19 Μαρτίου 2013

Μπορει καποιος να ζησει σημερα στην Ελλαδα χωρις ευρω;



Όσο δύσκολο είναι σε μια φτωχευμένη κοινωνία που δεν πολυκυκλοφορεί χρήμα να επιβιώσει κάποιος μόνο με ευρώ τόσο δύσκολο είναι σε μία υπερκαταναλωτική κοινωνία να ζήσει κάποιος χωρίς ευρώ.



Σήμερα στην Ελλάδα είναι δυνατή η επιστροφή στην ανταλλακτική και αλληλέγγυα οικονομία. Βασισμένη στο κοινωνικό χρήμα, δηλαδή στα τοπικά εναλλακτικά - ιδεατά νομίσματα, τα οποία μέσα απ' τις ηθικές - κοινωνικές τράπεζες και τις τράπεζες χρόνου μπορούν να προωθήσουν την ανταλλάξιμη εργασία δημιουργώντας μία νέα "οικονομία του ισογείου" που θα προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη. Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης η κοινωνική οικονομία είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί η ανεργία. Ο καθένας, η καθεμία συνεχίζει να κάνει την δουλειά που ξέρει και μέσω της κοινωνικής τράπεζας και των εναλλακτικών νομισμάτων την ανταλλάσσει με προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν κάποιοι άλλοι. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία έχουν τεράστια εμπειρία στην αλληλέγγυα οικονομία. Στην Αγγλία λειτουργούν παντού ηλεκτρονικά ανταλλακτικά δίκτυα. Στην Γερμανία κυκλοφορούν παράλληλα με το ευρώ 53 εναλλακτικά νομίσματα που υποστηρίζονται από 85 κοινωνικές τράπεζες. Στο Βερολίνο, ας πούμε, μπορείς να πληρώσεις με νόμισμα "Μπερλίνερ" σε εκατοντάδες καταστήματα. Στην Γαλλία το "SOL" λειτουργεί σαν τριπλό νόμισμα: για ηθικό - ισοδίκαιο εμπόριο, για κοινωνική αλληλεγγύη (κοινωνικά παντοπωλεία - ιατρεία κοκ) και για αλληλοβοηθητικές υπηρεσίες υγείας. Ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της οικονομίας υπάρχει και η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία που αποτελεί πλέον το 10% του συνόλου της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Αν στην Ελλάδα φτάσουμε σ' αυτό το επίπεδο τόσο η ανεργία όσο και η μαύρη εργασία θα μειωθούν θεαματικά. Ότι συνέβη και στην Αργεντινή.

Το ερώτημα όμως είναι:

Είναι βιώσιμη μια τέτοια οικονομία - υπηρεσία στην Ελλάδα, ή θα οργανωθούν οι Έλληνες από μόνοι τους, αδιαφορώντας πλήρως για τις υπηρεσίες που θα τους προσφέρουν…;





GR
http://zoixorisxrimata.blogspot.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου