν ορισμένοι τομείς που είναι πιο αδύναμοι από άλλους. Αυτό όμως είναι φιλόδοξο σχέδιο καθώς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις κεντρικά από την ευρωπαϊκή κοινότητα.

- Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες αγορές, ποιες είναι οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες;

Ας ξεκινήσουμε επαναλαμβάνοντας ότι η διαφοροποίηση και η ισορροπία πρέπει πάντα να είναι βασικά χαρακτηριστικά ενός χαρτοφυλακίου. Προτιμούμε τις μετοχές γιατί υπάρχουν στοιχεία που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη επενδυτική κατηγορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι προτείνουμε σε κάποιον να εγκαταλείψει τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Στην παρούσα φάση λέμε ότι έχουμε ένα θετικό παγκόσμιο οικονομικό momentum, παρά το γεγονός ότι το outlook για το μέλλον κάνει λόγο για πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με παλαιότερα. Τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις. Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται επίσης ο πληθωρισμός, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές. Επιπλέον, τοποθετούμε τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Σε αυτό το περιβάλλον, συνεχίζουμε να έχουμε μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχές έναντι των ομολόγων. Αυτή είναι η παγκόσμια στρατηγική μας. Στο μέτωπο των μετοχών, προτείνουμε Ευρώπη και συνεχίζουμε να βλέπουμε ευκαιρίες στις ΗΠΑ, και πιστεύουμε επίσης ότι η συγκεκριμένη στιγμή αποτελεί καλό σημείο εισόδου στις αναδυόμενες αγορές.

- Θα είναι καλύτερο το 2014 για τις αγορές;

Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να πούμε ότι το 2013 ήταν ένα πολύ καλό έτος. Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος ήταν πιο εκτεθειμένα σε ρίσκο και μεταβλητότητα. Είχαμε θετικές επιδόσεις από τις μετοχές και βλέπω ότι το 2014 θα μπορούσε να είναι παρόμοιο. Βλέπουμε ακόμη κινδύνους στην αγορά του σταθερού εισοδήματος και συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πολύ περισσότερο επιλεκτικοί, να προσπαθούμε να έχουμε έκθεση σε assets που δεν επηρεάζονται από την αύξηση των επιτοκίων. Συνεχίζουμε να βλέπουμε ευκαιρίες στις μετοχές, κυρίως στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, λόγω των αποτιμήσεων, γιατί η Ευρώπη είναι η περιοχή στην οποία βλέπουμε σημάδια ενισχυμένης αισιοδοξίας. Επίσης οι αναδυόμενες αγορές το 2014 θα μπορούσαν να προσελκύσουν εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον, γιατί οι κεφαλαιακές ροές ίσως οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και αποδόσεων.
































capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου