23 Οκτωβρίου 2013

Συνηθη Ερωτηματα Για Την Τακτοποιηση Αυθαιρετων Με Το Νεο Νομο – Βιντεο

Από τις 8 Αυγούστου είναι σε εξέλιξη ο νέος νόμος περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, Ν.4178/2013. Πολλοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη προχωρήσει στη ρύθμιση και όπως είναι φυσιολογικό έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου. Σύντομα αναμένονται διευκρινίσεις από το ΥΠΕΚΑ σε πολλά θέματα που αφορούν το νόμο, όμως εδώ θα απαντήσουμε ορισμένες περιπτώσεις-ερωτήσεις ρυθμίσεων.
1) Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν δηλώσει το αυθαίρετό τους με τον προηγούμενο νόμο (νόμο Παπακωνσταντίνου)
Επειδή ο προηγούμενος νόμος κρίθηκε και επίσημα στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 αντισυνταγματικός, είναι πλέον υποχρεωτικό όσοι δήλωσαν με αυτόν το νόμο να ξαναδηλώσουν το αυθαίρετό τους με το νέο νόμο. Αυτό δεν απαιτεί εκ νέου πληρωμή προστίμων – μάλιστα αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει την επιλογή των 1025 δόσεων, της προκαταβολής του 30% ή του εφάπαξ, ανεξαρτήτως του τι είχε επιλέξει στην αρχική του δήλωση – υπάρχει μόνο αμοιβή μηχανικού (της τάξης των 100 έως 200 ευρώ) για να περάσει τα στοιχεία και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο νέο σύστημα, καθώς και ένα ανταποδωτικό τέλο υπέρ ΤΕΕ, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το ποσό του παραβόλου που είχε πληρώσει ο ιδιοκτήτης αρχικά. Χαρακτηριστικά το τέλος είναι για παράβολο 500ευρώ – 15ευρώ τέλος, για παράβολο 1000ευρώ – 25ευρώ τέλος, για παράβολο 2000ευρώ – 40ευρώ τέλος. Σε κάθε περίπτωση για να υποβληθεί νέα δήλωση θα πρέπει οπωσδήποτε να προπληρωθεί το τέλος ανταπόδωσης.

2) Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ποιός δηλώνει το αυθαίρετο;
Δύναται να το δηλώσει οποιοσδήποτε από τους συνιδιοκτήτες επιθυμεί, είτε έχει ψιλή κυριότητα, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. Επιπλέον, μπορεί να το δηλώσει όποιος από τους συνιδιοκτήτες δικαιούται μειωτικών συντελεστών που οδηγούν σε περαιτέρω έκπτωση του συνολικού προστίμου.

3) Τι γίνεται με τα χρέη προς ΙΚΑ ή ΔΟΥ;
Αν κάποιο αυθαίρετο έχει υπαχθεί στο Ν.4178/2013 τότε αναστέλλεται η επιβολή προστίμου και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων καθώς και τα πρόστιμα προς ΙΚΑ κα ΔΟΥ.

4) Πως δηλώνεται μια διπλοκατοικία, π.χ. ισόγειο και α όροφος αυτοτελή και ανεξάρτητα;
Μπορούν να δηλωθούν όπως επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, δηλαδή είτε ως ανεξάρτητα είτε ως ενιαία ιδιοκτησία. Το ερώτημα είναι τι συμφέρει κάποιον να πράξει. Ως ανεξάρτητα δηλώνονται σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να συνδέσει με το δίκτυο της ΔΕΗ το κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά, να τοποθετήσει δηλαδή δύο ρολόγια. Στην περίπτωση αυτή θα επιβαρυνθεί εις διπλούν με τις αμοιβές του μηχανικού και τις κρατήσεις των αμοιβών.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι για να μεταβιβαστούν ως ανεξάρτητες ιδιοκτησίες τα δύο διαμερίσματα δεν απαιτείται να δηλωθούν ως ανεξάρτητα, αφού ούτως ή άλλως θα απαιτηθεί σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με την οποία θα διαχωριστούν ως αυτοτελή και ξεχωριστά μεταξύ τους.

5) Τι γίνεται με τις δόσεις, είναι 102;
Πράγματι οι δόσεις είναι 102, αν το αυθαίρετο δηλωθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2014. Προσοχή όμως γιατί υπάρχει ένα κρυφό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να είναι όλοι ενήμεροι: Μπορεί κάποιος να δηλώσει το αυθαίρετο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και να πάρει τις 102 δόσεις, όμως οι δόσεις ξεκινούν να μετρούν από τις 8 Αυγούστου! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ναι μεν μπήκαμε στη ρύθμιση στις 7 Φεβρουαρίου του 2014, όμως στην καρτέλα μας θα χρωστάμε ήδη 6 δόσεις και συνυπολογιζομένου του γεγονότος ότι για κάθε καθυστέρηση δόσης υπάρχει προσαύξηση 2% θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε μαζί με το παράβολο τις δόσεις που αναλογούν!




madatoforos.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου