7 Φεβρουαρίου 2013

Ποτε θα τυπωσει χρημα η ΕΚΤ;


Για μήνες, οι ευρωπαϊκές αρχές επέλεγαν να παραβλέπουν την πραγματικότητα.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, απαξίωσε τις ανησυχίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τα “επικίνδυνα υψηλά” επίπεδα του ευρώ.
Και ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωνε, μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, ότι δεν επίκειται «γύρος ρευστότητας».
Όμως, τα επίπεδα στην ισοτιμία του ευρώ, δε συγχωρούν άλλο εφησυχασμό. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ανατιμήθηκε κατά 20% έναντι του γιεν, 8% της αγγλικής λίρας, 7% του δολαρίου και 3% του ελβετικού φράγκου.
Την Τρίτη, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, χτύπησε «καμπανάκι» κινδύνου: «Πρέπει να αναλογιστούμε τη θέση της ισοτιμίας του ευρώ, στον κόσμο. Δεν μπορεί να χειραγωγείται, ανάλογα με τη διάθεση των αγορών. Μια νομισματική ένωση χρειάζεται συναλλαγματική πολιτική. Διαφορετικά, καταλήγει με ισοτιμίες που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας.»
Από τους τέσσερις «μεγάλους», μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης δεν αποφασίζει να ρίξει ρευστό στην αγορά.
Ακόμα και τα φθηνά δάνεια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αποπληρώνονται πρόωρα, χωρίς να «περνάνε» στην πραγματική οικονομία.
Αντίθετα, η ιαπωνική κυβέρνηση απαιτεί από την Κεντρική της Τράπεζα να τυπώσει γιεν.
Αποτέλεσμα, το ιαπωνικό νόμισμα πέφτει και οι ιαπωνικές εξαγωγές, κυρίως οχημάτων, εκτοξεύονται.
Στη Μ. Βρετανία, η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ξοδέψει 375 δισεκατομμύρια στερλίνες για αγορά κρατικών ομολόγων και ο ΟΟΣΑ προετοιμάζει για νέες ενέσεις ρευστοτητας, καθώς η ανάπτυξη παραμένει αναιμική.
Η στερλίνα ξεκίνησε το 2013 σε χαμηλά μηνών έναντι δολαρίου και ευρώ.
Στις ΗΠΑ, η FED αποφάσισε να συνεχίσει την αγορά στοιχείων αξίας $85 δις κάθε μήνα. Μετά την ανακοίνωση, το δολάριο «πέφτει» συνεχώς έναντι του ευρώ.
Τα βλέμματα στρέφονται, τώρα, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη, κατά την οποία τα επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,75% για το βασικό.
Το ζητούμενο είναι αν ληφθεί απόφαση για να πάρουν μπρος τα μηχανήματα εκτύπωσης ευρώ.












 euronews

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου