28 Ιανουαρίου 2013

Μηνυμα προς απεργους: Η κυβερνηση θα κανει το καθηκον της

Μήνυμα προς τους απεργούς στις αστικές συγκοινωνίες για επιστροφή στην εργασία τους απέστειλε η κυβέρνηση, καθώς η απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ κρίθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου παράνομη.

Από το υπουργείο
Μεταφορών διαμήνυσαν χαρακτηριστικά ότι "η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της". Οι κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες και να λύσουν την απεργία.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα λάβουν νέες αποφάσεις το πρωί επισπεύδοντας τις γενικές τους συνελεύσεις, που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη. Μέχρι τότε λεωφορεία και τρόλεϊ παραμένουν ακινητοποιημένα.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν επίσης οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Τόσο οι Οδικές Συγκοινωνίες όσο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προσφύγουν εκ νέου σήμερα Δευτέρα στη Δικαιοσύνη. Η Διοίκηση της ΟΣΥ, η οποία και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει για όλα τα ζητήματα, εκτός φυσικά από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο.

Κανονικά θα κινηθούν σήμερα Δευτέρα Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ, αλλά οι συρμοί του Μετρό θα σταματούν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Εντωμεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των εργαζομένων στο Μετρό να εκδοθεί προσωρινή διαταγή κατά της επίταξης, και να ακυρωθούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει σε άλλο χρόνο.

Οι εργαζόμενοι στον ΣΚΑΪ

Ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ Αποστόλης Ραυτόπουλος ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα επιτρέψουν επιστράτευση σε καμία περίπτωση όσο κόστος και να υπάρξει. Δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι για το θέμα. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2012, και όσα υλοποίησε ο κ. Βορίδης ως υπουργός Μεταφορών» πρόσθεσε ο κ. Ραυτόπουλος.

Δήλωσαν στον ΣΚΑΪ

«Δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο» τόνισε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Έκανε λόγο πάντως για ανορθόλογες και δυσμενείς επιπτώσεις που δημιουργεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου» τονίζοντας πάντως ότι υπάρχει η δυνατότητα ερμηνευτικών εγκυκλίων για κάποιο εξορθολογισμό.

Δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων, τα φορολογικά βάρη είναι δυσανάλογα κατανεμημένα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Μπορούσε να υπάρξει διαφορετικός χειρισμός συνειδητά η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού (...) σχεδίασε πάνω στην ταλαιπωρία του κοινού για κερδίσει πολιτικούς πόντους» τόνισε. Ζήτησε να αφαιρέσει την απειλή για την πολιτική επιστράτευση και να γίνει διάλογος με ορίζοντα τον Απρίλιο.

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Μπίστης δήλωσε ότι κάποιοι «μιζάρουν» στις απεργίας, υπενθυμίζοντας δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για κινητοποιήσεις «σπίθα που θα βάλει φωτιά για την ανατροπή της κυβέρνησης».

Οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης


«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατρακύλησε σήμερα ακόμα περισσότερο στον αυταρχικό κατήφορό της προχωρώντας, μετά την πολιτική επιστράτευση των απεργών των Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, και σε απαγόρευση μέσω δικαστικής προσφυγής και απόφασης και της απεργίας των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη Δικαστική απόφαση που κηρύσσει παράνομη την απεργία των εργαζόμενων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ.

Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση, μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προχωρά και στην κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντεργατικές πολιτικές και για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους».

Τα προβλήματα των εργαζομένων λύνονται με διάλογο και όχι με επιτάξεις, δηλώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και καλούν τον υπουργό Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους «αντί να προσφεύγει σε αντισυνταγματικές μεθόδους καταστολής των κινητοποιήσεων τους».

Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τον αυταρχισμό της. Κυριακάτικα βρήκε δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση που έκρινε την απεργία νόμιμη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Εικοσιτετράωρη απεργία για τις 31 Ιανουαρίου αποφάσισε το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, συμπαραστεκόμενο στους απεργούς των ΜΜΜ, αντιδρώντας όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, "στον αυταρχισμό της κυβέρνησης".

 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: www.skai.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου