18 Φεβρουαρίου 2013

Απαλλασσονται απο το τεκμηριο διαβιωσης φοιτητες και μακροχρονια ανεργοι - Ρυθμιση του υπουργειου Οικονομικων τους απαλλασσει απο την τεκμαρτη φορολογηση - Θα υποβαλλουν κανονικα δηλωση οσοι εχουν συμπληρωσει το 18ο ετος της ηλικιας τους

 
Σε διόρθωση της «γκάφας» με τους 18άρηδες ή τους μακροχρόνια άνεργους που καλούνταν εξαιτίας του τεκμηρίου των 3.000 ευρώ να  πληρώσουν φόρο για μηδενικά εισοδήματα, προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που έχουν ετοιμάσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και έχει πάρει ήδη το δρόμο προς τη Βουλή δεν θα φορολογούνται τεκμαρτά όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους και από φέτος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν κανονικά δήλωση στην Εφορία.
Στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να τους απαλλάξουν από το τεκμήριο διαβίωσης που για τον άγαμο φορολογούμενο έχει ορισθεί στα 3.000 ευρώ, όχι όμως και από την υποβολή της δήλωσης που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος. Η απαλλαγή θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από  φέτος την Άνοιξη στην Εφορία.
Για παράδειγμα, ένας φοιτητής ο οποίος  σπουδάζει είτε στην ίδια πόλη με τον τόπο διαμονής του είτε σε διαφορετική, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει κανονικά δήλωση στην Εφορία από την στιγμή που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα αν δεν έχει αποκτήσει εισόδημα. 
Ταυτόχρονα, θα έπρεπε με τον τελευταίο νόμο να προσκομίσει αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του ατομικού εισοδήματος που στην προκειμένη περίπτωση αντιστοιχούσαν στο ύψος του τεκμηρίου διαβίωσης. Δηλαδή για το εισόδημα των 3.000 ευρώ  απαιτούνται αποδείξεις 750 ευρώ  (3.000 Χ 25% = 750).
Εφόσον το ποσό των αποδείξεων δαπανών δεν προσκομισθεί στην Εφορία τότε επικρέμανται ποινή φόρου 10%  για τον φορολογούμενο. Δηλαδή ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει ένας 18άρης έφθανε τα 75 ευρώ (750 ευρώ  Χ 10%).
Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας το πρόβλημα που έχει ανακύψει  αποφάσισε να τους εξαιρέσει από τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο οδηγούσε χιλιάδες απόφοιτους Λυκείου ή φοιτητές κατευθείαν στο ταμείο της Εφορίας.
Με την τροπολογία οι νέοι και οι φοιτητές θα υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση από τον κηδεμόνα, πλην όμως θα μπορούν να δηλωθούν ως προστατευόμενα μέλη από τον γονέα. 
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να επεκτείνουν την απαλλαγή και στους μακροχρόνια άνεργους ή  τους άπορους οι οποίοι ενώ δεν έχουν καμία απολύτως πηγή εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν φόρο λόγω τεκμηρίων επειδή κανείς δεν μπορεί να τους δηλώσει ως προστατευόμενα μέλη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μ. Χριστοδούλου
bankingnews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου