18 Σεπτεμβρίου 2013

Σαμαρας: Δεν θα ληφθουν νεα μετρα



Κατηγορηματικά αρνητικός στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 και 2016 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συναντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς η χώρα μας πιθανότητα θα εμφανίσει κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο διάστημα 2015-2016, ωστόσο όπως εξήγησε αυτό δεν θα καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του,ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η χωρα μας πετυχαίνει τους στόχους της και πρόσθεσε ότι αναμένει τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων, υπενθυμίζοντας ότι το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά το 75% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ήδη υλοποιηθεί και ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε σωστή τροχιά. 

Εξάλλου όπως ανέφερε βρισκόμαστε κοντά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί. «Αποδεικνύεται ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Τόνισε, επίσης ότι μετά από 6 χρόνια ύφεσης και δραματικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, η Ελλάδα ανακάμπτει και καλύπτει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που είχε.  

Σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας το α΄ εξάμηνο του 2014, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η προεδρία σε συνδυασμό με την εξυγίανση της οικονμίας, η χώρα μας θα πετύχει του χρόνου «διπλή επιστροφή στην Ευρώπη». 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι φαίνεται η έξοδος από το τούνελ, με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος, αν και σημείωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, καθώς η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης. 

«Είναι αναγκαίο να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος έδωσε έμφαση στο νέο φορολογικό σύστημα με την πάταξη της φοροδιαφυγής και στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. 
Επίσης, ο κ. Μπαρόζο  ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, πρωτοβουλίες που όπως είπε θα λάβουν σάρκα και ωστά στις αρχές του 2014, επί ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. 

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι διαψεύστηκαν οικτρά όσοι προέβλεπαν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, όμως όπως είπε χαρακτηριστικά «χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν». Εξάλλου όπως είπε το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστή τροχιά και πλέον στόχος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. 





































defencenet.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου