Το γεγονός ότι το μέγεθος των ψαριών μικραίνει λόγω κάποιων ανθρώπινων δραστηριοτήτων ήταν γνωστό από προηγούμενες επιστημονικές έρευνες. Οι ερευνητές, έχοντας όμως νέα δεδομένα στα χέρια τους, υποστηρίζουν ότι σταδιακά τα ψάρια θα γίνουν πιο ευάλωτα στα αρπακτικά και κάπως έτσι θα απειληθεί μια διατροφική πηγή εξαιρετικής σημασίας για το ανθρώπινο είδος.
Οι επιστήμονες είχαν ήδη παρατηρήσει ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται τόσο στη βιομηχανική αλιεία όσο και στην άνοδο της θερμοκρασίας του κλίματος.
Μια ομάδα Αυστραλών και Φινλανδών ερευνητών εξέτασε βάσει μοντέλου ηλεκτρονικού υπολογιστή αυτήν τη σταδιακή μείωση μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, με σκοπό να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επίδρασής της στον πληθυσμό πέντε ειδών ψαριών του Ειρηνικού. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, ακόμη κι αν το μέγεθος μειωθεί μόλις κατά 4% σε μέσο όρο – το ποσοστό θνησιμότητας από τα αρπακτικά μπορεί να αυξηθεί έως και 50%. Κάτι τέτοιο θα μείωνε αναλογικά τις ψαριές των αλιέων, προειδοποιούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Biology Letters» της βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Ακόμη και μια ελαφρά μείωση του μεγέθους ενός είδους ψαριού μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φυσική θνησιμότητά του» επισημαίνουν. Για τους ερευνητές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο άνθρωπος αλλάζει τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον πλανήτη, άμεσα μέσω της αλιείας και έμμεσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Οι πρακτικές που αγνοούν τις υφιστάμενες αλλαγές υπάρχει κίνδυνος να υπερεκτιμήσουν μακροπρόθεσμα τους φυσικούς πόρους και να καταλήξουν στην υπερεκμετάλλευσή τους» υποστηρίζουν οι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη.
zougla.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου