12 Απριλίου 2013

Οι καλλιεργητες αρωματικων και φαρμακευτικων φυτων ενωνουν τις δυναμεις τους


Το δικό τους “λιμάνι” βρίσκουν πλέον οι καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Ελλάδας, που μπορεί να μην είναι σήμερα τόσοι πολλοί, αλλά η αύξησή τους είναι ένας από τους βασικούς στόχους της ...
“Ένωσης Αρωματικών Φυτών Ελλάδας”, που πρόκειται να κάνει “πρεμιέρα” την 1η Ιουνίου φέτος, οπότε και θα υπογραφεί το καταστατικό.

Σε συγκέντρωση που έγινε στο Λιτόχωρο του Νομού Πιερίας, οι 21 φορείς που ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ίδρυση της ένωσης εξέλεξαν διοικούσα επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από επτά άτομα που συμμετέχουν σε ομάδες καλλιεργητών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στους στόχους που τέθηκαν επί τάπητος, συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της ΠΕΝΑ, Δημήτρη Μιχαηλίδη, τα εξής: ένταξη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε εθνικούς καταλόγους, πιλοτικές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα, προώθηση του αρωματοτουρισμού, των ίδιων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εξασφάλιση ποιότητας- ελέγχου και πιστοποίησης, με την δημιουργία ενός ειδικού σήματος, δημιουργία μητρώου καλλιεργητών και παραγόμενων προϊόντων, εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών, παραγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιεργητών, μεταποιητών και εξαγωγέων.

Έδρα της ένωσης θα είναι προσωρινά το εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών & ανθοκομικών ειδών (Θέρμη Θεσσαλονίκης), που συμμετέχει επίσημα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση των συγκεκριμένων φυτών, τόσο στους καταναλωτές, όσο και στους ίδιους τους παραγωγούς, που βρίσκονται σε αναζήτηση νέων, πιο προσοδοφόρων, καλλιεργειών.












schizas.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου