Ο επίτροπος Ολι Ρεν επέμεινε χθες ότι οι κίνδυνοι για διάλυση της Eυρωζώνης έχουν πλήρως εξαλειφθεί με την αποφασιστικότητα και τις θαρραλέες αποφάσεις που ελήφθησαν το 2012 για τη βιωσιμότητά της. Σε ομιλία του σε κοινή συνεδρίαση των μελών των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν πέρσι τη διάλυση της Ευρωζώνης. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα ύστερα από τις απώλειες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Την άποψη ότι η κρίση έχει περάσει θεωρεί «εξοργιστική» η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ. Σε συνέντευξή της στο κοινοτικό δελτίο «Αζανς Εροπ» υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα αντίδραση της Ε.Ε. χαρακτηρίζεται από ασυνέχεια, ασυνέπεια και αντιφάσεις, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτίμησε σε μεγάλο βαθμό τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων λιτότητας αλλά, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, δεν υπαναχωρεί. Ζήτησε, δε, «να σταματήσουμε την επιβολή αυτών των μέτρων λιτότητας τα οποία οδηγούν σε ύφεση» και να γίνουν άμεσα επενδύσεις σε μεγάλη κλίμακα.
«Η κρίση δεν έχει περάσει», υποστηρίζει και ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifο, Χ. Β. Ζιν, εμπλέκοντας μάλιστα και τη Γαλλία στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει μακροπρόθεσμα να γίνουν κατά 30% φθηνότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης προκειμένου να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές -ακόμη και η Γαλλία θα πρέπει να πέσει κατά 20%», αναφέρει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Προσθέτει, δε, ότι αντίστοιχα θα πρέπει η Γερμανία να γίνει κατά 20% ακριβότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Παραθέτοντας ένα υποθετικό παράδειγμα, ο καθηγητής Ζιν υποθέτει ότι τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα κινείται στο 2,3% ετησίως. Σε αυτή την περίπτωση, στη Γερμανία θα πρέπει να υπερβαίνει το 4%, στη Γαλλία οι τιμές να παραμένουν σταθερές και στην Ισπανία να υποχωρούν 1,3% ετησίως. Ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και η Γαλλία βρίσκονται ενώπιον μιας δύσκολης περιόδου προσαρμογής, που θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνίες τους. Προσθέτει, όμως, ότι τα μέτρα υπέρβασης της κρίσης συνιστούν σημαντική μετατόπιση των βαρών από όσους επένδυσαν κεφάλαια στην νότια Ευρώπη στους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους του ευρωπαϊκού βορρά.
Δεν είναι, όμως, μόνο κάποιοι Γερμανοί που συμπεριλαμβάνουν τη Γαλλία στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εργασίας της χώρας, Μισέλ Σαπίν, χαρακτήρισε τη γαλλική οικονομία «πλήρως χρεοκοπημένη», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμα και από συναδέλφους του στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις «δεν ήταν οι πρέπουσες, καθώς η Γαλλία είναι μία χώρα που δεν χρειάζεται να κλείσει τις δημόσιες υπηρεσίες της, μία χώρα με φερεγγυότητα, μια αξιόπιστη χώρα». Ο ίδιος ο υπουργός αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν στα οικονομικά της χώρας στο παρελθόν και ότι η δήλωσή του ήταν ένα αστείο.
Χάρης Σαββίδης
imerisia.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου