18 Φεβρουαρίου 2013

Που κολλαει η πωληση του "Ερρικος Ντυναν"


Χωρίς την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των 12 εκατ. ευρώ, αλλά με μόνο προσφορές μη δεσμευτικού χαρακτήρα προχωρούν οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι- Ιασώ, Metropolitan και δύο ξένα funds- για την εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν τη διαδικασία πώλησης του νοσοκομείου να «τραβά σε μακρός».

Φρένο στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του «Ερρίκος Ντυνάν», όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος ενός εκ των υποψηφίων αγοραστών, βάζει το επερχόμενο κούρεμα τουλάχιστον κατά 8% των παλαιών χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, μια εξέλιξη που ανατρέπει το επενδυτικό σχεδιασμό των ενδιαφερομένων. Οι συζητήσεις δείχνουν προς το παρόν να είναι στάσιμες, καθώς η μη ρύθμιση των χρεών του νοσοκομείου από τη μια και από την άλλη οι αποσπασματικές και ψαλιδισμένες αποπληρωμές των ιδιωτικών κλινικών μπλοκάρουν την ευόδωση των συζητήσεων.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο των προσφορών, αυτές δεν μπορούν να είναι άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους, δεδομένου πως οι υποψήφιοι είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο προτάσεις: η πρώτη περιελάμβανε την πλήρη εξαγορά της επιχείρησης, χωρίς το κτίριο, συμπεριλαμβανομένων και των χρεών του. Η δεύτερη περιελάμβανε μια προκαταβολή και ετήσια μίσθωση της επιχείρησης, συμπεριλαμβάνοντας τους εργαζομένους, εξαιρώντας όμως τα χρέη του νοσοκομείου.

Οι προτάσεις βρίσκονται προς αξιολόγηση στα χέρια της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, που έχει αναλάβει χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Όπως ακούγεται, στην πρόταση που έχει υποβάλει το Metropolitan συμμετέχει και ξένος επενδυτής, ενώ το Ιασώ περιμένει πρώτα να δει τι θα γίνει με την εξόφληση των παλαιών χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία χρονολογούνται από το 2005, αλλά και πως θα εξελιχτούν οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία εύρεσης αγοραστή δεν αποκλείεται πάντως να οδηγηθεί σε ναυάγιο, δεδομένου πως οι προσφορές εξακολουθούν να μένουν στα λόγια, ενώ ήδη δύο δυνατοί «παίχτες» από το χώρο των ιδιωτικών νοσοκομείων, το Υγεία και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, απεχώρησαν από τις συζητήσεις. Πιθανό παραμένει και το ενδεχόμενο η επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να προχωρήσει σε ελαστικοποίηση των όρων του διαγωνισμού μπροστά στον κίνδυνο να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

Να θυμίσουμε πως αρχικός στόχος ήταν να βρεθεί αγοραστής μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, δεδομένων των πιεστικών οικονομικών προβλημάτων με τα οποία βρισκόταν αντιμέτωπο το «Ερρίκος Ντυνάν»… μια επιδίωξη που χαρακτηρίστηκε από τους ενδιαφερόμενους ως «υπερ- αισιόδοξη», εξαιτίας ακριβώς των πολλών χρεών του νοσοκομείου.














Βίκυ Κουρλιμπίνη
capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου