16 Φεβρουαρίου 2013

Δυο μεγαλα εργα κινδυνευουν με απενταξη απο το ΕΣΠΑ


Ποια δύο έργα, που αφορούν τη δημόσια υγεία και τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, κινδυνεύουν να χάσουν τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και να παραπεμφθούν οριστικά στις ελληνικές καλένδες
Τον κίνδυνο της απένταξης από το ΕΣΠΑ και της οριστικής απώλειας κάθε ελπίδας υλοποίησής τους αντιμετωπίζουν μια σειρά από σημαντικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε όλη τη χώρα. Έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, «λιμνάζουν» ακόμη και επί χρόνια, αλλά πλέον κυβέρνηση και περιφέρειες φέρονται αποφασισμένες να τα ματαιώσουν, για να μη χαθούν πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια.
Στη συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης ανάμεσα στους περιφερειάρχες και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τόσο ο τελευταίος, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του ΕΣΠΑ και να μη χαθεί ούτε ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις. Πρωθυπουργός και υπουργός πιέζουν τους περιφερειάρχες να απεντάξουν όσα έργα έχουν ενταχθεί, αλλά δεν έχουν συμβασιοποιηθεί καν επί καιρό, λόγω διάφορων δυσλειτουργιών και αδυναμιών (όπως ανεκτέλεστες απαλλοτριώσεις, ανυπαρξία αναδόχων, λάθη σε τεύχη δημοπράτησης, αδυναμία ολοκλήρωσης μελετών κτλ.).
«Αρχίστε να απεντάσσετε έργα που βλέπετε ότι δεν μπορούν να γίνουν», είναι η εντολή της κυβέρνησης, καθώς η φετινή είναι η τελευταία χρονιά που μπορεί να γίνει αναθεώρηση του προγράμματος. Στόχος είναι να κατευθυνθούν οι πόροι από τα «παγωμένα» έργα σε τομείς που έχουν δυνατότητα άμεσης απορρόφησής τους.
Έτσι κι αλλιώς σε επίπεδο ενταγμένων έργων υπάρχουν πολλά που δεν μπορούν να γίνουν, καθώς οι δεσμευμένοι πόροι είναι υποπολλαπλάσιοι των προϋπολογισμών των ενταγμένων έργων. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο των υπερδεσμεύσεων στην οποία στηρίχθηκε η χώρα και στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (εντάσσουμε πολλά έργα, ώστε να υπερκαλυφθεί το προβλεπόμενο ποσό χρηματοδότησης κι έτσι να απορροφηθούν οι πόροι στο 100% ακόμη κι αν δεν υλοποιηθούν όλα). Είναι χαρακτηριστικό ότι αν υλοποιηθούν όλα τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ η χώρα θα πρέπει να πληρώσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ…
Η εντολή της κυβέρνησης για «διαγραφή» όλων των ανενεργών έργων αρχίζει με την καταγραφή τους, τόσο από υπουργεία, όσο κι από Περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη προχωρήσει η καταγραφή των προβληματικών έργων ανά νομό, ώστε αυτά να απενταχθούν και οι πόροι που δέσμευαν να οδηγηθούν σε άλλους κωδικούς, που έχουν έργα άμεσης υλοποίησης και απορρόφησης των κονδυλίων.
Η Voria.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δυο πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα κινδυνεύουν πλέον με απένταξη. Το ένα είναι ο πανελλαδικός διαγωνισμός για την προμήθεια ασθενοφόρων για τον εξοπλισμό του ΕΚΑΒ. Το δεύτερο είναι η αγορά κτηριακών εγκαταστάσεων για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΑΠΘ. Ειδικά στο τελευταίο έργο τα δεσμευμένα κονδύλια είναι περίπου 25 εκ. ευρώ. Επί πολύ καιρό τα τρία ιδρύματα υπέβαλαν τεύχη δημοπράτησης με λάθη. Επέλεγαν κτήρια χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές και ακόμη γίνονται διορθώσεις…
Από τα τρία ιδρύματα μόνο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φαίνεται να έχει πιθανότητες να υλοποιήσει την αγορά κτιρίου και μάλιστα αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία των τευχών δημοπράτησης μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Μόνο που το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το συνολικό προϋπολογισμό έχει το μικρότερο κομμάτι… «Λιμνάζει» συνεπώς ένα ποσό περίπου 22 εκ. ευρώ, το οποίο κινδυνεύουν να χάσουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΑΠΘ αν δεν κάνουν κάτι αμέσως.
Σε επόμενη φάση μάλιστα θα εξεταστεί ακόμη και η διακοπή έργων τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί και ξεκίνησε η κατασκευή τους, αλλά «κόλλησαν» και πλέον δεν υπάρχει ενδεχόμενο ολοκλήρωσής τους εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ.









  Δημήτρης Κούρος
  voria.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου