18 Σεπτεμβρίου 2013

Ραγδαια εξαπλωση του AIDS στην Ελλαδα – Αυξηση 1.500% στους χρηστες ναρκωτικων



Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η εξάπλωση του ιούHIV/AIDS στους χρήστες ναρκωτικών στην Ελλάδα, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αλλάζει ο τρόπος μετάδοσης του ιού σε σχέση με τους γνωστούς τρόπους μετάδοσης μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρήεπισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τα επίσημα του ΚΕΕΛΠΝΟ ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν 1.500% μεταξύ των χρηστών. Έτσι, ο επιπολασμός του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 αυξήθηκε ραγδαία από0,8% σε 4,4%. Στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το8,1%. Στο μεταξύ, ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας».

Παράλληλα στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία υποστηρίζει πως παρατηρούνται «νέες αλληλουχίες HIV που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά το 2010 πιθανότατα από την Ασία. Ο τρόπος διασποράς τους υποδεικνύει αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα των ΧΕΝ (χρήστες) στην περιοχή της Αθήνας».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔΦεβρωνία Πατριανάκου.

Στην απάντησή της η υφυπουργός Υγείας τονίζει ότι εν μέσω κρίσης, οι χρήστες ουσιών, που είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι, χάνουν το κίνητρό τους για θεραπεία.

Σε ό,τι αφορά τα συνθετικά ναρκωτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα κανναβινοειδήεντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (sisha) σαρώνει τους δρόμους της Αθήνας.


econews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου