17 Σεπτεμβρίου 2013

Τσιπρας, FREMM και πικρες αληθειες...


Ένα απο τα ελάχιστα σωστά πράγματα που είπε ο κατά τα άλλα λαικιστής και απαράδεκτος cool Αλέξης ήταν η απόψεις του σχετικά με τα οπλικά συστήματα και ιδιαίτερα τις υπο ενοικίαση προσφερόμενες φρεγάτες!

Οι FREMM είναι πράγματι ακατάλληλες για την αποστολή που τις θέλει η Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές άλλες απείρως καλύτερες σχεδιάσεις στην διεθνή αμυντική αγορά (ενδεικτικά: LCF, T-124, MEKO D, F-100 κλπ) εφόσον δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου φτιαχτεί ένα πλοίο στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά το "εθνικό πλοίο" θα ήταν μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα απλά δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και παραγωγή τέτοιων project απο μόνη της! Υπάρχουν όμως πολλές άλλες δυνατότητες. Η ιδανική λύση θα ήταν να στραφούμε σε συμπαραγωγές με κοινή ανάπτυξη υποσυστημάτων με άλλες ευρωπαικές - και μη - χώρες. Έτσι το κόστος ανάπτυξης μοιράζεται ενώ το πρόγραμμα εξασφαλίζει εξαρχής περισσότερες παραγγελίες απο τους εμπλεκόμενους σε αυτό, καθιστώντας το οικονομικά βιώσιμο και μοιράζοντας τον κίνδυνο αποτυχιών κατά την ανάπτυξη τεχνολογίων αιχμής.

Η πρόταση αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στα σκάφη επιφανείας, αλλά να αποτελέσει οδηγό και για άλλες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε νέο ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένο όχημα μάχης), νέα μεταφορικά ελικόπτερα, νέα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, νέα ΤΟΜΠ (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού), νέα μαχητικά αεροσκάφη, νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, πλήθος βλημάτων (Α/Α, Α/Ε κλπ), νέο φορητό οπλισμό και εξαρτήσεις και πολλά άλλα!

Αν είναι επιπλέον εφικτό το προιόν της συνεργασίας να καλύπτει ευρύτερες ανάγκες χωρών που χρειάζονται οπλικά συστήματα τότε στοχεύουμε και σε εξαγωγές που θα καταστήσουν την αμυντική βιομηχανία απο μαύρη τρύπα σε φορέα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Εδώ να προσθέσουμε ότι η συμμετοχή περισσότερων χωρών στην παραγωγή ενός οπλικού συστήματος σημαίνει ότι αυτό θα έχει και πολιτική υποστήριξη απο περισσότερες χώρες κατά την προώθηση του στη διεθνή αγορά...

Ομάδα Greekreal

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου