Σε καθεστώς ύφεσης θα παραμείνει για μία ακόμη διετία η ελληνική οικονομία , με 5% μείωση στο φετινό ΑΕΠ και μικρότερη υποχώρηση το 2014 σύμφωνα με τις προβλέψεις της η Moody's. Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει υψηλό τον κίνδυνο νέου «κουρέματος» στο χρέος των περίπου 86 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ιδιώτες τονίζοντας πως «η οικονομία παραμένει αδύναμη, το χρέος μη διατηρήσιμο, η κοινωνική σταθερότητα εύθραυστη και το πολιτικό κλίμα τεταμένο». Σε έκθεση της Moody's αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και τονίζεται πως η αυξημένη ρευστότητα που έχει πλέον στη διάθεση της θα δώσει ανάσα και θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Εκτιμάται δε πως η καλύτερη εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού παρέχει στήριξη για να ενισχυθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα.
Ωστόσο, χαρακτηρίζονται αβέβαιες οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους το οποίο θα παραμείνει υψηλότερα του 170% του ΑΕΠ στο διάστημα 2013 – 2016 .
Σε ειδική έκθεση για την Ελλάδα η Moody's, διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση στο C με σταθερή προοπτική:
- Αναμένει ύφεση 5% φέτος, υψηλότερη από το περίπου 4% - 4,5% που εκτιμά κυβέρνηση και τρόικα ενώ θεωρεί πως η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014, έστω και με μικρότερο βαθμό. Την εκτίμηση αυτή αποδίδει σε τρεις λόγους:
- Αργή πρόοδος στην
απελευθέρωση «των πολιτικά ισχυρών κλειστών επαγγελμάτων», καθώς η μη
απελευθέρωση θα διατηρήσει τα κόστη σε υψηλά επίπεδα δρώντας αποτρεπτικά
και για τις επενδύσεις.
-Υποτονική ζήτηση προϊόντων από τις αγορές της ευρωζώνης.
-Υπονόμευση της ανάκαμψης της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης τα επόμενα
χρόνια εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και
κοινωνικά επιδόματα.
- Πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας ακόμη χρεοκοπίας (κούρεμα) στο υπάρχον χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλή, δεδομένων: των κινδύνων στην εφαρμογή του νέου προγράμματος, των ιδιαίτερα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών ανάπτυξης της χώρας, των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και του ότι το χρέος εξακολουθεί να είναι μη διατηρήσιμο.. «Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για τους ιδιώτες παραμένει αυξημένος εξαιτίας της διάρθρωσης του χρέους αλλά και των οξύτατων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά
imerisia.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου