17 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακαλυψαν φυσικο απωθητικο που κανει τους ανθρωπους αορατους στα κουνουπια


Μια φυσική ουσία στο ανθρώπινο δέρμα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως απωθητικό κουνουπιών ανακάλυψαν ερευνητές του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), με επικεφαλής τον Δρ. Ulrich Bernier.

Οι επιστήμονες, που παρουσίασαν την έρευνά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, υποστηρίζουν ότι η χημική αυτή ουσία θα μπορούσε να καταστήσει τους ανθρώπους αόρατους στα κουνούπια.

Τα κουνούπια συγκαταλέγονται στα πλάσματα με τις περισσότερες μεταδοτικές ασθένειες, σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό της ελονοσίας, που σύμφωνα με στοιχεία τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2010 σκότωσε περίπου 660.000 ανθρώπους.

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ορισμένοι άνθρωποι προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια σε σχέση με άλλους, κάτι που εξαρτάται και από τα βακτήρια που ζουν στους ανθρώπους και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της οσμής που απελευθερώνει το δέρμα.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα ωστόσο που εντοπίζει μια ομάδα χημικών ουσιών, οι οποίες εκκρίνονται με φυσικό τρόπο και μπορούν να «κρύψουν» τις ανθρώπινες οσμές από τα κουνούπια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, για να εντοπίσουν ποιες οσμές προσελκύουν τα κουνούπια οι ερευνητές ψέκασαν διάφορες ουσίες στη μια πλευρά ενός κλουβιού.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκαν μόνο στις ουσίες που διαπίστωσαν ότι δεν προσέλκυαν τα κουνούπια. Μάλιστα όταν ψέκασαν ένα ανθρώπινο χέρι με αυτές τις ουσίες, τα έντομα δεν αντέδρασαν ούτε επιχείρησαν να τσιμπήσουν.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι χημικές ουσίες που απομόνωσαν, μεταξύ των οποίων η 1-μεθυλπιπερζίνη, μπλοκάρουν εντελώς την αίσθηση της οσμής και θα μπορούσαν μελλοντικά να προστεθούν σε καλλυντικά και λοσιόν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Δρ. James Logan από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου χαρακτήρισε συναρπαστικό το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν οι ακριβείς χημικές ουσίες που απωθούν τα κουνούπια.

«Αν και ήδη έχουμε αποτελεσματικά απωθητικά κουνουπιών στην αγορά υπάρχει ακόμα χώρος για νέα ενεργά συστατικά. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι να βελτιώσουν την προστασία που προσφέρουν τα υπάρχοντα απωθητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν αναπτυχθεί ένα οικονομικό απωθητικό κουνουπιών με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διάρκεια το όφελος για τους ταξιδιώτες και τους ανθρώπους που ζουν σε χώρες που ενδημούν ασθένειες», κατέληξε ο Δρ. Logan.

econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου