27 Φεβρουαρίου 2013

Αντι να ζητιανευουν νεο, ας ξεπαγωσουν πρωτα το παλιο



Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, που να του χαρίζουν λεφτά και να μην τα δέχεται. Ακόμα και  υπό τον όρο  να  ξοδευτούν μόνον για ορισμένο σκοπό,  ασφαλώς θα τα έπαιρνε. Όμως το  Κράτος, 10.000.000 Eλλήνων, χρεοκοπημένο, με τον μισό κόσμο και πλέον  να πεινάει κυριολεκτικά, δεν μπορεί 3 χρόνια (στην ουσία 7) να απορροφήσει τα 16 δισ. ευρώ που απομένουν από τo ΕΣΠΑ! Δεν μπορεί; ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ. Μα ούτε δεν μπορεί, ούτε δεν θέλει. Απλούστατα δεν συμφωνούν κάποιοι για τον προορισμό τους.   Θέλουν  να βολέψουν τους  ψηφοφόρους τους, και να συμμετάσχουν σε ένα άλλο 40-40-20! Το γνωρίζετε το 40-40-20; Αν ήθελαν, υπάρχει το παράδειγμα του Γόρδιου Δεσμού και ο τρόπος, να κατευθυνθούν  μόνον σε 4-5 μεγάλα έργα, και όχι σε 100.000 μαγαζάκια ψιλικών στην Περιφέρεια. Και αν η Ε.Ε. αρνιόταν την τροποποίηση προορισμού, να εξηγηθεί  ότι  προέχει η σωτηρία της πατρίδας που κινδυνεύει απελπιστικά από ξηρασία μετρητών,  η συνολική σωτηρία της, δηλαδή των 10.000.000 Ελλήνων, και όχι το βόλεμα 100.000 πτωχοδιαβόλων, για να ψηφίζονται ημέτεροι τοπικοί... άρχοντες του ΟΠΑ. Μέχρι και ο Σαμαράς το κατάλαβε ότι «κάτι ψηνόταν» και ζήτησε, έστω και μετά τόσα χρόνια, τον μη κατακερματισμό  σε μικρά έργα.

Μα σοβαρολογούμε ότι είναι τόσο πολύπλοκες και χρονοβόρες οι διαδικασίες; Ας ζητήσουν την άδεια τροποποίησης να ακυρωθούν οι (!) 100.000 αιτήσεις για τυροπιτάδικα και  πράσινα άλογα στην περιφέρεια σε μαϊμούδες επιχειρήσεις των Δήμων, και αντ’αυτών να γίνουν  5-6 μόνον μεγάλα Κατασκευαστικά Έργα. Το εμπόδιο των πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών της ανίκητης Γραφειοκρατίας, παύει πάραυτα με κόψιμο του Γόρδιου Δεσμού. Έχουμε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να λύσουμε  από την ικανοποίηση 100.000 αιτούντων για μαγαζάκια. Είναι το άλυτο πρόβλημα ζωής των ανέργων του τρομακτικού ποσού του 1.500.000 που οι σταματημένοι μισοτελειωμένοι δρόμοι περιμένουν να δώσουν ελπίδα σε ένα μέρος των τραγικά απελπισμένων αυτών συνανθρώπων μας. 

Και ενώ δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τα παλιά, τείνουμε το χέρι εκλιπαρώντας να μας καθορίσουν μεγαλύτερο ποσόν  για το 2ο ΕΣΠΑ 2.014-2.020. Μα θα μπορέσουμε να το απορροφήσουμε, μαζί με τα απομένοντα του πρώτου;  «Αφού δεν μπορείτε να τα απορροφήσετε τι τα θέλετε τα λεφτά»,  φωνάζουν πολλά κράτη στους Έλληνες διαπραγματευτές που ζητούσαν να μην περιορισθούν τα κονδύλια κάτω  από τα 20,4 δισ.€.

Τι είναι αυτά τα ΕΣΠΑ για τον πολύ κόσμο; Είναι το 4ο και το 5ο Κοινοτικό Πρόγραμμα Στήριξης, ΚΠΣ, που βαπτίστηκαν με τον βαρύγδουπο τίτλο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, EΣΠΑ. Πόσα μας έχουν δώσει χάρισμα από τότε που ενισχύονται οι φτωχότερες χώρες τις Ε.Ε;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία  περίπου 70 δισ. €. (άλλοι τα ανεβάζουν σε 120 Δις €). Μέχρι τα τέλη του 2009 είχαν εκταμιευτεί μόνο τα 43 δισ. €. Μέχρι τώρα έχουν απορροφηθεί από τα 23,9 δισ.  2007-2013   9,7 δισ.  Αναξιοποίητα λιμνάζουν 14,2 δισ. Ήδη, μαθαίνουμε  μεταφέρονται κονδύλια ύψους 1,1 δισ. €, άρα και για την μεταφορά σε μικτά Δημόσια Έργα, δεν υφίσταται κώλυμα.   

Και τώρα που πήραμε και το 2ο (5ο ΚΠΣ) ΕΣΠΑ,  τι έγινε; Το πρόβλημα  δεν είναι ότι πήραμε πολλά ή λίγα χρήματα αλλά (αυτό είναι η ειρωνεία και το τραγικό)  πόσα  θα μπορέσουμε  να  απορροφήσουμε!  Το μεγάλο αγκάθι  είναι αυτή η αδυναμία.  Στα 4 ΚΠΣ που έχουμε πάρει  --και είναι πολλά τα λεφτά τέτοιας μορφής--   δεν έχoυμε καταφέρει ούτε μία φορά να απορροφήσουμε ολόκληρα τα ποσά  που μας χαρίζουν!. Πού οφείλεται αυτό;  Μα το είπαμε πριν. Ευγενικά λέγεται ότι είναι  αποτέλεσμα της αδυναμίας της Διοίκησης να διαθέσει τα χρήματα που δίδονται, λόγω…… χρονοβόρων διαδικασιών! Διότι αν διατεθούν βάσει ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, ο τρόπος αυτός θα  είναι ασύμφορος γι΄ αυτούς που τα διαχειρίζονται.   

Είναι αστείο να υποστηρίζεται ότι υπάρχει νόμος που δεν επιτρέπει, την αλλαγή του τρόπου διανομής, όταν ο Νόμος έχει παύσει να λειτουργεί προ πολλού. Ο Ναπολέων συνήθιζε να λέει ότι χρησιμοποιούσε τα πυροβόλα του «ως έν πιστόλιον» συγκεντρώνοντας τα πυρά των σε έναν μόνον στόχο. Εμείς πάμε να βολέψουμε όλους τους ψηφοφόρους. Αν τα 14,5 Δις, τα χρησιμοποιήσουμε στους 5 οδικούς άξονες, και χρήμα θα κυκλοφορούσε και δεν θα χαθούν λιμνάζοντα κονδύλια. Και η παρουσία ένας ικανού και έμπειρου συντονιστή με πυγμή, θα έλυνε το πρόβλημα διότι θα έκοβε το κουβάρι αντί να προσπαθεί να το ξεμπλέξει. 

Πού είσαι Καραμανλή που έβαλες τον τεχνίτη με τον κόφτη να ξηλώσει τις ράγες των τραμ έξω από του Μπερνίτσα στην αρχή της Πατησίων;  Ούτε ΜΟΔ, Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ( 1996), με  1.150 Δ.Υ. θα χρειαζόταν για να καθυστερούνται τα χρήματα για 7 χρόνια, και προ πάντων, ούτε γιατροί, ικανοί μεν στην επιστήμη τους,  με πολυσέλιδα CV, αλλά άσχετοι για μια τέτοια δουλειά!



 



* Ο κ. Βασίλης Διον. Αναστασίου είναι Διπλ. Μεταλλουργός- Μηχ. του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ στο Industrial-Engineering, στην Οργάνωση Επιχειρήσεων, και στα Corporate Economics

 


 Βασίλη Αναστασίου
 capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου