22 Απριλίου 2013

Οικιακα και κτηριακα φωτοβολταϊκα: τι λεει ο Συνδεσμος “Ήλιος” για την εισφορα


Ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα για επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα οικιακά και κτηριακά φωτοβολταϊκά -εκείνα που εμπίπτουν στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις για συστήματα ισχύος ≤ 10 kWp στο Δίκτυο ΧΤ - εξέδωσε ο Σύνδεσμος “Ήλιος”.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος “Ήλιος” ”τα οικιακά και κτηριακά φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μικρότερης των 10 kWp στο Δίκτυο ΧΤ αποτελούν μόλις το 9% της συνολικής εγκατεστημένη ισχύος φωτοβολταϊκών, έχουν ακολουθήσει μια διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης (πληρωμή ΦΠΑ και τελών στα εισαγόμενα πανέλα και αντιστροφείς, με συνολικά 70% μεγαλύτερο αναλογικά κόστος, συνήθως με δανεισμό και με μακροχρόνια απόσβεση της εγκατάστασης).

Απευθύνονται κυρίως σε νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις (άνω των 50.000) και μετά την απόσβεση, αποφέρουν ένα χαμηλό εισόδημα σε όσους τα έχουν εγκαταστήσει, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την οικολογική τους συνείδηση.

Άλλωστε σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών (Αρ. Πρωτοκ. 1078580/6637/491/Β0014) η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων αντιστοιχεί σε αυτή που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του κυρίου του συστήματος, και έγχυση της στο δίκτυο εξυπηρετεί την καταγραφή της, και «δεν υφίστανται φορολογικές υποχρεώσεις». Αλλού η ίδια εγκύκλιος αναφέρει ότι «δεν συνιστά φορολογητέα πράξη παράδοσης αγαθού» σύμφωνα νε τον κώδικα Φ.Π.Α”.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών Εγκαταστατών Οικιακών & Κτιριακών Φωτοβολταϊκών εκφράζει την έντονη αντίθεση του για την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου και αναφέρει:

“*Θεωρούμε ότι κάποιοι σκόπιμα συγχέουν αυτά τα Φ/Β με εκείνα που είναι μεγαλύτερα των 10 kWp.

*Τονίζουμε ότι μέσα στην κρίση και με τις καθημερινές μειώσεις των οικογενειακών εισοδημάτων από διάφορες οριζόντιες και κάθετες περικοπές, μια τέτοια απόφαση ακυρώνει τις προσδοκίες δεκάδων χιλιάδων οικογενειών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην στέγη τους, όπως ίσχυε ως τώρα”.

Μάλιστα ο Σύνδεσμος “Ήλιος” κάνει ειδική μνεία στην πρόταση της Greenpeace περί παράτασης της διαβούλευσης μετά τη λήψη μέτρων για αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας σε περίπτωση που συμπεριληφθεί η ρύθμιση για εισφορά στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι το μέτρο της έκτακτης εισφοράς δεν αναμένεται να προσθέσει περισσότερα από λίγες δεκάδες εκατομμύρια στον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ σε χρονικό ορίζοντα δωδεκαμήνου, ενώ θα στερήσει πολύτιμα έσοδα από χιλιάδες νοικοκυριά.































econews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου