18 Φεβρουαρίου 2013

Αναστασιαδης-Μαλας διεκδικουν την προεδρια της Κυπρου στο β΄ γυρο των εκλογων - Στη σημερινη αναμετρηση πρωτος αναδειχθηκε ο υποψηφιος του ΔΗΣΥ, με 45,44% - Στο ιστορικα υψηλο 17,6% η αποχη


(upd12) Διέψευσε εν τέλη τα αποτελέσματα των exit polls η καταμέτρηση του 100% των ψήφων,καθώς θεωρούταν ολύ πιθανό είναι να μην χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών την επόμενη Κυριακή, αν το προβάδισμα του Νίκου Αναστασιάδη διατηρηθεί τόσο υψηλό και στα τελικά αποτελέσματα, όσο στα exit polls. Ωστόσο δεύτερος γύρος θα γίνει...
Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε το 45,44%, ο Γιώργος Λίλληκας το 24,93% και ο Σταύρος Μαλάς 26,91%, το χειρότερο αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ από το 1986. Στα πλαίσια του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει ξεκινήσει από νωρίς το "γλέντι" της νίκης...

Πεντακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες Κύπριοι ψηφοφόροι προσέρχονταν από τις 7 το πρωί στις κάλπες για να αναδείξουν τον έβδομο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι πέραν των 22 χιλιάδων. Στο σύνολο των ψηφοφόρων περιλαμβάνονται και 600 Τουρκοκύπριοι.
Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει την δανειακή σύμβαση και  θα πρέπει να επαναλάβει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Κι αυτό, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, οι δανειστές θέλουν να συνδυάσουν τα δύο αυτά θέματα, αλλά και το φυσικό αέριο για να πιέσουν την Λευκωσία. Από τους ένδεκα υποψηφίους βασικοί διεκδικητές των εκλογών ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.
Καινοτομία των εκλογών είναι τα κέντρα του εξωτερικού, καθώς θα λετούργησαν για πρώτη φορά σαράντα εκλογικά κέντρα σε 26 πόλεις του εξωτερικού. Περίπου το 3% των ψηφοφόρων είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στα κέντρα αυτά.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η αποχή
- Στο 17,6%
Στο ψηλότερο ποσοστό 17, 6% σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις έφθασε η αποχή στις προεδρικές εκλογές, που έλαβαν χώρα σήμερα στην Κύπρο.
Το ποσοστό της αποχής είναι αποφασιστικής σημασίας για το κατά πόσο θα υπάρχει ή όχι δεύτερος γύρος εκλογών.
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, δήλωσε ότι στη σημερινή εκλογική διαδικασία ψήφισε το 82,84% των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 89,62% στις προεδρικές εκλογές του 2008. Στη Λευκωσία ψήφισε το 81,82%, στη Λεμεσό το 83,24%, στην Αμμόχωστο το 83,86, στη Λάρνακα το 84,01% και στην Πάφο το 84% των ψηφοφόρων.
Στο εξωτερικό , όπου για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες, έχει ψηφίσει το 80% των ψηφοφόρων.Δικαίωμα ψήφου είχαν 545 χιλιάδες 189 εκλογείς.

Ομαλά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία - Προειδοποιήσεις από "Anonymous"

Η Αστυνομία βρέθηκε επί ποδός, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών ομαλότητας για τη διεξαγωγή των εκλογών και 1.880 αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με τη στελέχωση εκλογικών κέντρων, την κάλυψη με περιπολίες γραφείων υποψηφίων και κομμάτων και άλλων χώρων. Λόγω της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των αστυνομικών που εργάζονται είναι κατά το ένα τρίτο μειωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Η Αστυνομία διαβεβαιώνει πως η μείωση του αριθμού των μελών της δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρχών ασφαλείας. Αν και στο παρελθόν ουδέποτε σημειώθηκαν επεισόδια σε εκλογικές αναμετρήσεις, η Αστυνομία είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.
Ομαλά και χωρίς κανένα απρόοπτο διεξήχθη η διαδικασία των Προεδρικών Εκλογών, και στα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Αθήνα. Ο Έφορος Αντώνης Οικονομίδης, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων στην Αθήνα και στην Πάτρα, δήλωσε ότι «η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς κανένα πρόβλημα, ακριβώς στις 7πμ. Ήμασταν έτοιμοι και άνοιξαν όλα τα κέντρα κανονικά». Όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει η προσέλευση των εκλογέων, κυρίως των φοιτητών.
Πάντως, δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες του Εφόρου Εκλογών σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έχουν τοποθετηθεί σε εκλογικά κέντρα στις σημερινές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Εκλογής Πάφου Γιαννάκης Μαλλουρίδης. Ο κ Μαλλουρίδης ανέφερε. ότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν παρατηρηθεί παρόμοια φαινόμενα, τα οποία απέδωσε σε απειθαρχία είτε προεδρευόντων είτε βοηθών εκλογικών κέντρων, είτε σε υπέρμετρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους, είτε σε άγνοια των κανονισμών.
Νωρίτερα, το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, με σκοπό να δυσκολευτεί η εκλογική διαδικασία, απείλησε ότι θα "χτυπήσει" στις 18:00 η γνωστή οργάνωση χάκερ "ANONYMOUS", όπως προειδοποιούσαν σε βίντεο τους στο διαδίκτυο. Οι "ANONYMOUS" καλούν παράλληλα και άλλους χάκερ να πράξουν το ίδιο. Πάντως, σε συνέντευξη τύπου ο αρχηγός της Αστυνομίας Μιχαλάκης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επιληφθεί του θέματος, ενώ εάν χρειαστεί θα ζητηθεί και η βοήθεια της Εuropol και της Interpol.
Νωρίτερα....
Exit polls...

Σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογών, Ανδρέα Ασσιώτη, στις 18:10 οι κάλπες έκλεισαν σε όλα τα εκλογικά κέντρα.
Το 49-52,5% της εκλογικής προτίμησης συγκεντρώνει ο υποψήφιος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με το πρώτο exit poll του τηλεοπτικού σταθμού Sigma, με δείγμα πάνω από 10 χιλιάδων ατόμων. Ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του Γιώργου Λιλλήκα διατηρεί ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό κοντά στο 24-27%. Ο κ. Λίλληκας συγκεντρώνει το 19-22%, ενώ όλοι μαζί οι λοιποί υποψήφιοι το 2,5-4%.Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναλυτικά, σύμφωνα με το ΡΙΚ, είναι: Αναστασιάδης: 49,6 - 52,6% (Μέση τιμή: 51,10%) Μαλάς: 25,8 - 28,8% (Μέση τιμή: 27,30%) Λιλλήκας: 17 - 19% (Μέση τιμή: 18%).
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1: Αναστασιάδης: 48 - 52% Μαλάς: 23,5 - 26,5% Λιλλήκας: 19,5 - 22,5%. Το Mega εκτιμά: Αναστασιάδης: 49-52% Μαλάς: 23,6 - 26% Λιλλήκας: 20 - 22,5%


Ασκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι τρεις υποψήφιοι

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, έστειλε μήνυμα υπέρβασης των κομματικών γραμμών. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Λεμεσό σημείωσε ότι «το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι άλλο από τη σωτηρία της πατρίδας και όχι η σωτηρία κομμάτων και πολιτικών».
Ο κ. Αναστασιάδης, έχοντας δίπλα του τα εγγόνια του, χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές, από τις οποίες, είπε, θα προκύψει μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας και το Κυπριακό.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους πολίτες «να μη ψηφίσουν με βάση ιδεολογικές αναφορές, αλλά με γνώμονα το καλό του τόπου». Ο ίδιος, όπως είπε, την επομένη των εκλογών θα πορευτεί ξεπερνώντας ιδεολογικές και κομματικές διαφορές, «προκειμένου ενώνοντας δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση».
Ο υποψήφιος Σταύρας Μαλάς,που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, κάλεσε το λαό να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Χαρακτήρισε τη σημερινή διαδικασία ως « ένα ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου και κάλεσε όλο το λαό να συμμετέχει, δια της ψήφου, στη συγγραφή της ιστορίας».
«Σήμερα είναι η ημέρα του κυπριακού λαού να μιλήσει. Σήμερα με την εκλογική διαδικασία αρχίζει το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του κυπριακού λαού, το πιο ιστορικό κάλεσμα πρέπει να μας βρει όλους συμμέτοχους, ώστε όταν κοιτάμε πίσω να δούμε ο καθένας τη δική του συνεισφορά», είπε.
Ο κ. Μαλάς έκανε επίσης γνωστό ότι χθες το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στον οποίο μετέφερε την έντονη ανησυχία του για τα όσα δρομολογούνται εις βάρος της Κύπρου για το ζήτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με την προσπάθεια διορισμού ιδιωτικής εταιρείας για τον έλεγχο της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας.
Ο υποψήφιος πρόεδρος σημείωσε ότι ο κ. Σούλτς έλαβε σοβαρά υπόψη τα όσα του μετέφερε.
Οι πολίτες με την ψήφο τους κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας, ανέφερε ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μερίδα του ΔΗΚΟ.
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι « οι πολίτες είτε θα αποφασίσουν επιστρέφοντας σε πρακτικές του παρελθόντος, σε πρακτικές που οδήγησαν την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση ή θα επιλέξουν το νέο, το καινούργιο, προκειμένου η Κύπρος να πάει μπροστά». Μαζί, σημείωσε, μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία.

Τι εκτιμούσαν οι αναλυτές;

Το αποτέλεσμα των σημερινών προεδρικών εκλογών θα φέρει μεταβολές στο κομματικό σύστημα της Κύπρου, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Μαυρής.
"Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο, είναι μάλλον αδύνατο το κομματικό σύστημα που συγκροτήθηκε μετά το '74 να παραμείνει ως έχει", υποδεικνύει ο κ. Μαυρής σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο». Πόσο γρήγορα θα προκύψει αυτή η μεταβολή, προσθέτει, και πού θα καταλήξει δεν μπορεί κανείς να το δει από τώρα. "Οι εκλογές θα την πυροδοτήσουν ανάλογα με το αποτέλεσμα, ήδη έχουν διαφανεί κάποιες τάσεις μετασχηματισμού, υπό το δεδομένο ότι η πολιτική του Μνημονίου θα αλλάξει τα κοινωνικά δεδομένα και στην Κύπρο", τονίζει ο κ. Μαυρής Ο Κύπριος αναλυτής και καθηγητής ιδιωτικού Πανεπιστημίου Χριστόφορος Χριστοφόρου επισημαίνει επίσης στην ίδια εφημερίδα ότι «κλειδί» στο αποτέλεσμα των εκλογών είναι η συμπεριφορά ενός υψηλού ποσοστού του εκλογικού σώματος, το οποίο κατάφερε να διατηρήσει μυστικές τις προθέσεις του. Το ποσοστό αυτό, σημειώνει, ανέρχεται στο 30%. Επίσης, ο κ. Χριστοφόρου εκτιμά ότι η αποχή θα κυμανθεί μεταξύ 15-20%.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα διαδραματίσουν και οι επιλογές των ψηφοφόρων του εξωτερικού που αποτελούν περίπου το 3% του εκλογικού σώματος όπως επίσης και το συνολικό ποσοστό των μικρότερων σε δύναμη υποψηφίων, εκτιμά σε ανάλυση στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου Μιχάλης Βρυωνίδης, διευθύνων σύμβουλος της Symmetron Market Research.
Εάν οι επιλογές των ψηφοφόρων του εξωτερικού είναι περίπου ευθυγραμμισμένες με τις επιλογές που αποτυπώθηκαν στις δημοσκοπήσεις, τότε, σημειώνει, η εκλογική επιρροή των υποψηφίων παραμένει αμετάβλητη, εάν όμως ευνοούν κάποιον ή κάποιους από τους υποψήφιους τότε μπορούν να διαμορφώσουν ανάλογα το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τους υποψήφιους με περιορισμένη εκλογική επιρροή, εάν εισπράξουν σημαντικό αριθμό ψήφων διαμαρτυρίας και το άθροισμα των ποσοστών τους ξεπεράσει το 4%, τότε διαγράφεται εντελώς το ενδεχόμενο εκλογών ενός γύρου. Επίσης, ο κ. Βρυωνίδης αναφέρει ότι ακριβής εκτίμηση ως προς ποιος υποψήφιος βγαίνει κερδισμένος από το φαινόμενο της κρυφής ψήφου δε μπορεί να γίνει, όμως επισημαίνει ότι μεγαλύτερη συγκριτικά αναλογία απόκρυψης ψήφου καταγράφηκε στο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Α. Κυπριανού Έκληση στον λαό να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών

Έκκληση να συνειδητοποιήσουν όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και να συμπεριφερθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. απηύθυνε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, Το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε, «θα κρίνει πολλά για το μέλλον του τόπου μας και την προοπτική που θα δώσουμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και στα θέματα του φυσικού αερίου».
Ο Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα, η επόμενη μέρα των εκλογών να βρει όλους ενωμένους και κάλεσε το λαό να είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Ο πρόεδρος του Δήκο Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «σήμερα μιλά ο κυρίαρχος λαός». «Είναι η ώρα της δικής του ευθύνης των δικών του αποφάσεων, της υπέρβασης των διχασμών, της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης για τη σωτηρία της πατρίδας και την είσοδό μας στη νέα εποχή», σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες έχουν πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των καιρών και πλήρη συνείδηση του πατριωτικού καθήκοντος και της υπέρτατης ανάγκης να μην χαθεί άλλος χρόνος για ανασυγκρότηση και γρηγορότερη έξοδο της Κύπρου από την κρίση.

Γ. Ομήρου (πρόεδρος της Βουλής): Θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στο λαό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι «παρόν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τη χρονική, την εθνική, την οικονομική και την κοινωνική και όπως πάντα θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στο λαό» .
Σήμερα, είπε ο κ. Ομήρου, μιλάει ο κυρίαρχος λαός, αποφασίζει για την πορεία που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια τόσο στο μεγάλο εθνικό μας θέμα όσο και στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση που ήδη έχει προκαλέσει ανέχεια και κοινωνική δυστυχία.
Αποφασίζει, πρόσθεσε, ακόμα για πολιτικές που θα οδηγούν σε ανοικοδόμηση του κράτους και των θεσμών.

Δ. Χριστόφιας: Ψηφίζω αντίσταση και δημοκρατία

Το Κυπριακό και υπό ποιές συνθήκες προκλήθηκε η μεγαλύτερη κρίση, που γνώρισε η Κύπρος, εννοώντας το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, υπενθύμισε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δήλωση, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσήλθε στο εκλογικό κέντρο μαζί με την σύζυγο του Έλση και τα εγγόνια του.
«Ψηφίζω», είπε, «καλημερίζοντας το Πενταδάχτυλο, θυμάμαι ότι η εισβολή ήταν αποτέλεσμα προδοσίας. Βάζω το χέρι στην καρδιά και ψηφίζω αντίσταση, δημοκρατία, πρόοδο. Ετσι ψήφισα και σήμερα».
Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τους Κύπριους να πράξουν το δημοκρατικό τους καθήκον και να προσέλθουν στις κάλπες, σημειώνοντας ότι οι εκλογές είναι τεράστιας σημασίας.
Σε ότι αφορά την επόμενη ημερα δήλωσε ότι θα είναι παρών στην πολιτική ζωή και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία, όπως σημείωσε, είναι διεθνής, είναι κρίση του συστήματος και δεν την προκάλεσε ο ίδιος .
Για το θέμα του Κυπριακού προέτρεψε όποιον εκλεγεί πρόεδρος, «να μην αλλάξει τη διαδικασία και τη στρατηγική», γιατί όπως υποστήριξε, «μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ».

Συγκινητική συνάντηση Κληρίδη-Αναστασιάδη


Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν μεταξύ του υποψηφίου προέδρου και προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του ιδρυτή του κόμματος, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε ο δεύτερος.
Ο 94χρονος Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από την κόρη του, αντάλλαξε ασπασμό με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ οπαδοί του κόμματος χειροκροτούσαν θερμά.
«Ήρθα και ψήφισα. Ψήφισα τον Νίκο Αναστασιάδη», δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
«Όταν ο πολιτικός σου πατέρας έρχεται για να σε ενισχύσει είναι ανθρώπινο να είσαι συγκινημένος» δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Αναστασιάδης.
Σε ερώτηση, αν ο Γλαύκος Κληρίδης τον συμβούλευσε πως να ενεργήσει, σε περίπτωση που εκλεγεί, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως τον συμβούλεψε «να πολιτευτεί με πνεύμα ενότητας, για το καλό της Κύπρου».
Ο έταιρος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου ευχήθηκε «το αποτελέσμα των εκλογών να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες την Κύπρο».

Δ. Συλλούρης: Η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την επόμενη ημέρα

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης ψήφισε στο Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ στο Στρόβολο.
"Η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την επόμενη ημέρα. Να στείλουμε το μήνυμα της ωριμότητας και της δημοκρατίας που επικράτησαν και στην προεκλογική περίοδο. Είμαι βέβαιος ότι θα φανεί και σήμερα με τη νηφαλιότητα και τη συμμετοχή στην ψηφοφορία. Εμάς η σκέψη μας πάει πολύ γρήγορα, όπως απαιτούν οι ανάγκες της Κύπρου, στην επόμενη ημέρα που θα έχουμε μπροστά μας τα μεγάλα ζητήματα, για να αναστηλώσουμε την Κύπρο και να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία, το κυπριακό, το φυσικό αέριο και τις θεσμικές αλλαγές. Επιτέλους, αργήσαμε, καθυστερήσαμε, αλλά ας χρησιμοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία για μία ενωμένη και ευρωπαϊκή Κύπρο", δήλωσε ο ίδιος.

Α. Ευστρατίου: Σήμερα ο Κυπριακός λαός και η δημοκρατία «έχουν το λόγο»


Ο ανεξάρτητος πρόεδρος Ανδρέας Ευστρατίου ψήφισε στο εκλογικό κέντρο του Γυμνασίου Απ. Παύλου στο Κέντρο ΣΤ. στην Πάφο.
"Σήμερα ο Κυπριακός λαός και η δημοκρατία «έχουν το λόγο». Με την κρίση που περνάμε τώρα όλη η Κύπρος θα αναδείξει τον ηγέτη της, που θα βγάλει την Κύπρο από την αδιέξοδο. Κύριο μέλημα της υποψηφιότητας μου είναι η δικαίωση του Κυπριακού λαού, η επανένωση της πατρίδας μας, οι πολύτεκνοι, και η έξοδος της από την κρίση", ανέφερε ο κ. Ευστρατίου, εκφράζοντας την λύπη του για την αχρήστευση 575.000 ψηφοδελτίων που εκτυπώθηκαν για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου επειδή χρησιμοποίησε ως έμβλημα το κατοχυρωμένο λογότυπο της εταιρείας Guinness World Records και μετά από σχετική καταγγελία που έγινε από πολίτη στην εταιρεία.

Ι. Παναγιώτου: Έχουμε ακούσει πολλά "θα"

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ι. Παναγιώτου, δηλώνοντας πως οι Κύπριοι "έχουν ακούσει πολλά "θα".

Ν. Κατσουρίδης: Nα αναλογιστούν οι ψηφοφόροι ποιες δυνάμεις στάθηκαν πιστές στη Δημοκρατία\

Στο Λύκειο Ακροπόλεως στο Στρόβολο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 08.00 ο Επικεφαλής Εκλογικού Επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου Σταύρου Μαλά, Νίκος Κατσουρίδης. "Nα αναλογιστούν οι ψηφοφόροι ποιες δυνάμεις στάθηκαν πιστές στη Δημοκρατία", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Α. Νεοφύτου: Ημέρα της κορύφωσης του μεγαλείου της Δημοκρατίας


Στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως ψήφισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα των εκλογών "ημέρα της κορύφωσης του μεγαλείου της Δημοκρατίας".

Π. Αντωνιάδου: Μπορώ να επαναφέρω την προοπτική

Στη Λεμεσό και στο 5ο δημοτικό του Αγίου Ιωάννη ψήφισε η Πραξούλα Αντωνιάδου. "Μπορώ να επαναφέρω την προοπτική", υποσχέθηκε.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bankingnews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου