22 Μαρτίου 2013

Reuters: Μιλουν για χαος και συζητουν για εξοδο Κυπρου απο το Ευρω



Αποκαλυπτικό παρασκήνιο, για τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, σε σχέση με το καυτό ζήτημα της Κύπρου, φέρνει στο φως ο δημοσιογράφος Luke Baker του Reuters. Όπως μεταδίδει, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες, αξιωματούχοι του Eurogroup Working Group, αναγνώρισαν ότι βρίσκονταιμπροστά από ένα χάος για το θέμα της Κύπρου και συζήτησαν το ενδεχόμενο να επιβάλουν έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων για να στεγανοποιήσουν την Ευρωζώνη, από μία πιθανή κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, ένας από τους συμμετέχοντες περιέγραφε, τα συναισθήματα που υπήρχαν στις συνομιλίες ως πολύ έντονα, γεγονός που καθιστά δύσκολες, όπως ανέφερε τις λογικές λύσεις.

Μιλούσε μάλιστα, για ανοιχτές συζητήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να φύγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη.

Της συνεδρίασης του Eurogroup Working Group, προήδρευε ο Αυστριακός Thomas Wieser.

Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το Reuters, η Κύπρος αποφάσισε να μην μετέχει, απόφαση, την οποία κατέκριναν όσοι μετείχαν λέγοντας ότι η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας περιέπλεκε τα πράγματα και αντανακλούσε το μέγεθος της σύγχυσης.

Ο εκπρόσωπος μάλιστα της Γαλλίας, σχολίαζε ότι αν η Κύπρος δεν αισθάνεται την ανάγκη να λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για μας.

Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό, σημείωνε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος των Γερμανών, στη συνομιλία επεσήμανε ότι χρειάζεται ενημέρωση για τις εκροές κεφαλαίων από Κύπρο σε Ρωσία και Βρετανία και έλεγε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να βρει λύση, υπό την προυπόθεση βεβαίως ότι θα γίνει αποδεκτή η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής.

Και αυτός, ανέφερε, την πιθανότητα η Κύπρος να βγει από το Ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος υποστήριζε ότι χρειάζεται να υπάρξουν μέτρα ώστε να θωρακιστούν οι υπόλοιποι της Ευρωζώνης και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα.







ΠΗΓΗ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου