18 Φεβρουαρίου 2013

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ «Εκεχειρια» G20 για τον νομισματικο πολεμο

Ο νομισματικός πόλεμος φαίνεται ότι τελείωσε πριν καλά καλά αρχίσει, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτή ήταν η δέσμευση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών από τις 20 πλουσιότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο, που συνεδρίασαν το Σάββατο στη Μόσχα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στη σύνοδο του «G20». Αριστερά του ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γ. Βάιντμαν


«Συμφωνήσαμε ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε νομισματικό πόλεμο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ στο επίσημο ανακοινωθέν του G20 υπάρχει η υπόσχεση να πάψει η τεχνητή υποτίμηση νομισμάτων για λόγους ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά στην Ιαπωνία, η οποία είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις με την επιθετική νομισματική πολιτική της, που πίεζε το γεν 20% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναταραχές στην αγορά συναλλάγματος.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε, άλλωστε, της ιαπωνικής τακτικής, λέγοντας ότι πρόκειται για «λογική πολιτική». Ταυτόχρονα δόθηκε έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ οι «20» δεσμεύτηκαν ότι οι εθνικές νομισματικές στρατηγικές τους θα έχουν ως στόχο τη σταθερότητα των τιμών και την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί

Επίσης, το κείμενο περιλαμβάνει δέσμευση για αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, αλλά δεν θέτει συγκεκριμένους στόχους, καθώς οι ΗΠΑ, με υψηλότερο κρατικό δανεισμό και εκτεταμένες παρεμβάσεις υπέρ της ανάπτυξης, απέκρουσαν τις ευρωπαϊκές πιέσεις για πιο απτές δεσμεύσεις.
Αυτό σημαίνει ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα που είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον. Μάλιστα, στην ομιλία του προς το έθνος ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεκαθαρίσει ότι η μείωση χρέους δεν είναι πλέον προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε, πάντως, ότι η Γερμανία κατάφερε να περάσει απόλυτα τη γραμμή της σε ό,τι αφορά τη μείωση χρέους και ότι το G20 θα ορίσει νέους όρους στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη.



ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ



ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΟΟΣΑ
 
Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιρειών

Ενα σημαντικό μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 από τη Μόσχα ήταν ότι θα «χτυπήσουν» τις πολυεθνικές που φοροδιαφεύγουν.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Σαββάτου είπαν ότι περιμένουν το συνολικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ωστόσο, θέλησαν να τονίσουν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν στο συγκεκριμένο θέμα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μέτρα στο πλαίσιο του αγώνα κατά της διάβρωσης της φορολογητέας βάσης (...) και περιμένουμε το συνολικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο ΟΟΣΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνόδου.
Η πρωτοβουλία για να ασχοληθεί η G20 με το συγκεκριμένο πρόβλημα ανήκει στους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι αμέσως μετά το ανακοινωθέν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, για να δείξουν ότι στηρίζουν τις ενέργειες του Οργανισμού.









inews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου