13 Απριλίου 2013

Έβαλαν "ταβανι" για την Κυπρο

Το ποσό μόνο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το Eurogroup ως βοήθεια προς την Κύπρο για τη διάσωση της οικονομίας της. Στο ποσό αυτό θα συμβάλλει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με 1 δισ. Για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης απομένει και η έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών, ενώ οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου για την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ.

"Συζήτησα χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για έναν αριθμό πολιτικών που σχετίζονται με την υλοποίηση του προγράμματος και τη βοήθεια προς την Κύπρο", δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Προβληματισμός επικρατεί όμως και για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψει η Κύπρος τα 6 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τις χρηματοδοτικές τις ανάγκες για την επόμενη τριετία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει σε νεώτερη εκτίμησή της ότι χρειάζονται 23,5 δισ. ευρώ και όχι 17,5 δισ. όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, δήλωσε πως πρόκειται για σύγχυση, ωστόσο δεν έδωσε διευκρινίσεις και τόνισε: "Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι συγκρίνουν μήλα με αχλάδια και βγάζουν πορτοκάλια. Θα αποφύγω να επισημάνω ότι αυτό συμβαίνει όταν άρθρα γράφονται με βάση έγγραφα που έχουν διαρρεύσει".

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την Κύπρο, δήλωσε: "Εάν οι αριθμοί δεν ευσταθούν, δεν θα συναινέσουν και τα εθνικά κοινοβούλια".

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του κυπριακού δανείου - που υπολογίζεται γύρω στα μέσα Μαΐου - θα γίνει υπό την προϋπόθεση πως θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.












megatv.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου