17 Σεπτεμβρίου 2013

Ρωσοι: Ολα ή τιποτα


"Μηδαμινό ενδιαφέρον" έχει για τους ρωσικούς σιδηροδρόμους ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς ουσιαστικά «πωλείται ο διαχειριστής του τροχαίου υλικού», δηλαδή αέρας. Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Άνω Δούμας και πρώην διπλωμάτης και κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, κα Valentina Matviyenko, πριν από λίγο σε δηλώσεις της μετά από συναντήσεις που είχε με τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, διευκρινίζοντας πως η ρωσική κρατική εταιρεία ενδιαφέρεται για μια εξαγορά - πακέτο του τροχαίου υλικού, του διαχειριστή του αλλά και του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Καθίσταται σαφές ότι αν και η ρωσική εταιρεία εκδήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ενδιαφέρον σε κοινοπρακτικό σχήμα με την ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εάν στην προσφορά της υπάρχει conditionality όπως αυτό που περιέγραψε η κα Matviyenko, το Νο3 στην ιεραρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τίθεται θέμα αν θα περάσει στην επόμενη φάση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Rosco, κομμάτι το οποίο εμπίπτει στο «πακέτο» που περιέγραψε η κα Matviyenko.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «η ρωσική εταιρεία είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία του κόσμου και η ΤΡΑΝΟΣΕ από μόνη της δεν παρουσιάζει για αυτή σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον».

Αναφορικά με την υπόθεση της Gazprom και της ΔΕΠΑ, επανέλαβε πρόσφατες δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες εφόσον οι όροι του νέου διαγωνισμού- όταν αυτός προκηρυχτεί - καλύπτουν τους ρωσικούς προβληματισμούς, τότε θα καταθέσει προσφορά.

Επανάλαβε δε πως η Gazprom δεν ενδιαφέρεται μόνο για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, αλλά για μια σειρά επενδύσεων όπως το ελληνικό κομμάτι του αγωγού South Stream αλλά και η ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Αποκάλυψε επίσης πως στην επιχειρηματική αποστολή που την συνοδεύει βρίσκονται και εκπρόσωποι της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft, η οποία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στο Rostov για την «ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού», τόνισε ότι παρερμηνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν λανθασμένα από τον διεθνή τύπο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την Matviyenko, στην κλειστή αυτή συνάντηση επιχειρηματιών είπε ουσιαστικά πως αν η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις τότε θα πρέπει και η περιφέρεια του Rostov να δει πως θα το κάνει αυτό.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό, μετέφερε επιστολή του προέδρου Putin στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και μίλησε για «ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο κατά την μεταξύ τους συνεργασία».

Μεγάλη έμφαση έδωσε και στο θέμα της βίζα και της διευκόλυνσης παροχής της στους Ρώσους που επισκέπτονται την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήδη την χώρα έχουν επισπευτεί 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι, οι οποίοι με βάση στοιχεία που επικαλέστηκε ξοδεύουν, πέραν του κόστους διαμονής και μεταφοράς τους, 1.000 ευρώ το άτομο.

«Αυτά είναι άλλα 1,2 δισ. ρωσικών ευρώ που έχουν μπει στην ελληνική οικονομία φέτος», ανέφερε.

Αναφερόμενη στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, η κα Matviyenko ανέφερε πως η Gazprom δεν κατέθεσε προσφορά διότι δεν έγιναν αποδεκτοί κάποιοι όροι που σύμφωνα με την ρωσική πλευρά θα διασφάλιζαν τους όρους διαφάνειας στον διαγωνισμό.

Θέλαμε η τελική απόφαση να λαμβανόταν από την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε η κα Matviyenko, η οποία μάλιστα έκανε λόγο για 2 μέτρα και 2 σταθμά από την πλευρά της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά όπου η Gazprom πουλάει 2,5 δισ. κυβικά αερίου και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Γερμανία που πουλάει 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου».

Τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Gazprom για την ελληνική αγορά είναι ευρύτερο και συνδέεται με την δημιουργία νέων υποδομών, τον αγωγό South Stream, επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου από περισσότερους χρήστες,

Πρόσθεσε δε ότι το ενδιαφέρον της Gazprom για την ελληνική αγορά ενέργειας γενικότερα παραμένει ισχυρό εάν και εφόσον υπάρξει διαφάνεια και διασφαλιστούν τα ρωσικά αιτήματα στο νέο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ.






































capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου