25 Οκτωβρίου 2013

Ανασα ζωης στα ψαρια απο το Ευρωκοινοβουλιο – Κερδισμενη μαχη κατα της υπεραλιευσης

Κρίσιμη ήταν για το μέλλον των ψαριών η ψηφοφορία που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Συγκεκριμένα, η κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης στο Στρασβούργο αφορούσε την κατανομή των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν την επόμενη επταετία από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Το Ευρωκοινοβούλιο έκρινε ότι πρέπει να διατεθούν λιγότερα χρήματα από ό,τι πρότεινε η Κομισιόν για την επιδότηση των καυσίμων για τα αλιευτικά σκάφη και τον λεγόμενο εκσυχρονισμό του στόλου, ο οποίος θα αύξανε την αλιευτική ικανότητα. Αντίθετα ψήφισε υπέρ της αύξησης των κονδυλίων για την συλλογή επιστημονικών δεδομένων και την εφαρμογή των αλιευτικών κανόνων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ηυπεραλίευση πλήττει σήμερα το 80% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και το 47% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων στον Ατλαντικό, συγκριτικά με μόλις 21% στην αλιευτική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιύν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των πληθυσμών σε διάστημα λίγων δεκαετιών.

Ενόψει της ψηφοφορίας, σχεδόν 200 επιστήμονες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία ζητούσαν να περικοπούν οι επιδοτήσεις για νέα αλιευτικά. «Οι επιδοτήσεις αυτές δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για υπεραλίευση και η μείωσή τους είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την καταπολέμηση του προβλήματος» έγραφαν στην επιστολή.

Το θέμα πάντως δεν έχει κλείσει, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί την απόφαση με την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ικανοποίησε πάντως τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. H Σάσκια Ρίτζαρντς, ειδική σε θέματα αλιείας για την Greenpeace στις Βρυξέλλες ανέφερε στο δικτυακό τόπο του Science ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και δίνει έμφαση στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων.

Η ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας έρχεται έπειτα από την μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στην ΕΕ, με βασικό μέτρο την απαγόρευση της απόρριψης των λεγόμενων «άχρηστων» ψαριών πίσω στη θάλασσα.

Πριν την ψηφοφορία, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλλά και εκατοντάδες πολίτες ζήτησαν από τους Ευρωβουλευτές να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να ψηφίσουν υπέρ ενός πακέτου επιδοτήσεων που θα εξασφαλίζει τον τερματισμό της υπεραλίευσης και την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων ως το 2020.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν και απέρριψε την πρόταση επανεισαγωγής επιδοτήσεων για την κατασκευή νέων σκαφών, διατήρησε κάποιες από τις παραδοσιακές ενισχύσεις που παρέχουν κίνητρα για υπεραλίευση, όπως την επιδότηση για αντικατάσταση μηχανής» δήλωσε από το Στρασβούργο ο Markus Knigge, εκπρόσωπος του πανευρωπαϊκού δικτύου OCEAN2012.

Θετική είδηση αποτελεί η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης προς τα κράτη-μέλη για τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων, τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. «Τα μέτρα αυτά αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των αλιευτικών πόρων και την εξάλειψη της παράνομης αλιείας» δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, Διευθυντής του MEDASSET, μέλος του δικτύου OCEAN2012.

«Σημαντικές είναι και οι προοπτικές που δημιουργούνται μέσω του ΕΤΘΑ για αποδοτικότερη αλιεία με λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα» πρόσθεσε ο κ. Γριμάνης. Το ΕΤΘΑ χρηματοδοτεί επενδύσεις σε αλιευτικό εξοπλισμό και συστήματα τα οποία καθιστούν την αλιεία πιο επιλεκτική, ώστε να αλιεύονται λιγότερα ανεπιθύμητα ή μη επιτρεπόμενα είδη, ενώ προβλέπει επιδοτήσεις για την επιλογή και διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μέσα από την ενεργή συμμετοχή των αλιέων.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενίσχυσε διατάξεις που αφορούν στην παροχή επιδοτήσεων μόνο προς τους αλιείς και τα κράτη-μέλη που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περνά τώρα στις τελικές διαπραγματεύσεις επί του τελικού κειμένου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών. «Η βιώσιμη και κερδοφόρα αλιεία μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2020, εφόσον το Συμβούλιο Υπουργών και οι εθνικές αρχές κινηθούν προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» τόνισε ο κ. Γριμάνης.





econews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου