6 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Ομαλοποιειται η κατασταση στον Πειραια - Πορεια ναυτεργατων στο υπ. Ναυτιλιας

Εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, από όπου έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής οκτώ πλοία, μετά την επιστράτευση των ναυτεργατών, η οποία είναι σε ισχύ από τις 6 το πρωί. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο λιμάνι αποσύρθηκαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, ωστόσο παραμένουν στο σημείο δυνάμεις της αστυνομίας και του Λιμενικού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, όπου δεν μπορούν να δέσουν καράβια. Στο λιμάνι βρίσκεται και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στη διαδικασία φόρτωσης των πλοίων σημειώνονται καθυστερήσεις, καθώς στην προβλήτα Ε1, υπάρχουν θέσεις μόλις για δύο πλοία. Αλλα πλοία που έχουν προγραμματισμένα δρομολόγια παραμένουν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για την προβλήτα Ε1.
Τα πλοία που έχουν ήδη φορτώσει ή φορτώνουν αυτήν την ώρα πραγματοποιούν δρομολόγια για τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ωστόσο, σημειώνονται καθυστερήσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων και για το λόγο αυτό οι ταξιδιώτες καλό είναι να επικοινωνούν με το λιμεναρχείο.
Νωρίτερα, περίπου στις 4 τα ξημερώματα δυνάμεις της αστυνομίας και του Λιμενικού περικύκλωσαν τους απεργούς που είχαν συγκεντρωθεί στην προβλήτα Ε3, σε μια προσπάθεια να αποπλεύσουν τα καράβια που ήταν δεμένα εκεί. Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν.
Από τα πλοία που έλυσαν από την προβλήτα Ε3, τα δύο έδεσαν στην προβλήτα Ε1, όπου είχαν βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης των ναυτεργατών.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο σημείο αποχώρησαν λίγο μετά τις 06.30 το πρωί και έχουν παραμείνει μόνο κάποιες ομάδες περιφρούρησης.
ΠΝΟ: Πρωτοφανής βία και τρομκρατία από την κυβέρνηση
Για «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά κάνει λόγο η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως στις 5 το πρωί προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι «οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση».
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει «όσα πρωτάκουστα και πρωτοφανή διαδραματιστήκαν στο λιμάνι του Πειραιά» τα οποία, όπως τονίζει, «παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές καταδικασμένες στην μνήμη και στην συνείδηση του ελληνικού λαού».
Παράλληλα, η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε:
  • Να πάρει νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.
  • Τη συμμετοχή της στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου.
  • Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.
Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί τους ναυτεργάτες να δώσουν βροντερό παρών στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.00 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Διονυσίου.

Παναττική απεργία συμπαράστασης από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη παναττική απεργία.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επέλεξε «για άλλη μία φορά την αυταρχική και αντισυνταγματική πρακτική της επιστράτευσης», ενώ η ΑΔΕΔΥ καταδίκασε «με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών».
Τη συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες εκφράζουν και τα Σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, καλώντας την κυβέρνηση «να άρει τώρα» όλες τις αποφάσεις για την επιστράτευση εργαζόμενων που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
«Ο αυταρχισμός και οι "επιστρατεύσεις" δε θα κάμψουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζόμενων που κινητοποιούνται διεκδικώντας δουλειά με αξιοπρέπεια», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ.
Μουσουρούλης: Εύχομαι να περάσουμε στη νομιμότητηα
Σε σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι «οι συνέπειες της ύφεσης δεν θεραπεύονται ούτε με κραυγές ούτε με συνθήματα» και επανέλαβε ότι «εξαντλήθηκε ο διάλογος».
«Εύχομαι και ελπίζω να περάσουμε στη νομιμότητα», πρόσθεσε











ethnos.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου