16 Φεβρουαρίου 2013

H επoμενη απειλη



Μία ημέρα μετά την καταστροφική πρόσκρουση του μετεωρίτη στα Ουράλια, Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τους τρομοκρατημένους κατοίκους της περιοχής ότι παρόμοιο φαινόμενο δύσκολα θα επαναληφθεί.
Πολλοί αστρονόμοι, ωστόσο, διστάζουν να προβούν σε ακριβείς προβλέψεις, επειδή, όπως υποστηρίζουν, «η άγνοια στο ζήτημα των μετεωριτών είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη γνώση».

Πάρα πολλοί Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον σθεναρά ότι είναι προτιμότερο να βομβαρδιστεί ο αστεροειδής Άποφις από το να βασιστούν σε υπολογισμούς υποθέτοντας ότι «μάλλον δεν θα συγκρουστεί με τη Γη».

Το Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων της χώρας δεν αναμένει άλλη πτώση μετεωριτών στα Ουράλια, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζονται από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Αν και με το χθεσινό πέρασμά του ο αστεροειδής DA 14 προσέγγισε στενά μεν, αλλά χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις τον πλανήτη μας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ιντερφάξ εξέφρασε την άποψη πως «ήρθε η ώρα να αποτρέψουμε εξωγήινα αντικείμενα από το να πλησιάζουν τη Γη, με κίνδυνο να πέσουν πάνω της». Όπως πρόσθεσε, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα διεθνές σύστημα πρόωρης προειδοποίησης για αντικείμενα που πλησιάζουν επικίνδυνα τη γήινη ατμόσφαιρα».

«Τα υπάρχοντα πυραυλικά συστήματα, λοιπόν, θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν, όταν χρειαστεί, εναντίον βαλλιστικών στόχων στο κοντινό με τη Γη διάστημα» είπε ακόμα, για να συμπληρώσει: «Αυτήν τη στιγμή ούτε εμείς ούτε οι Αμερικανοί διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογία για την καταστροφή μετεωριτών ή αστεροειδών που πλησιάζουν τη Γη».

«Αν οι χώρες επιθυμούν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, απαιτείται να συνεργαστούν αντί να αποθηκεύουν στρατιωτικό υλικό που έχει στόχο την καταστροφή του πλανήτη μας και όχι την εξασφάλισή του» κατέληξε ο Ρογκόζιν.

Η Ρωσία και οι άλλες ισχυρές χώρες διαθέτουν μέσα στο διάστημα για να παρακολουθούν κινήσεις αστεροειδών, αλλά δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν την πτώση «σκουπιδιών» του διαστήματος στη Γη.

Εκτός από τον Άποφι, άλλοι δύο αστεροειδείς αποτελούν απειλή για τη Γη, υποστηρίζει το ινστιτούτο Ροσκόσμος, που παρακολουθεί τους κινδύνους από το διάστημα. Επιστήμονες του Ροσκόσμος θα ταξιδέψουν στην Αριζόνα των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2013 για να παρακολουθήσουν διεθνές συνέδριο για την «πλανητική άμυνα». Εκεί θα εξεταστούν τρόποι αποτροπής παρόμοιων διαστημικών κινδύνων.

Προς το παρόν οι αστρονόμοι δεν διαθέτουν στοιχεία για το μέγεθος και την ακριβή τροχιά πτήσης του 90% των αντικειμένων από το διάστημα, που ενδεχομένως απειλούν με πρόσκρουση στη Γη, υποστηρίζει ο Όλεγκ Μαλκόφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Δυστυχώς, μας περιστοιχίζουν πάρα πολλά παρόμοια αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα, τα οποία αποκαλούμε "αστεροειδείς"» συμπληρώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι «από αυτά τα αντικείμενα, ελάχιστα είναι μεγάλα, ενώ αναρίθμητα είναι τα μικρότερα, που είναι και πιο επικίνδυνα, επειδή γνωρίζουμε τη συμπεριφορά μόνο του 10% από αυτά».

Η περίεργη τροχιά του AG5

Οι ειδικοί παρακολουθούν από το 2011 έναν αστεροειδή με την κωδική ονομασία «2011 AG5», από τον οποίο ενδεχομένως υπάρξει απειλή τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2040. Ο αστεροειδής αυτός έχει μήκος 140 περίπου μέτρα και ανακαλύφθηκε από τη NASA μέσω του Catalina Sky Survey.

Μια ομάδα ειδικών κλήθηκε να υπολογίσει την τροχιά του ουράνιου σώματος στο Goddard Space Flight Center και συμπέρανε ότι αυτή θα μπορούσε να απειλήσει τη Γη. Εντούτοις η αρμόδια υπηρεσία της NASA υποβάθμισε τελικά την επικινδυνότητα πρόσκρουσης, χωρίς ωστόσο να κηρύξει λήξη συναγερμού. Θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία τα επόμενα χρόνια, όταν το ουράνιο σώμα πλησιάσει τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του αστεροειδούς στην περίφημη περιοχή που αποκαλείται «Κλειδαρότρυπα». Η περιοχή αυτή βρίσκεται σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και ο AG5 θα βρίσκεται εκεί το 2023. Οι υπολογισμοί των αστρονόμων καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, εάν ο αστεροειδής εισέλθει στην πλάτους 365 χιλιομέτρων «Κλειδαρότρυπα», τότε η βαρύτητα της Γης μπορεί να επηρεάσει την τροχιά του και αυτή να καταστεί απειλητική για τον πλανήτη μας το 2040. Αν ο αστεροειδής δεν εισέλθει στην επικίνδυνη ζώνη, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα.

Στη χειρότερη περίπτωση, αν ο AG5 συγκρουστεί με τη Γη, η ισχύς της πρόσκρουσης θα είναι της τάξης των 100 μεγατόνων. Με λίγα λόγια, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά...

Το σύνδρομο του Άποφι

Ήδη ορισμένοι στη Ρωσία άρχισαν να αναπαράγουν τον μύθο των διαμαντιών, μια θεωρία που σχετίζεται με την πτώση μετεωρίτη προ 35 εκατομμυρίων ετών. Το ουράνιο σώμα είχε ανοίξει έναν τεράστιο κρατήρα, τον περίφημο Ποπιγκάι, κάτω από τον οποίο εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν διαμάντια αξίας μερικών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 1970 εντοπίστηκε, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, η διαμαντοφόρος περιοχή, αλλά τελικά ουδέποτε έγινε εξόρυξη. Στη Μόσχα υποστηρίζουν πως η άρνηση του καθεστώτος Μπρέζνιεφ να εξορύξει τα διαμάντια οφείλεται στο ότι ήταν ήδη εν λειτουργία το ορυχείο Μίρνι, το οποίο απέφερε κολοσσιαία ποσά στο κράτος.

Είναι πιθανό Ρώσοι χρυσοθήρες να σπεύσουν τώρα στα Ουράλια για να βρουν διαμάντια στο σημείο όπου έπεσε ο μετεωρίτης. Αγνοούν, προφανώς, ότι απαραίτητη συνθήκη, εκτός από τις θερμοκρασίες κ.λπ., είναι η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων γραφίτη στο υπέδαφος.

Πέρα, όμως, από τη λαχτάρα για τα διαμάντια, οι συνήθεις ύποπτοι αναπαραγωγής θεωριών συνωμοσίας ή καταστροφής ασχολούνται ήδη με τον επόμενο αστεροειδή, τον Άποφι - που πήρε το όνομά του από έναν Αιγύπτιο Φαραώ. Ο αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το 2029 και θα έχει διάμετρο 400 μέτρων, θα είναι δηλαδή μεγαλύτερος από τον 2012 DA14, που σήμερα πλησιάζει τον πλανήτη μας. Αν και δεν πρόκειται να συγκρουστεί τότε με τη Γη, θα επανέλθει σε εγγύτερη τροχιά το 2035, οπότε οι πιθανότητες πρόσκρουσης θα είναι 1 προς 5.500 - πιθανότητα εξαιρετικά μικρή. Ο Άποφις θα βρεθεί μόλις 32.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Κανείς από τους ειδικούς δεν ανησυχεί. Θρησκευτικοί, όμως, κύκλοι και περίεργες αιρέσεις μιλούν για κάποιον νέο Αρμαγεδδώνα, παρότι μόλις πριν από δύο μήνες διαψεύστηκαν οι προφητείες των Μάγια.



















zougla.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου