4 Φεβρουαρίου 2013

Ερχεται το επιδομα ανεργιας σε ελευθερους επαγγελματιες


360 ευρώ το μήνα

Το πράσινο φως για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε περίπου 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες «ανάβει» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Η σχετική απόφαση είναι, σύμφωνα με το «Εθνος», έτοιμη και ....
υπογράφεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ αυτήν την εβδομάδα γίνονται οι τελευταίες επαφές με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες).
Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΕ –κατ' εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 3986/2011*– είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι να διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, να μην αυτοαπασχολούνται, να μην αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και να μη λαμβάνουν σύνταξη από ταμεία κύριας ασφάλισης. Στην υπουργική απόφαση περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος, η διάρκεια χορήγησής τους και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
ΓΣΕΒΕΕ: Προτάσεις για επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες
Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση, ζητά με έγγραφό της προς το υπουργείο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σχετικά με την χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «επειδή τις τελευταίες μέρες έχει διαρρεύσει στον Τύπο ένα Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών, σπεύδουμε να προλάβουμε κάποιες αβλεψίες ή αστοχίες, βάσει όσων διαρρέονται, επιδιώκοντας το επίδομα να φτάσει σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη».
Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ είναι απολύτως αναγκαίο, και προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη «κακών πρακτικών» του παρελθόντος, να ενσωματωθεί στο Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης πρόβλεψη που θα αφορά την υποχρέωση με κάθε πρόσφορο μέσο της πλήρους απόδοσης στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ των πόρων που συγκεντρώνουν για τον σκοπό αυτόν οι αντίστοιχοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Δεδομένης της αδυναμίας καταβολής εισφορών για τους επαγγελματίες των οποίων η δραστηριότητα παρουσιάζει, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, σημαντική κάμψη, ικανή να τους οδηγήσει σε διακοπή του επαγγέλματος κρίνεται αναγκαίο να αποσυνδεθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από την ύπαρξη οφειλών, πόσο μάλλον όταν ο επαγγελματίας έχει προβεί σε ρύθμιση αυτών των οφειλών.
Επίσης, κρίνεται αναγκαία η αύξηση του χρονικού διαστήματος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, ώστε να χορηγείται κλιμακωτά και ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του άνεργου επαγγελματία από 5 έως 12 μήνες, αντίστοιχα δηλαδή με τα χρονικά όρια που ισχύουν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στη σύνδεση του δικαιώματος για επίδομα ανεργίας αποκλειστικά με την εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να επανεξεταστεί το θέμα καθώς εξαιρούνται έτσι από τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, έστω με κάποια μείωση, εκείνοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ακόμη κι αν ήταν επί δεκαετίες συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις έχουν βρεθεί την τελευταία διετία σε δυσχέρεια. Πρέπει και αυτοί ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.


Ν.3986/2011, άρθρο 44
* 2. Συνιστάται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Από 1.8.2011 θεσπίζεται μηνιαία εισφορά ποσού ύψους δέκα (10,00) ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους - αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των Ασφαλιστικών Οργανισμών ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπέρ του κλάδου αυτού. Η εισφορά συμβεβαιώνεται και συνεισπράττεται από τα οικεία ταμεία με τις λοιπές εισφορές και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από το μήνα που καταβάλλεται. Οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συνει-σπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων των αρμόδιων οργανισμών και γνώμη του ΣΚΑ θεσπίζεται κάθε αναγκαία ρύθμιση για την υλοποίηση του παρόντος.

3. Στο τέλος του άρθρου 14 του π.δ. 258/2005 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Από 1.1.2013 θεσπίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης. Το ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από ειδική οικονομική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών και γνώμη του ΣΚΑ.»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
taxalia.blogspot.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου