28 Φεβρουαρίου 2013

ΔΝΤ: Λιγοτερα μετρα εαν βελτιωθουν οι φοροεισπρακτικοι μηχανισμοι


Η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα μέτρα λιτότητας εάν αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα ή βελτιώσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Murray αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με οποία το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα την απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Murray παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει αποσπάσματα  πρόσφατης έκθεσης που διέρρευσε σύμφωνα με την οποία το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας παραπαίει.

"Υπερτροφικός" ο δημόσιος τομέας

Την ίδια στιγμή,  σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι στο επερχόμενο Eurogroup της 4ης Μαρτίου στο μικροσκόπιο δεν θα βρεθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση του δημοσίου, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η μεταρρύθμιση του φορολογικού τομέα. Σημείωσε δε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Τρόικα για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο κατά των όσων ορίζει το Μνημόνιο, αλλά και μια εντελώς ανεύθυνη πράξη. Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο», είπε.

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.










capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου