28 Ιανουαρίου 2013

Morgan Stanley: Απομακρυνεται ο κινδυνος διασπασης της ευρωζωνης αλλα χρειαζεται πιο αδυναμο νομισμα - Μονο το φθηνο νομισμα θα βοηθησει την Ελλαδα, την Πορτογαλια και την Ισπανια

Να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποδυναμωθεί το ευρώ, καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Morgan Stanley, επιδεικνύοντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας που μέσω της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής αντιμετωπίζει τα δομικά προβλήματα που έχει.
Ο Hans Redeker, κορυφαίος αναλυτής συναλλάγματος της Morgan Stanley, θεωρεί υπερβολική την άνοδο του ευρώ, γι' αυτό με τον καιρό θα ξεθωριάσει.«Μετά την υπόσχεση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ότι η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ευρώ, πολλά κεφάλαια επέστρεψαν στην ευρωζώνη. Αυτή η εξέλιξη πρόσθεσε αξία στο ευρώ. Ωστόσο μακροπρόθεσμα, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, καθώς η ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά δομικά προβλήματα», αναφέρει ο αναλυτής τους αμερικανικού επενδυτικού οίκου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη χρειάζεται ένα αδύναμο νόμισμα για να λύσει τα προβλήματά της. Οι χώρες της περιφέρειας χρειάζονται ένα φθηνό νόμισμα για να είναι πραγματικά ανταγωνιστικές, ξεκαθαρίζει.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Morgan Stanley αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακολουθήσει την πορεία της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), υιοθετώντας μιας επιθετική πολιτική ώστε να αποδυναμωθεί το ευρώ.
Με φόντο τη λήψη μέτρων από την ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση, ο αναλυτής προβλέπει υποχώρηση του ευρώ στα 1,26 δολ. στο τέλος του 2013 και στα 1,05 δολ. το 2014.
Από την πλευρά του ο CEO της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, James Gorman, υποστήριξε πρόσφατα ότι η Ευρωζώνη δεν διατρέχει πλέον τον κίνδυνο να διασπαστεί".
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση - στο σύνολό της - βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση φέτος από ότι βρισκόταν πριν από ένα χρόνο", τόνισε ο ισχυρός άντρας της Morgan Stanley, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ταυτόχρονα ο Gorman εμφανίστηκε bullish (αισιόδοξος) και για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και της κινεζικής.
"Οι καλύτερες σταδιακά οικονομικές συνθήκες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, είναι ικανές να μας καταστήσουν αρκετά πιο αισιόδοξους από ότι ήμασταν όλοι μας τα τελευταία χρόνια", έσπευσε να προσθέσει ο CEO της Morgan Stanley.

 
 
 
 
 
 
www.bankingnews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου